Borisz kabátja, Angela ajándéka - Görbe tükör 2017-ből

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:31
VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCN
Az idei esztendő nem tartozott a legvidámabbak közé a külpolitika szempontjából, de egyesek azért igazolták: van humoruk. A többiekről meg viccek születtek.

Komoly feszültség jellemezte 2017-ben Nagy-Britannia és Oroszország viszonyát. Theresa May brit kormányfő egy november közepén elhangzott beszédében keményen nekiesett Moszkvának, mint fogalmazott, a Kreml tevékenysége már a nemzetközi rendet fenyegeti. Ám épp e vészterhes időszakban fogadta decemberben az orosz fővárosban, öt év után először Szergej Lavrov külügyminiszter brit kollégáját, Boris Johnsont. Közös sajtóértekezletükön mindketten megcsillantották humorérzéküket. Amikor azt tudakolták tőlük, ilyen helyzetben mennyire képesek bízni egymásban, Lavrov azt mondta: annyira, hogy brit vendégét orosz hangsúllyal nevezi „Borisznak”.

Boris Johnson/AFP fotó

Johnson pedig azt közölte, ő annyira, hogy miután megérkezett az orosz külügyminisztériumba, a kabátját egy szobában felejtette, „az összes titkommal a zsebeiben”. Lavrov így replikázott: „Bízvást mondhatom, semmit sem találtam bennük”. Mire Johnson: „Aha... tehát már át is vizsgálta...”

Nagy-Britanniát idén is több terrortámadás érte. Ezzel viccelődni nem lehet, de a joviális britek még a legtragikusabb események során sem veszítik el nyers humorukat. A 2017 júniusában, a London Bridge-nél elkövetett gázolásos terrortámadás után, amelyben nyolcan meghaltak, 48-an megsérültek, egy kép keringett a neten, amely menekülő londoniak egy csoportját mutatta. Feltehetően egy pubból oldottak kereket, mert az egyik a helyszínről elfutó férfi kezében félig megtelt söröskorsó volt látható. Az egyik kommentelő megjegyezte: az angol nedűnek még a legdrámaibb pillanatban is minden cseppje kincs.

Felfokozott várakozások előzték meg Angela Merkel márciusi hivatalos washingtoni látogatását, hiszen Donald Trump amerikai elnök előzőleg számos bírálattal illette a német kancellárt, illetve azt a tényt, hogy Németország jóval nagyobb értékben exportál az Egyesült Államokba, mint amennyi az onnan származó import értéke. A vizitről még manapság is megjelennek újabb és újabb információk, a Politico brüsszeli hírportál például a napokban tette közzé: Merkel egy Szovjetuniót ábrázoló térképpel lepte meg az amerikai elnököt. Nem valami különleges, felbecsülhetetlen értékű portékáról van szó. A kancellár célja csak az volt, hogy felhívja vendéglátóját figyelmét arra, lehetőleg válogassa meg a barátait. Trump ugyanis nem egy ízben beszélt csodálattal Vlagyimir Putyinról, ráadásul az Egyesült Államok egyre kevésbé akar stabilizáló erőként fellépni komoly nemzetközi konfliktusokban. Nos, az azóta eltelt későbbi történések azt mutatják: az amerikai elnök nem igazán fogta fel a német vendég üzenetét.

A találkozóval kapcsolatban több vicc is napvilágot látott. Ezek közül idézzük fel az egyiket. Eszerint az amerikai elnök azt tudakolta a német kancellártól, miért olyan sikeres. Merkel erre azt válaszolta: ennek az a titka, hogy értelmes emberekkel veszi körül magát. Hogy bizonyságát adja ennek, felhívta Wolfgang Schäuble akkori pénzügyminisztert (időközben, a szeptemberi német választást követően a Bundestag elnökének választották meg), s azt a kérdést szegezte neki: az apád fia, de nem a testvéred. Ki az? Erre Schäuble azt felelte: „de hisz ez pofonegyszerű, én vagyok az”!

Wolfgang Schäuble/AFP fotó

Trumpnak megtetszett a módszer, így később alelnökének, Michael Pence-nek szegezte ugyanezt a kérdést, aki nem tudott válaszolni, ezért másnapra ígért reakciót. Barack Obama volt elnöktől kért segítséget, aki rögvest rávágta: „Ez pofonegyszerű, én vagyok!” Pence erre másnap büszkén mondja Trumpnak: „A megoldás: az apám fia, aki nem a testvérem, Barack Obama!” Mire az amerikai elnök: „Ekkora marhaságot! De hisz az Wolfgang Schäuble”.

