Erre figyeljen, ha pirotechnikai eszközt vásárol! (Videó)

Publikálás dátuma
2017.12.27. 15:11
Nagy a kínálat és a csábítás Fotó: Népszava
Az egész évben működő árusítóhelyeken felül országszerte csaknem hétszáz helyen lehet szilveszteri pirotechnikai eszközt vásárolni, így mindenki legálisan szerezheti be az év végi ünneplés kellékeit - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztály rendészeti osztályának kiemelt főreferense szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Cserényi József közölte, a szilveszterkor felhasználható - úgynevezett hármas kategóriájú - pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. A pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a negyedik kategóriásokat csak képzett szakemberek vásárolhatják.

Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat lehet eladni magánszemélyeknek korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig. Ezek tárolása és felhasználása veszélyes üzem, mivel jelentős mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, zajszintjük magas és jelentős látványhatást okoznak - tette hozzá.

Ismertette, hogy a szabályosan működő árusítók forgalmazási engedélyt kapnak, amit jól láthatóan helyeznek ki, termékeik pedig rendelkeznek tanúsítvánnyal és az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.

Cserényi József hangsúlyozta: magánszemély petárdát nem használhat, mivel már annak birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható. Szerda reggelig 227 ember ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás - közölte az ORFK főreferense. 

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta, hogy az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. Az ideiglenes engedéllyel rendelkező árusokat a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi, így vizsgálhatják a szükséges oltókészülékeket, a tárolási körülményeket és a mennyiségi korlátok betartását, hiszen - mint mondta - csak meghatározott mennyiséget lehet tárolni és forgalmazni.

Szilveszteri pirotechnikai eszközöket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. Az év utolsó napján általában 40-50, pirotechnikai eszköz miatti tűzesethez hívják a tűzoltókat országszerte, különösen veszélyesek az erkélyekre érkező vagy az autókat megrongáló rakéták - közölte.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője kiemelte, hogy az illegális utcai elárusítóknál a vásárlói panaszokat nem lehet érvényesíteni, azok szakképesítés hiányában általában nem ismerik a termékeiket, nem garantálják a tárolás és a szállítás biztonságát. Utóbbi azért is veszélyes, mert az átázott termékek működése megváltozhat és kiszámíthatatlan lehet - tette hozzá. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják. Az ilyen kellékek a leggyakrabban - csaknem 40 százalékban - a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nem ritkán súlyos roncsolással, akár amputációval végződnek - tette hozzá. Gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is - ezek fele a szem sérülésével jár -, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt - közölte.

Az Országos Mentőszolgálat az év utolsó napjára megerősített szolgálattal, plusz mentőkocsikkal és irányítókkal készül - közölte.

A rendőrség a police.hu oldalon közzétett egy videót, amelyben a tűzijáték veszélyeire figyelmeztetnek.

Szerző

Mesés jutalmak a Főpolgármesteri Hivatalban

Publikálás dátuma
2017.12.27. 14:23
Tarlós mellett a kép jobb oldalán Sárádi Kálmánné - Fotó: Népszava/Molnár Ádám
Több mint 337 millió forintnyi jutalomkeretet oszthatott szét az év végén a Főpolgármesteri Hivatal a saját köztisztviselői között – válaszolta a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére Sárádi Kálmánné főjegyző.

Budapest főjegyzője maga 1,8 millió forinttal vezeti a jutalmazottak csaknem 670 fős listáját, amelyről a politikusok az idén is hiányoznak.

A vezető beosztású dolgozók 600 ezer forint és a már említett 1,8 millió forint közötti összeggel lephették meg családjukat 2017 karácsonyán, az önkormányzati tanácsadók és főtanácsadók „sávja” 350 ezer és 1,6 millió közé esett, míg az egyszerű köztisztviselők úgynevezett pulykapénze 100 ezertől 900 ezer forintig terjedhetett.

„Sem a főpolgármester, sem a helyettesei nem részesültek jutalomban, sőt Tarlós István már 2004 óta nem vesz fel efféle pénzt” – ezt is meg lehetett tudni Sárádi Kálmánné válaszából. 

A 2017-es városházi jutalomlistán az élbolyban szerepel még 1,6 millió forinttal Bárdonné Benda Mónika aljegyző, Nagyné Varga Melinda, a Főpolgármesteri Hivatal kulturális, turisztikai, sport-, köznevelési és szociálpolitikai főosztályának a vezetője és Szegvári Péter főtanácsadó. A másfél milliósok táborát erősíti Kemecsei Zoltán János, aki az adófőosztályt, Kocsy Ildikó, aki a humánerőforrás-menedzsment elnevezésű főosztályt, valamint Schrödel Norbert, aki a szervezési és informatikai főosztályt vezeti. Rajtuk kívül a vezetők közül nyolcan kaptak egymillió forintot meghaladó, míg kilencen kereken egymilliós jutalmat. Ezt az összeget kapta a város főépítészeként ismert Mártonffy Miklós is, aki a városépítési főosztályt vezeti.

Külön érdekesség, hogy 400 ezer forint év végi jutalmat kapott most a kormánypárti főpolgármester tanácsadójaként Szénási János. Neki MDF-es óbudai képviselő korában volt „afférja” Tarlós Istvánnal, aki az egyik képviselő-testületi ülésen azt mondta neki: „Leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!” Ezen akkor mindenki jót nevetett, ma is barátok és munkatársak.

Szintén volt politikus Zsolnai József, aki az előző ciklusban még fideszes fővárosi képviselő volt, ma pedig az üzemeltetési főosztályt vezeti, ő egymilliós jutalommal zárja 2017-et.

A teljes cikket itt  olvashatja. 

Szerző

Drámai - 20 évvel ezelőtti szinten a felsőoktatásban résztvevők száma

Katasztrofális a helyzet: több mint 20 ezer hallgató tűnt el a felsőoktatásból az elmúlt hat évben, és egyre kevesebben jutnak el az érettségiig - írtuk még áprilisban az Eltűnt húszezer egyetemista c. cikkünkben. Most a Portfólió kongatja a vészharangot, talán elér a hang mindazokhoz, akiknek fontos a gyerekeik jövője, ahogy az is, hogy egy tanult, önálló gondolkodásra képes, vagy a politikai manipulációnak kitett, félművelt tagokból álló társadalomban fog-e élni az a gyerek. 

Egyre kevesebb hallgató jár a felsőoktatásba, és csökken a nappali képzésben résztvevők száma is. A legfrissebb adatok alapján azt láthatjuk, hogy több mint egy évtizede szinte töretlen a lejtmenet, mostanra olyan kevés hallgató jár felsőoktatási intézményekbe, mint 20 évvel ezelőtt - írja a gazdasági portál. 

Valamennyi képzés adatait összevetve: mindössze 283 350 hallgató vesz részt a 2017/18-as tanévben, ami 3700-zal kevesebb, mint egy évvel korábban, vagyis a létszám zuhanása az idei évben sem állt meg - derült ki a KSH adataiból. Ebbe a felsőfokú szakképzésen keresztül a doktori képzésig minden beletartozik. Ilyen kevesen utoljára az 1998/99-es tanévben jártak főiskolára vagy egyetemre; akkor, amikor a felsőoktatási expanzió töretlenül zajlott. A 2000-es évek közepén meghaladta a 400 ezret a hallgatói létszám.

A teljes cikket ( a szemléltető ábrákkal ) itt olvashatják.

Szerző