Alig sikerült idén feltárni új olaj- és gázkészletet

Publikálás dátuma
2017.12.29. 12:29
Gázmező Irakban. FOTÓ: HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP
A világ idén feltárt olaj- és gázkészlete 6,7 milliárd hordó (1 hordó=159 liter) olajegyenértékű volt, a legkevesebb a negyvenes évek óta. 

A Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég számításai szerint az idén feltárt új készletből a túl magas költségek miatt 1 milliárd hordónyit biztosan soha nem aknáznak ki.

Az idén feltárt olaj- és gázmezők átlagos készlete mintegy 100 millió hordó volt, míg 2012-ben még 150 millió hordó. A norvég olajipari elemzőcég szakértői különösen aggasztónak tartják, hogy a feltárt új készletek csupán 11 százalékban helyettesítik a kimerülő mezőket. Ez az arány 2012-ben jóval nagyobb, 50 százalék volt. Legutóbb 2006-ban volt példa arra, hogy a feltárt új készletek egyensúlyban voltak a kimerülő mezők tartalékával. 

Idén Szenegálban, Mexikóban és Guyanában tárták fel a legtöbb új olaj- és gázkészletet.

Szerző

Gyengült kissé a forint

Gyengült kissé a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az eurót a csütörtök esti 310,00 forint után péntek reggel fél nyolckor kissé magasabban, 310,39 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 259,40 forintról 259,73-ra, a svájci franké pedig 265,20-ról 265,43 forintra emelkedett.

Az euró árfolyama alig változott, jegyzése csütörtök este 1,1952 dolláron, péntek reggel 1,1951 dolláron állt.

Szerző
Témák
forint árfolyam

Bíznak az észak-koreai részvételben

Publikálás dátuma
2017.12.29. 06:58
Fotó: The Yomiuri Shimbun/Kazuki Wakasugi Yomiuri

A pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottságának vezetője továbbra is bízik abban, hogy Észak-Korea csapata is részt vesz az ötkarikás játékokon. „Minden békeszerető országnak és sportolónak jogában áll az olimpián versenyezni, Észak-Korea sem lehet kivétel” – nyilatkozta Li Hi Pom. Hangsúlyozta, Mun Dzse In dél-koreai államelnök, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is elősegítené az északiak részvételét.

A téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik Pjongcsangban, amely mindössze nyolcvan kilométerre fekszik az észak-koreai határtól. A két ország között ismét rendkívül feszült a viszony, mivel az északiak interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, illetve szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Li Hi Pom mindezek ellenére arról beszélt, hogy a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

A szervezőbizottság becslése szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre. Körülbelül 210 orosz versenyző részvételére számítanak, akik országuk NOB-büntetése miatt az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek.

A szervezők vezetője kijelentette, az előkészületek lezárultak, Dél-Korea készen áll a világ minden tájáról érkező vendégek fogadására. Mint kifejtette, immár leginkább a jegyértékesítésre és a paralimpia népszerűsítésére összpontosítanak, a belépők több mint hatvan százaléka elkelt.

Szerző