Aláfestés fadíszítéshez

Publikálás dátuma
2017.12.23. 06:46

Tavaly óriási sikert aratott az a kiadvány, amelyen Elvis Presley éneksávjai alá a Royal Philharmonic Orchestra muzsikusai szolgáltattak aláfestést – kézenfekvő volt, hogy legyen folytatás. Ex-felesége, Priscilla Presley szerint a Király boldog lett volna, ha hallhatja, amint jól ismert melódiái ilyen díszes köntösben születnek újjá. S van-e alkalmasabb időszaka az évnek az ilyesfajta zenei nagyvonalúságra, mint a karácsony? Aligha. Elegáns, romantikus. Ezzel a lemezzel nem hibázhatunk.

Mi a jobb annál, mint Plácido Domingóval – na, jó: a hangjával – karácsonyozni? Hát az, ha a világhírű bariton a barátait is hozza! Charles Aznavour, Tony Bennett, Diana Ross, Dionne Warwick – csak néhány név, s néhány indok. A kilencvenes években és az ezredfordulón készült felvételekből készült új válogatás nem váltja meg a világot, de biztonsággal bevethető bármely családi vacsorán, senki sem fog reklamálni.

Szerző

Az igazság nyomában

Publikálás dátuma
2017.12.23. 06:45
Dian Fossey képes volt kommunikálni a gorillákkal.
A National Geographic Dian Fossey: Titkok a ködben című háromrészes globális minisorozata a legendás főemlőskutató munkásságának állít emléket. Az Oscar-díjas producer, James Marsh telefonon válaszolt a kérdéseinkre.
FOTÓ: AFP/ANTHONY WALLACE

FOTÓ: AFP/ANTHONY WALLACE

A National Geographic másik nagy idei dobása a Jane Goodall életéről szóló dokumentumfilm. A mozihoz mintegy százórányi, eddig sehol be nem mutatott archív felvételen rágta át magát Brett Morgen rendező, hogy a lehető legunikálisabb módon mutassa be az angol etológus-antropológus munkásságát.

A kritikusok imádták a meglehetősen érzelmes filmet, amelynek a zenéje idehaza is megjelent. Viszonylag ritkán foglalkozunk filmzenékkel, ezúttal azonban nagyon is érdemes kivételt tenni: az alkotás zenei kíséretét ugyanis Philip Glass szerezte. Az idén nyolcvanesztendős amerikai komponista számára finoman szólva sem idegen a filmes közeg: kapott már Golden Globe-ot a The Truman Show és BAFTA-díjat Az órák filmzenéjéért.

Nem véletlen azonban, hogy a Jane aláfestéséről a kritikusok olyan ujjongva írnak, hogy az arra enged következtetni: nem csupán vizuális, de hangzó remekmű is született. Glass zenéje (a Prágai Filharmonikusok előadásában) egyszerre nagyvonalú és intim. Motívumai minimalisták, hangszerelése visszafogott, a hatás mégis sodró, áradó, de sohasem hatásvadász. Leheletfinom ütősök, éteri vonós- és fafúvós-futamok – az embernek az az érzése támad, hogy a muzsikusok olyan óvatosan játszanak, hogy véletlenül se riasszák el az elénk telepedő csimpánzokat. Ritka, hogy egy film zenéje úgy tudjon szerves – mi több: alkotó – része lenni a képeknek, hogy a látvány, a történet ismerete híján is erős érzelmeket váltson ki a hallgatóból. Ez az album ilyen. Cs. A.

Infó: Philip Glass: Jane

Original National Geographic Motion Picture Soundtrack Kiadja: Sony Classical

Várunk a hajnali világosságra

Publikálás dátuma
2017.12.23. 06:09
Mélységesen szomorú fordulat: „boldogabb új évet, mint amilyen lesz”. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Még a legzűrösebb karácsony előtt is különös jelentőséget kapnak a fények. Nincs az a plázabeli rohanás, amely képes feledtetni, hogy ezek az év legsötétebb napjai: ilyenkor megmelegíti a lelket a főutak fáit narancsszínbe burkoló tengernyi fényfüzér. A jégcsapcseppekként leszaladó fehér lámpácskák pedig akkor is megmosolyogtatják az embert, ha a boldog várakozás helyett legfeljebb a mielőbbi túlesés vágya tölti el.

Hiába az a hátralévő hét, a lélek nem a naptár szerint működik. A karácsony már az év vége, az advent a számvetés, a mérlegkészítés időszaka. Ezekben a napokban ki-ki összegzi, ami elmúlt, ami sikerült és ami balul ütött ki, és megfogalmazza azt is, amit a jövőtől vár.

Beszédes tény, mennyien kívánnak ebben az évben kellemes ünnepeket a bár kedélyeskedő, de mélységesen szomorú fordulattal: "boldogabb új évet, mint amilyen lesz". Mert az elmúlt év megtanított arra, hogy a vágyott változás még mindig nem döngeti a kapukat, a cselekvés továbbra sem lép a hőzöngés helyébe, a rövidlátó országrontás ellenpontjaként pedig nehéz valami örvendetesen újra, egyértelműen választhatóra rámutatni.

Karácsony van, hamarosan elmúlik a 2017. év. Jövőre fontos esztendő köszönt be, olyan, amely a naptár szerint a változás esélyét kínálja. Bocsássanak meg a kenetteljes hangért, de ilyenkor szinte adják magukat a nagy szavak: önökkel együtt várunk a világosságra.

Szerző
Témák
karácsony