Az év egyik legfontosabb külpolitikai eseménye Emmanuel Macron francia elnökké választása volt. Bár a kezdet kezdetén nagy népszerűségnek örvendett, eleinte gyorsan esett közkedveltségi mutatója, részben azért, mert túl komolynak tartották. Pedig állítólag nagyon is szeret viccelődni. Egy ízben SMS-ben tett fel kérdést egy miniszterének, aki zavartan ezt írta vissza: „Ki is vagy?” Mire Macron: „Ki lennék? Az elnököd!”

Macron felesége, a nála 24 évvel idősebb Brigitte számos nem éppen ízléses tréfa céltáblája volt. Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő természetesen nem hagyhatta volna ki a „poént”. Macron elnöki győzelmének értékelésekor elmondta, az új elnök fiatal, tapasztalt, és „egy szép anyukja segíti őt, aki a kezében ringatta, amikor még kis pólyás volt”.

Az év egyik legnagyobb kérdése az volt, mennyire befolyásolta Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztást. Robert Mueller különleges ügyész keresi erre a választ, ám továbbra sem látunk teljesen tisztán az ügyben. Az oroszok mindenesetre igyekezték elviccelni a kérdést. Április 1-jén a moszkvai külügyminisztérium Facebook oldalán azt javasolta a külképviseleteknek, hogy a következő hangüzenetet tegyék fel üzenetrögzítőjükre: „Ha politikai ellenfelének akar üzenni egy orosz diplomata által, nyomja meg az 1-es gombot. Ha orosz hackereket kíván felbérelni, nyomja meg a 2-es gombot. A 3-as gombot pedig akkor nyomja meg, ha az országában zajló választást akarja befolyásolni”.

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

Miközben a világ attól tart, mikor sodorja nukleáris háborúba a világot Kim Dzsong Un, az észak-koreai diktátorról kiderült, hogy valóságos divatdiktátor, hiszen olyan bő szárú nadrágot visel, amilyet rajta kívül senki más. Egy másik felvétel tanúsága szerint síktalpú cipővel mászott meg egy havas hegyet, amilyenre legfeljebb csak egy varázsló lehet képes. Az év első felében több hétre nyoma veszett a kis vezérnek, ami igencsak felkeltette az amerikai humoristák figyelmét „Valószínűleg több időt kell szánnia családtagjainak kivégzésére” – közölte David Letterman. Conan O’Brien egy műsorában szintén a kis vezérről emlékezett meg, méghozzá annak ifjúkoráról. Elmesélte, hogy Kim Dzsong Un fellépett a Pomádé című musicalben. „Itt ismerte meg első feleségét, Olivia Newton Dzsongot”. Phenjan nukleáris fenyegetéséről is születtek viccek. Jimmy Fallontól származik a következő idézet. „Japán és Dél-Korea megrémült az újabb sikeres észak-koreai rakétakísérlettől. A két országot meglepte a phenjani teszt. Ám a legjobban Észak-Koreát lepte meg, hogy a kísérlet sikeres volt”.

A Brexit humora

A Brexit ugyan sokak számára roppant kellemetlen következményekkel jár, s láthatóan a gazdasági növekedést is lelassítja, a britek azonban nem lennének britek, ha nem szemlélnék némi humorral a történéseket. Több honlapon bukkant fel az a „nyílt levél”, amelyet a Downing Street 10 írt a Mikulásnak. „Kedves Mikulás! Amint azt Ön is tudja, 2019. március 29. után nem hiszünk önben. Ám ez után is a lehető legszorosabb kapcsolatot kívánjuk fenntartani. Ezért elvárjuk, hogy ugyanolyan ajándékokkal lepjen meg, mint korábban. Közzétesszük, milyen ajándékokat akarunk. (Az igazat megvallva csak most kezdtük el összeállítani a listát.) Vegye figyelembe, hogy már nem tudja a hagyományos módon célba juttatni az ajándékokat, mert ellenőrizni fogjuk határainkat”.

