Pici pötty a térképen, de nekünk a hazánk

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:04
AZ ORSZÁG Parányi folt a világűrből: remélt otthonunk (Shutterstock fotó)

Az évek mennek-jönnek, a garabonciás 2017 is elrohant, köpönyegében a tavaly szilveszteri reményekkel. Itt maradtunk megint e haza nélküli országban. A kormánypárt csaknem nyolcéves regnálása alatt nem tudta kitalálni azt a Magyarországot, ahol az egész nemzet jól érzi magát. Kettészakadt a világ errefelé, mind távolabb kerül a hatalom sugallta valóság és a megtapasztalt hétköznap. A többség már csak annyit kíván, hagyja őt békén "a politika". A kormányfő erős középosztályt ígért, de csak klientúrát épített, ami azért baj, mert az öntudatos, autonóm intézményekbe szerveződött középosztály lehetne a demokrácia bázisa. A szabad sajtó maradékát gazdaságilag zsarolják, a létminimumon éldegélőket pedig képtelen megszólítani az ellenzék, amelynek mozgását satuba fogja a hatalom. Mind inkább eltűnünk Európa térképéről, pedig úgyis csak egy pötty lennénk. 2018 nem egy a sok hullámzó év közül. Tavasszal választások lesznek. Talán ez az utolsó esély, hogy megleljük az egész nemzet Magyarországát. Kitaláljuk és végleg eldöntsük, milyen legyen a mi európai országunk, amely mindannyiunk otthona lesz, vagy csúszunk tovább a keleti despotizmusba. Most egy könnyű éjszaka jön. A következő év talán legkönnyebb éjszakájából nehéz reggelre ébredünk. Szükségünk lesz mindenki tiszta, hideg fejére.

Szerző

Nem ereszti az ellenzéket az Állami Számvevőszék

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:03
Népszava fotó
Közzétette a 2018. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely megerősítette: miközben a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László vezette szervezet továbbra is feltűnő figyelemmel kíséri az ellenzéki pártok gazdálkodását, addig a Fidesz és a KDNP pénzügyei iránt kevéssé érdeklődik. Ligeti Miklós (Transparency) szerint az ÁSZ folytatja saját maga leleplezését.  

A terv szerint a következő félévben, tehát a kampányfinis és választás időszakában az összes parlamenti ellenzéki párt alapítványát ellenőrzik. Megvizsgálják az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítványt, a Jobbik Magyarországért Alapítványt, az LMP-s Ökopolisz Alapítványt, a DK-s Új Köztársaságért Alapítványt, az Együtt Váradi András Alapítványát, a Liberális Magyarországért Alapítványt, és a párbeszédes Megújuló Magyarországért Alapítványt. A lista itt véget ér, vagyis most nem kell vizsgálatra készülnie a Fideszt támogató Polgári Magyarországért Alapítványnak és a KDNP-t segítő Barankovics István Alapítványnak sem.

– Folytatja saját maga leleplezését a számvevőszék – fogalmazott érdeklődésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Ezzel arra utalt: a Transparency kérései, jelzései ellenére az ÁSZ korábban rendre megtagadta a pártok gazdálkodásának alapos vizsgálatát, például a plakáthelybérlések valós árának ellenőrzését arra hivatkozva, hogy arra nincs lehetősége. Ligeti Miklós szerint a helyzet tarthatatlanságára utal az is, hogy újra kimaradnak a vizsgálatból a kormánypártok: "Nehéz lesz magyarázatot adni, hogy a kampány idején, közvetlenül a választás előtt miért megint csak az ellenzéket kell vizsgálni."

