Vitában a VDSZ és a Continental

Reagált a Continental “VDSZ: átverik a dolgozókat Makón” cikkünkben megfogalmazott szakszervezeti vádakra, hangsúlyozva, hogy a szakszervezetekkel novemberben kezdődött bértárgyalások félidőnél tartanak. Molnár András HR igazgató levelében kifejtette, hogy ContiTech Fluid makói üzemben ugyanolyan feltételekkel ajánlják a dolgozóknak a két komponensű béremelést, mint a váci gyáregységünkben, sőt ez utóbbiban működő szakszervezetek el is fogadták azt. A makói szakszervezet (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) helyi tagszervezete, a Makói Gumiipari Szakszervezet) által kifogásolt béremelési elképzeléseket a HR-igazgató úgy részletezte, hogy az egyrészt a magyar átlagos béremelés feletti bértömegemelésből, másrészt ezen felül további alapbéremelésből áll, amely a bérszerkezet átalakításával történik: a fix bérrész nő, miközben a mozgó bérrész csökken. Molnár András szerint a feltételek felét már közösen elfogadták. A HR-igazgató elmondta még, hogy működik egy másik makói szakszervezet is, ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete, amely indokoltnak látta közvetlenül, hitelesen felmérni a munkatársi álláspontokat a bérvitában. Ez szintén januárra készül el, s a felek e véleményeket megismerve folytathatják a bértárgyalást.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke érdeklődésünkre megerősítette, továbbra is kifogásolják a munkáltató által ajánlott béremelési mértéket és struktúrát, és szintén rendelkeznek a tagságuk felhatalmazásával, hogy a tárgyalások során jobb feltételeket harcoljanak ki.

Szerző

Enyhe évvége után a január is kíméletesen érkezik

Publikálás dátuma
2017.12.29. 17:39
Napozó hajléktalan a Lánchídnál - AFP fotó
Szombaton eleinte gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, majd erősen megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A déli szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban -4, napközben +3 fok körül alakul a hőmérséklet.

VASÁRNAP (szilveszter)
Eleinte többnyire erősen, majd változóan felhős idő várható. Kisebb eső előfordulhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, a legmagasabb nappali +6 fok körül alakul.

HÉTFŐ
Többnyire erősen felhős lesz az ég, eső is lehet. A délnyugati, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül. Hajnalban  3, napközben 8 fok körül alakul a hőmérséklet.

KEDD
Többnyire erősen felhős lesz az ég, de csapadék nem valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, a legmagasabb nappali  +6 fok körül alakul.

SZERDA
Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés lehet.  A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban  -2, napközben  +5 fok körül alakul a hőmérséklet.

CSÜTÖRTÖK
Többször megnövekszik a felhőzet, több-kevesebb napsütés várható, de eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb nappali 6 fok körül alakul.

Szerző
Témák
időjárás

Meghalt Tarjáni Ferenc

Elhunyt Tarjáni Ferenc kétszeres Liszt-díjas kürtművész, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető kürtművésze, a Magyar Fúvósötös, a Budapesti Kamaraegyüttes, a Tarjáni Kürtkvartett alapító tagja, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára - közölte a család az MTI-vel pénteken. A tájékoztatás szerint a világhírű zenész 79 évesen, szerdán halt meg. 

Tarjáni Ferenc 1938. szeptember 11-én született Dorogon, ahol először hegedűn kezdett tanulni, de egy csuklótörés véget vetett hegedűsi karrierjének. 1961-ben kürtösként a Zeneművészeti Szakiskolában végezte tanulmányait. 1957-tól a Postás Szimfonikus Zenekar, 1958-től a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse, szólamvezetője volt. 

Szólistaként a legnagyobbakkal játszott a Royal Philharmonic Orchestrától a Berlini Filharmonikusokig és a Moszkvai Szimfonikus Zenekarig, fellépett többek között a New York-i Carnegie Hallban is. Szólózott Leopold Stokowski, Charles Münch vezénylete alatt, és ő volt Ferencsik János első rézfúvós szólistája. Kortárs magyar zeneszerzők egész sora komponált versenyművet számára (Dávid Gyula, Hidas Frigyes, Farkas Ferenc, Soproni József, Láng István). Több tucat szóló- és kamaralemez-felvétele jelent meg, lemezei közül kiemelkedik Brahms Kürttriója, amelyet Ránki Dezsővel és Takács-Nagy Gáborral rögzített.

Számos nemzetközi hangszeres versenyen nyert díjat. Művészetét 1965-ben és 1967-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1975-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész címmel, 2004-ben Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.Szerző