Populizmus Európában - Még most jön a java

Publikálás dátuma
2017.12.29. 09:33
Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor. FOTÓ: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY
Az európai populizmus még nem érte el tetőfokát, és az új normalitássá válhat, ez pedig fenyegetést jelent a kontinens demokráciájára – olvasható Tony Blair egykori brit miniszterelnök kutatóintézetének jelentéséből, amit a Politico szemlézett és a 24.hu  idéz.

A Tony Blair Institute for Global Change nevű szervezet szerint bár idén nagy áttörést ért el a populizmus Európában, a java még csak most jön. Példaként hozzák fel Magyarországon kívül Lengyelországot és Olaszországot is.

Ezek a populista kormányok soha nem látott népszerűségnek örvendenek – írja a jelentés, ami szerint a populizmus ilyenfajta konszolidációja feltehetően radikálisan átalakítja majd az európai közpolitikát.

Nyíltan kimondja azt is, hogy a magyar és a lengyel populista pártok a demokratikus normák gyengítésével, a független intézmények aláásásával, valamint a politikai ellenfelek megfélemlítésével, illetve meggyengítésével törtek előre.

Szerző

Feloszlatták a parlamentet Olaszországban - Választás lesz

Publikálás dátuma
2017.12.29. 09:14
Mattarella olasz elnök. FOTÓ: ITALIAN PRESIDENCY / AFP
Az előzetes várakozásoknak megfelelően március 4-re írta ki csütörtökön a Paolo Gentiloni vezette olasz kormány a 2018-as általános választások időpontját azután, hogy Sergio Mattarella elnök a nap folyamán feloszlatta a parlamentet - írja az atv.hu.

Gentiloni a parlament feloszlatása előtti hivatalos lépésként csütörtökön találkozott Mattarellával, akivel egyeztetett a jövő évi választásokról. Találkozójukat követően Mattarella összehívta az olasz parlament két házának elnökeit, és aláírta a parlament feloszlatásáról szóló nyilatkozatot.

A Matteo Renzi előző kormányfő lemondását követően a miniszterelnöki tisztséget tavaly decembertől betöltő olasz kormányfő csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján "gyümölcsözőnek" nevezte a Demokrata Párt vezette kormánykoalíció ötéves ciklusát, amely során Olaszország megkezdte a kilábalást a második világháború óta "legsúlyosabb válságból".

Szerző

Gyengült kissé a forint

Gyengült kissé a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az eurót a csütörtök esti 310,00 forint után péntek reggel fél nyolckor kissé magasabban, 310,39 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 259,40 forintról 259,73-ra, a svájci franké pedig 265,20-ról 265,43 forintra emelkedett.

Az euró árfolyama alig változott, jegyzése csütörtök este 1,1952 dolláron, péntek reggel 1,1951 dolláron állt.

Szerző
Témák
forint árfolyam