Elszállt a hiány

Az uniós támogatások megelőlegezése, illetve a 2,75 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek kifizetett inflációkövető kiegészítés és a legfeljebb 12 ezer forintos prémium kifizetése után november végén 1667 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének idei hiánya - magyarázta közleményében a rekord-deficitet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez csaknem negyven százalékkal haladja meg az egész évre előirányzott hiányt. Az NGM azonban megismételte, hogy az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesíthető.

Szerző

Tarlós: borzasztó állapotú a 3-as metró

A főpolgármester szerint a 3-as metró akadálymentesítéséről népszavazásra feltett kérdés pontatlan és értelmetlen.

Tarlós István az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta: a népszavazási kezdeményezés egy 1997-es törvényre hivatkozik, amely érvényben volt 2007-ben is, amikor befejeződött a 2-es metró felújítása, és most "az az ember kezdeményezte" a referendumot, aki az egyik városvezető volt, amikor a 2-es metró felújításánál összesen egyetlen liftet építtettek és egyetlen állomást akadálymentesítettek. A főpolgármester úgy fogalmazott: ezt nem érzi túl ízlésesnek.

Jelezte: "borzasztó állapotú" a 3-as metró, amely nagyobb utasforgalmat bonyolít egy nap, mint a MÁV, és évtizedekig senki sem foglalkozott vele. A főváros sem kezdhetett bele a felújításba 2015-ig, akkor vállalta át a kormány a BKV-nál 2010 előtt felhalmozódott adósságot - tette hozzá.

A városvezető közölte: az akadálymentesítéssel összefüggésben nem a szándék hiányzik, nagyon sokat "harcoltak" ezért a felújításért, és rengeteg pénzbe kerül. Hozzátette: munkatársaival mérlegelni fogják, hogy a Dózsa György útnál nem lehetne-e építeni egy liftet, ami hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülne.

Tarlós István hangsúlyozta: nem akadályozza a népszavazást, mert a vonatkozó, 1997-es törvényből nem derül ki, hogy lifteket kellene építeni, ezért még ha érvényes és eredményes is lenne a referendum, akkor sem következne belőle, hogy ezt kell tenni. Nem is egy műszaki megoldás létezik arra, hogy a fogyatékos emberek jogairól és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 1998-as törvénynek megfelelően megvalósítsák a metrófelújítást - mondta.

Kitért arra is, hogy Londonban 270 metróállomás van és 71 akadálymentesített, Párizsban 302 és kilenc akadálymentesített, New Yorkban a metróállomások 20 százaléka felel meg ennek a kitételnek, ehhez képest a főváros eredeti elképzelése 40 százalékról - amely még nőhet - "nem szégyellnivaló" - vélekedett.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerdán jelentette be, hogy kilenc ellenzéki párt összefogott, és közösen gyűjti az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. Az ellenzéki politikus, aki november közepén kezdeményezett népszavazást a metró akadálymentesítéséről, elmondta, 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük.

A kérdés így hangzik: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?".

Szerző

Orbán öccse a pécsi egyetemen

Azt a Miseta Attilát javasolta hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa rektornak, aki a PTE Orvosi Karának dékánjaként a közelmúltban munkát adott Orbán Áronnak, a miniszterelnök öccsének - olvasható az Együtt közleményében.

A párt úgy tudja, Orbán Áron a Miseta által vezetett Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszékén tevékenykedett, épp akkor, amikor dönteni kellett az új fogászati klinika építésének helyszínéről. 

A Magyar Nemzet írta meg: a PTE olyan telket választott, ami korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik ismerősének tulajdonában állt. A vállalkozóként emlegetett Orbán Áron pedig - mint azt az Átlátszó.hu korábban kiderítette - tavaly novemberben alapított egy építőanyag-nagykereskedő céget, de ennek vezetését nem sokkal később átadta két társának és édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek. 

Orbán Áron alkalmazását az egyetem is megerősítette lapunknak. A Rektori Hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Orbán Áron "ügyvivő szakértő munkakörben idén január 1. és augusztus vége között dolgozott az egyetemen, tehát már nincs állományban a PTE-n". Noha arról nem közöltek részeteket, hogy ügyvivő szakértőként pontosan mi volt a feladata, azt leszögezték: az egyetemen zajló fejlesztésekkel nem állt kapcsolatban.

Kérdeztük az egyetemet az új rektor megválasztásáról is. Ahogy megírtuk: Miseta Atillát az egyetem Szenátusa annak ellenére is megválasztotta rektornak, hogy pályázatában a náci Németország egyik tábornagyától, Erwin Rommeltől idézett. A Rektori Hivatal lapunkat úgy tájékoztatta: "Az Egyetem vezetése nem tud azonosulni az ominózus idézethez társítható ideológiával. A rektorjelöltet megválasztó rendkívüli szenátusi ülés ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak és az egyetemi szabályoknak megfelelően zajlott, a választás érvényes és eredményes volt. Mindezek alapján a PTE a hétfőn hozott szenátusi döntést terjesztette fel a fenntartónak". A fenntartó, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresésünkre visszadobta a labdát, mondván: a rektorválasztás az egyetemi autonómia része.

Szerző
Témák
PTE Orbán Áron