Szerző

Orbán a Néppártban - Weber sorsa forog kockán

Publikálás dátuma
2019.03.21 11:51
Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A nemzetközi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztésével. Több osztrák és német lap címoldalán számolt be az eseményekről.
Az osztrák konzervatív Die Presse csütörtöki kiadásának címoldalán foglalkozik a Fidesz néppárti felfüggesztésével. A lap tudósításában emlékeztet arra, hogy a Bölcsek Tanácsában szerepet kap az az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel is, akit 2000-ben hasonló megfigyelés alá vontak az Európai Unióban, mert kabinetjébe bevette a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ). A lap szerint azzal, hogy a Fideszt nem kizárták, hanem csak felfüggesztették, Manfred Webernek, a CSU elnökének csökkennek az esélyei arra, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen. Megválasztásához ugyanis a liberálisok és szociáldemokraták szavazataira is szüksége lenne, a két pártcsalád azonban dühösen fogadta a döntést. Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője szerint az Európai Néppárt elvesztette hitelét a jobboldali populizmussal szembeni fellépésben. Orbán azonban épp arra játszik, hogy az EP választás után megerősödnek a jobboldali populisták. A szintén osztrák liberális Der Standardban Thomas Mayer véleménycikkében kifejtette: az „Orbán-probléma” az EPP ülése után is megmaradt. A Fidesz felfüggesztése ugyanis nem megoldás, ugyanakkor az EPP megakadályozta a néppárt szakadását. A lényeget Manfred Weber, az EPP listavezetője mondta ki: a kérdés lekerült a napirendről, így már az európai parlamenti választásra koncentrálhat. 
A Frankfurter Allgemeine Zeitung a címoldalon, Peter Sturm által jegyzett megjelent véleménycikkében foglalkozott az EPP ülésével. Megállapította, aki megsérti egy klub játékszabályait, ki kell zárni. Az EPP azonban nem akarta törésig vinni a dolgot. Ám a döntés után a Fidesz továbbra is jogot formál magának a hecckampányra. Bár a magát Helmut Kohl szellemi örökösének kinevező Orbánról éveken át azt terjesztették, hogy választási megfontolásokból uszít, meg kell állapítani, hogy ezt a mérgező világképet nagyon is magáénak vallja. A lap szerint a következő hónapok nagy kérdése, hogy a magyar kormányfő mely pártokkal keresi majd az együttműködést.  A Neue Zürcher Zeitung megállapította, az a tény, hogy Orbán nem nyílt konfrontációra törekedett, azt jelzi, számára nem jelentéktelen, hogy a Fidesz az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozik. Azt azonban sajtóértekezletén is világossá tette, nem tér le az illiberalizmus útjáról. Azt is megjegyezte, azért száll majd síkra, hogy az EPP az euróai parlamenti választás után a nacionalista jobboldallal szövetkezzen. A lap szerint Manfred Weber ügyesen viselkedett, mert elkerülte a fenyegető kelet-nyugati szakadást. Az azonban kérdés, hogy ezzel közelebb került-e az Európai Bizottság elnöki székéhez. 
A Süddeutsche Zeitung rövid véleménycikkében fél kizárásnak nevezte a Fidesz felfüggesztését. A balközép lap szerint a sok rossz közül még ez volt a legjobb megoldás. Az EPP jelzi, mindent azért nem néz el a Fidesznek. A megoldás ugyanakkor Manfred Webert segíti leginkább. Ha minden maradt volna a régiben, az Weber számára katasztrofális lett volna, hiszen máskülönben ki hinné el neki azt, hogy az Európai Bizottság elnökeként hitelesen képviseli az Unió álláspontját Donald Trumpnál. Sok uniós polgárnak egyre inkább az az érzése, hogy a hatalmi érdekek a meggyőződés felett állnak. Az európai szociáldemokratákra is nagyobb nyomás nehezedhet, hiszen tagjai között megtűri azt a román szociáldemokrata pártot, a PSD-t, amely a korrupciót akarja legalizálni. A New York Times emlékeztet arra, Orbán Viktor az eltelt 9 évben egyfajta puha diktatúrát hozott létre az EU-ban, a brüsszeli törvényhozók pedig javarészt csak álltak és nézték. Időről időre elhangzottak ugyan nyilatkozatok, amelyek elítélték az alapvető emberi jogok megsértését, sőt szankciókat is kilátásba helyeztek, ám Orbán mint egy maffiózó büszkén ment mindig eggyel tovább, mert biztos volt abban, hogy megvédik, bármennyire is vakmerőek az újabb és újabb provokációk. Ennek egyik oka, hogy kulcsszerepet tölt be a Néppártban, és mivel nem rakták ki, a pártcsalád számíthat a magyar képviselőkre a májusi választás után. Ily módon csökkentheti a populista, szélsőjobbos jelöltek várható előretörésének hatását. 
