Előbb tüzel, aztán mérlegel a rendőr

Publikálás dátuma
2017.12.29 06:35
Rendőrök, ne öljetek - a felirat Fotó: Max Herman/NurPhoto
Fotó: /

Az amerikai rendőrök két és félszer gyakrabban nyitnak tüzet feketékre, mint fehérekre, latin-amerikaiakra egy kevéssel többször, mint fehérekre, és messze a legritkábban ázsiai gyökerűekre. Egyebek közt ezt állapította meg a VICE News hírportál, az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányságtól beszerzett statisztikai adatok elemzése alapján.

A fő következtetés, hogy az eddig közkézen forgó adatokhoz képest több mint kétszer gyakrabban használnak a rendőrök lőfegyvert. Ha a tehát a média nem a hatóságok összesített adatait használja, hanem egyenként bekéri a helyi számokat, és összeadja őket, akkor sokkal magasabb számok jönnek ki.

Szintén kiderül a statisztikákból, hogy az eddigi feltételezésekhez képest jóval gyakrabban használ a rendőr lőfegyvert fegyvertelen személlyel szemben. A kapitányságok által szolgáltatott adatok szerint csak azok felénél volt lőfegyver, akiket egy rendőr meglőtt. Húsz százalékuknál találtak kést vagy hasonló tárgyat, további húsz százalékuknál egyáltalán nem volt semmilyen veszélyes eszköz, a többi eset leírása pedig erre nézve nem tartalmazott információt.

Az elmúlt időszakban voltak ugyan kezdeményezések a rendőri lőfegyverhasználat visszaszorítása érdekében – például alaposabb kiképzésben részesítették a rendőröket -, de Jeff Sessions, Donald Trump elnök igazságügyi minisztere nem támogatja ezeket a reformtörekvéseket.

Az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányság beosztottai 2010 és 2016 között évi átlagban több mint ötszáz alkalommal lőttek meg embert, és további hétszázszor lőttek ugyan, de nem találtak. A rendőrök által meglőttek kétharmada élte túl az incidenst.

A VICE News cikke kitér arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a rendőröket nem köti olyan utasítás, hogy az „intézkedés alá vont személynek” a lábára kell célozni, mert így mozgásképtelenné tehető, de nem sérülnek életfontosságú szervek. Valójában legtöbbször azt tanítják a rendőröknek, hogy célozzanak a testtörzs közepére.

Egyes esetleírásokból kiderül, hogy az első pillantásra nehezen áttekinthető helyzetekben - amikor másodpercek töredéke alatt kell dönteni – a rendőr hajlamos előbb tüzet nyitni, aztán jöhet a mérlegelés. Könnyen válhat valaki ártatlan áldozattá – elég egy rossz, félreérthető testmozdulat.

Így fordulhatott elő például, hogy Los Angelesben egy rendőrtiszt egy olyan 13 éves fiút lőtt meg – és bénított meg egy életre -, aki játékpisztollyal hadonászott. Baltimore-ban egy éjszakai bár előtti összetűzésnél pedig a rendőrök tévedésből agyonlőtték egyik szolgálaton kívüli kollégájukat, s három nőt megsebesítettek.

2017.12.29 06:35

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36
Frissítve: 2018.09.25 21:56