Az ÁSZ-eljárás annyiban nem meglepő, hogy az előző vizsgálati időszakban is épp a kormánypártok maradtak ki az ÁSZ ellenőrzéseiből. Az ellenzéki pártokat nem csak megvizsgálta, hanem kivétel nélkül mindegyiknek büntetést helyezett kilátásba a számvevőszék. Elsőként – mint arról többször írtunk – a Jobbikra sújtottak le. Az ÁSZ jelentés tervezete szerint a szélsőjobboldali pártot tiltott támogatás miatt összesen 660 millió forintos visszafizetési kötelezettség és pénzelvonás fenyegeti. Az LMP-t 16-, a DK-t 15-, az MSZP-t 2-, a Liberálisokat 14-, a Párbeszédet 15-, az Együtt-et 20 millió forint büntetéssel és elvonással büntetné az ÁSZ.

– Az elmúlt hónapok célzott és törvénytelen ÁSZ-vizsgálatai után már nem lehetünk jóhiszeműek, teljesen egyértelmű, hogy az ellenzék kampányának ellehetetlenítése a cél – reagált lapunknak az újabb számvevőszéki vizsgálatok hírére Szigetvári Viktor. Az Együtt választmányi elnöke szerint az, hogy a Fideszt ezúttal is kihagyták a vizsgálatból újabb jele annak, hogy a kormánypárt putyini módszerekkel élve próbája ellehetetlenít az ellenzéket.

Szerző

Újabb különös egybeesések a Kósa család érdekeltségei között

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:03
Népszava fotó
Noha Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalosan nem bukkan fel a felesége és édesanyja gyanús cégvásárlásai körül, egyre több különös egybeesésre derül fény. A két eset ugyanis egy pénzügyi kapcsolat miatt sem független egymástól – tudta meg lapunk.

A történet megértéséhez érdemes felidézni: mint azt a Népszava kiderítette, a miniszter felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban 6 millió forintos áron szerezte meg a Tócó-Pece Kft.-t, miközben a cégnek a 2016-os beszámolója szerint 140 millió forintos vagyona volt. (Kósa szerint a cég nem ért többet a vételárnál a társaság hitelei miatt, ugyanakkor ezt a politikus kérésünk ellenére sem kívánta semmivel igazolni. Az említett beszámoló szerint viszont 2016 végi állapot szerint a vagyon fedezetéül javarészt nem hitel, hanem a cég ekkor 116 milliós saját tőkéje szolgált). A Tócó-Pecét a miniszter régi ismerőse, Fiák István alapította, tőkésítette fel és adta el: az ügyvéd volt a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrehozásának az egyik fő lobbistája, miközben idén májusban éppen Kósa nyújtotta be az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosítást.

Most azt derítettük ki, hogy ezt az esetet pénzügyi kapcsolat köti Kósáék gyanús cégügyeinek másik szálával. 2015 végi adatok szerint ugyanis a Tócó-Pecének tartozott az a vállalat, ami a miniszter édesanyjának hirtelen gazdagodásához kötődik.

A ma 82 éves anyuka, a nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin két éve vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Méker elődjének tekinthető, és a Kósáékkal rokon Szilágyi família érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkoriban felszámolás alatt állt. Kósáné megjelenése után a Mékerbe ismeretlen eredetű friss pénz került, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. Eközben tűnt fel a disznós cég környékén az ekkoriban még Fiák érdekeltségébe tartozó Tócó-Pece. A Szalka-Pig a felszámolásból épphogy kilábalva, 2015 végén arról számolt be: 1,7 millióval tartozik az ügyvéd cégének.

Végül Kósa Lajos édesanyja egy sertéstelep felével lett gazdagabb. A Méker Kft. másik fele tulajdonrészén a Szilágyi-család két tagja osztozik, miközben a vállalkozás tavaly 30 milliós tiszta profitot ért el. A céget a mindenhol felbukkanó Fiák István képviseli cégbírósági ügyekben.

A miniszter hallgat
Az ügyben újból megkerestük Kósa Lajost, aki a korábban kiadott rövid közleményen túl egyetlen kérdésünkre sem válaszolt. Ezúttal már úgy vélte: "Nem közszereplő magánemberek magán ügyleteiről nem áll módomban nyilatkozni, és nem is lenne helyes."