A Washington Post úgy látja, ritka dorgálást kapott Orbán Viktor a legfőbb uniós politikai pártcsaládtól, amely sokáig védte, ám most attól tart, hogy a miniszterelnök antidemokratikus úton vezeti országát. Nincs szó tényleges kizárásról, de idáig ez a legerősebb jelzés, az EPP-től, amely eddig nem sokat tett, hogy elítélje az antiszemita klisék használatát, a demokratikus intézmények folyamatos lebontását, megvetését az alapvető európai értékek iránt. Ily módon Orbán nem csatlakozik más, keresztes hadjáratot folytató szélsőjobbos politikusokhoz, habár inkább illene a demagógok közé. Hogy nem szabadultak meg tőle, az mutatja befolyását, függetlenül a kormányzásával kapcsolatos aggályoktól. A tizenegynéhány fideszes képviselő nélkül nem a Néppárt adná a legnagyobb frakciót az EP-ben. A brit Guardian szerint Guardian az Orbánról hozott döntés vizsgának számit, mely szerint az unió mennyire hajlandó kiállni a jogállam elleni támadásokkal szemben. Az agresszív EU-ellenes kampány, valamint a CEU kiűzetése belejátszott az elhatározásba. Szemtanúk szerint a tegnapi vita fájdalmas volt. Juncker úgy értékelte, hogy amit a pártcsalád kimondott, azt nem lehet félvállról venni. Egy belső dokumentum szerint a Fidesznek meg kell értenie, hogy nagy politikai károkat okozott a Brüsszel elleni hadjárattal. Az EPP egyúttal arra szólított fel, hogy tisztázzák a jogi kérdéseket a CEU budapesti működése érdekében. Orbán súlyos csapást szenvedett el. Weber azon aggódott, hogy a fellépést úgy tekintik majd, mintha Nyugat-Európa Kelet ellen fordulna, de egyre nagyobb nyomán nehezedett rá, hogy végre cselekedjen. Az uniós jog egyik professzora úgy ítéli meg, hogy Orbán boldog lesz, hiszen továbbra is belülről áshatja alá a Néppártot, továbbá élvezi annak mindegy előnyét, hogy formálisan a legnagyobb pártcsalád tagja, ám fenntartja a lehetőséget, hogy a választás után másik frakcióba üljön át. A francia jobboldali Le Figaro megállapította, nagyon élénk vita zajlott az EPP ülésén. Különösen az olasz, a cseh, a szlovén és a romániai delegáció védte hevesen Orbánt, ám Joseph Daul néppárti elnök minden súlyát bevetette, még a lemondását is belengette. Igen keményen lépett fel Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is. A lap egy EP képviselőt idézett, aki szerint Orbánnal szemben már egy éve keményen fel kellett volna lépni, amikor a CEU-t vette célba. A liberális Le Monde egy 2004-ben összeházasodott párhoz hasonlította a Fidesz és az EPP viszonyát, amely képtelen elválni. Orbán ugyan azzal fenyegetőzött, elhagyja a néppártot, ezt mégsem tette meg. A lap egy forrása szerint azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert a kizáráshoz nem volt meg a kellő többség. Ezért vetette fel Joseph Daul a kompromisszumos megoldást.

Merénylettel készültek terroristák a perzsa újévre - hatan meghaltak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.03.21 11:13

Fotó: AFP/ Haroon Sabawoon
Három rakétát lőttek ki házakra és fesztiválozókra. A rendőrség elfogta a támadót, és biztosította a területet.
Többször robbantottak, ezzel pedig megöltek 6 embert és 23-at megsebesített az afgán fővárosban, Kabulban, írja az Euronews. A támadás a perzsa újév, a Noruz idején történt, ami a tavasz kezdetét ünneplő ősi perzsa fesztivál - és a vallási fanatikus terroristák szerint nem iszlám ünnep.
Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a robbanás okáról a Kart-e Sakhi szentélynél, ami egy jellemzően síita muszlim terület a főváros nyugati részén. A Védelmi Minisztérium szerint három rakétát lőttek ki lakóházakra és fesztiválozókra.
A rendőrség elfogta a támadót, és biztosította a területet.