Pici pötty a térképen, de nekünk a hazánk

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:04
AZ ORSZÁG Parányi folt a világűrből: remélt otthonunk (Shutterstock fotó)

Az évek mennek-jönnek, a garabonciás 2017 is elrohant, köpönyegében a tavaly szilveszteri reményekkel. Itt maradtunk megint e haza nélküli országban. A kormánypárt csaknem nyolcéves regnálása alatt nem tudta kitalálni azt a Magyarországot, ahol az egész nemzet jól érzi magát. Kettészakadt a világ errefelé, mind távolabb kerül a hatalom sugallta valóság és a megtapasztalt hétköznap. A többség már csak annyit kíván, hagyja őt békén "a politika". A kormányfő erős középosztályt ígért, de csak klientúrát épített, ami azért baj, mert az öntudatos, autonóm intézményekbe szerveződött középosztály lehetne a demokrácia bázisa. A szabad sajtó maradékát gazdaságilag zsarolják, a létminimumon éldegélőket pedig képtelen megszólítani az ellenzék, amelynek mozgását satuba fogja a hatalom. Mind inkább eltűnünk Európa térképéről, pedig úgyis csak egy pötty lennénk. 2018 nem egy a sok hullámzó év közül. Tavasszal választások lesznek. Talán ez az utolsó esély, hogy megleljük az egész nemzet Magyarországát. Kitaláljuk és végleg eldöntsük, milyen legyen a mi európai országunk, amely mindannyiunk otthona lesz, vagy csúszunk tovább a keleti despotizmusba. Most egy könnyű éjszaka jön. A következő év talán legkönnyebb éjszakájából nehéz reggelre ébredünk. Szükségünk lesz mindenki tiszta, hideg fejére.

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.