Gond van a tűzvédelemmel az óvodákban és bölcsődékben?

Az országos hatósági ellenőrzési terv alapján szeptemberben és októberben átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tartottak az óvodákban és bölcsődékben.

Az intézményfenntartók, vezetők és üzemeltetők a megelőző két hónapban konzultálhattak a tűzvédelmi hatóság képviselőivel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint ennek is köszönhetően viszonylag kevés hiányosságot tártak fel az ellenőrzések során.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek összesen 1783 hatósági ellenőrzést tartottak a bölcsődék, óvodák területén, amelyek során 3019 hiányosságot tártak fel. A hiányosságok megszüntetése érdekében a kirendeltségek 795 esetben hatósági felhívást, 63 alkalommal pedig kötelezést küldtek az ügyfeleknek.

Tizenhét esetben kellett tűzvédelmi bírságot kiszabni, összesen 730 ezer forint értékben.

A Lánglovagok.hu információi szerint viszont a katasztrófavédelem több helyen nem vagy nem megfelelően vizsgálta a rendelet által előírt tűzvédelmi szakember foglalkoztatását. Így olyan is előfordult, hogy száz fölötti gyermeklétszám ellenére felsőszintű tűzvédelmi végzettségű szakember nem volt, és ezért nem szabták ki az 50-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot, hiába írja elő azt kötelezően a vonatkozó kormányrendelet.

Visszatérő probléma az öltözőszekrényekkel és dekorációkkal telerakott folyosók kérdése. Az OKF a katasztrófavédelmi kirendeltségeknek nem tud egyértelmű iránymutatást adni, hogy menekülési útvonalnak minősülnek-e ezen közlekedők. Mert ha igen, akkor az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint tárolás nem lehetséges, ez azonban az óvodák és bölcsődék működésének ellehetetlenülését okozná.

Állandó probléma még a tűzoltó készülékek szabályos készenlétben tartása. Sokszor a falon jó magasra, nem ritkán az öltözőszekrények fölé helyezik a készülékeket, ahonnan az óvónőknek szükség esetén esélyük sincs levenni. Pedig léteznek tűzoltó készülék szekrények, amik alacsony magasságban is kellő védelmet nyújtanak az illetéktelen hozzáférés ellen.

Van olyan fővárosi óvoda, ahol még mindig ugyanaz a szabálytalanság tapasztalható, mint szeptember előtt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban nem volt hajlandó tájékoztatást adni az ellenőrzésekről, a sajtómegkeresés után három héttel csupán annyit írtak, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság válaszol. Az OKF azonban nagy nehezen csak egy hiányos országos statisztikával szolgált.

Szerző
2017.12.28 15:15

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47

Orbánnak várnia kell a díszvacsorával

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:04
AFP fotó
Fotó: /
A tudományos akadémia elnökének épp külföldön akad dolga, amikor a kormányfő és az akadémikusok vacsorája lenne. Ez lehet véletlen, de finom ellenállás is.
Elmarad Orbán Viktor miniszterelnök és a tudósok díszvacsorája, amelyet az elmúlt két évben tartottak szeptember 21-én, a Széchenyi István-emléknapon. Harmadszorra azért nem jön össze a kormányfő és a hazai tudományos élet fontosabb szereplői között a találkozó, mert Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének más programja van. Az MTA sajtótitkársága ugyanis azt közölte a 24.hu-val, hogy Lovász egy korábban leszervezett utazás miatt külföldön tartózkodik majd szeptember 21-én. A portál úgy tudja, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak a napokban értesült erről, emiatt pedig úgy döntöttek, hogy a társszervező nélkül nem tartják meg az eseményt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint azonban új időpontot egyeztetnek.
A feszült viszony arra vezethető vissza, hogy a parlament július 17-én olyan költségvetést megalapozó törvényjavaslatot fogadott el, amelynek értelmében az MTA összköltségvetésének csaknem fele, 28 milliárd forint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át. Ugyanakkor – mint arról lapunk tegnapi számában beszámoltunk - ha az MTA teljesíti a kormány feltételeit, akkor továbbra is ők dönthetnek a 28 milliárd forintról. Az Atv.hu szerint azonban igen súlyos feltételeket támasztana a kabinet: átalakítanák például az Akadémia vezetését és kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. A jövőben ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról. Lukács András, az Oktatói Hálózat tagja erről lapunknak azt mondta, ez olyan „mintha egy ajtón betennék a lábukat, és ha nem nyomják teljes erővel vissza, akkor még beljebb hatolnak.”
Szerző
2018.08.15 19:04