Populizmus Európában - Még most jön a java

Publikálás dátuma
2017.12.29 09:33
Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor. FOTÓ: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY
Fotó: /
Az európai populizmus még nem érte el tetőfokát, és az új normalitássá válhat, ez pedig fenyegetést jelent a kontinens demokráciájára – olvasható Tony Blair egykori brit miniszterelnök kutatóintézetének jelentéséből, amit a Politico szemlézett és a 24.hu  idéz.

A Tony Blair Institute for Global Change nevű szervezet szerint bár idén nagy áttörést ért el a populizmus Európában, a java még csak most jön. Példaként hozzák fel Magyarországon kívül Lengyelországot és Olaszországot is.

Ezek a populista kormányok soha nem látott népszerűségnek örvendenek – írja a jelentés, ami szerint a populizmus ilyenfajta konszolidációja feltehetően radikálisan átalakítja majd az európai közpolitikát.

Nyíltan kimondja azt is, hogy a magyar és a lengyel populista pártok a demokratikus normák gyengítésével, a független intézmények aláásásával, valamint a politikai ellenfelek megfélemlítésével, illetve meggyengítésével törtek előre.

Szerző
2017.12.29 09:33

Bombafenyegetések miatt ürítettek ki amerikai vállalatokat és intézményeket

Publikálás dátuma
2018.12.14 09:47
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/
A kanadai Vancouverből, Ottawából és Torontóból is jelentettek gyanús eseteket.
Vállalatokat, intézményeket, rendőrőrsöket és szerkesztőségeket kellett kiüríteni bombafenyegetések miatt az Egyesült Államokban és Kanadában csütörtökön. A gyanús elektronikus leveleket egyebek mellett San Franciscó-i, New York-i, seattle-i, miami és washingtoni címekre küldték, de Vancouverből, Ottawából és Torontóból is jelentettek fenyegetéseket – írja a CNN. Egyelőre nem világos, hogy az egyes esetek kapcsolatban állnak-e egymással. Az FBI arra szólította fel az amerikaiakat, hogy maradjanak éberek, és haladéktalanul jelentsék a gyanús tevékenységeket, melyek veszélyeztethetik a közbiztonságot. Az MTI összefoglalója szerint fenyegető leveleket kapott – mások mellett – a chicagói rendőrség, az észak-karolinai Raleigh város és a Utah államban lévő Park City helyi lapjainak szerkesztősége, a kaliforniai Riverside seriffi hivatala, a pennsylvaniai State College-ban lévő Penn állami egyetem, illetve a Seattle városában lévő Washington Egyetem. A két oktatási intézmény esetében az FBI már megállapította, hogy a fenyegető levelek „nem hitelt érdemlőek”. A levelek tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Egyetlen konkrétumot a CNN említett: bemutatott egy oklahomai vállalkozónak küldött fenyegetést, amelyben a feladó 20 ezer dollárt követelt. 
2018.12.14 09:47

Aki magyar, az a második legszegényebb – Románia is beelőzött minket

Publikálás dátuma
2018.12.14 08:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az életszínvonalat tekintve hazánknál csak Bulgáriában rosszabb a helyzet. A luxemburgi polgárok a leggazdagabbak az EU-ban.
Az Eurostat friss összesítése szerint Magyarországon az egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) mindössze 62 százaléka volt tavaly az uniós átlagnak, ez ráadásul rosszabb az előző években mértnél – vette észre a hvg.hu. Az életszínvonalat tekintve csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ott 54 százalékos a mutató, míg Horvátországban szintén 62 százalék. Romániában 2015-ben – amikor Magyarország 63 százalékon állt – az AIC 58 százalékos volt, 2017-re már 68 százalékra nőtt. Az unióban a luxemburgi polgárok a leggazdagabbak, az ő életszínvonaluk az EU-átlag 132 százaléka. A nagyhercegséget Németország követi (122 százalék), a harmadik pedig Ausztria, 117 százalékkal. Az első ötbe még a dánok és a britek kerültek be, ott a jóléti mutató az uniós átlag 114 százalékán áll. Nem sokkal jobb a kép, ha az egy főre jutó, a vásárlóerővel korrigált (PPS) nemzeti összterméket – vagyis a fejlettség leggyakoribb mutatóját – nézzük: ezen a listán Magyarország – az uniós átlag 68 százalékával – hátulról a hatodik. A legszegényebb ezúttal is Bulgária, a dél-európai országban a fejlettség még az EU-átlag felét sem éri el (49 százalék). A leggazdagabb Luxemburgban viszont a 253 százaléka, míg a második helyre újból felkúszott íreknél 181 százalék.
2018.12.14 08:24
Frissítve: 2018.12.14 08:24