Vitában a VDSZ és a Continental

Reagált a Continental “VDSZ: átverik a dolgozókat Makón” cikkünkben megfogalmazott szakszervezeti vádakra, hangsúlyozva, hogy a szakszervezetekkel novemberben kezdődött bértárgyalások félidőnél tartanak. Molnár András HR igazgató levelében kifejtette, hogy ContiTech Fluid makói üzemben ugyanolyan feltételekkel ajánlják a dolgozóknak a két komponensű béremelést, mint a váci gyáregységünkben, sőt ez utóbbiban működő szakszervezetek el is fogadták azt. A makói szakszervezet (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) helyi tagszervezete, a Makói Gumiipari Szakszervezet) által kifogásolt béremelési elképzeléseket a HR-igazgató úgy részletezte, hogy az egyrészt a magyar átlagos béremelés feletti bértömegemelésből, másrészt ezen felül további alapbéremelésből áll, amely a bérszerkezet átalakításával történik: a fix bérrész nő, miközben a mozgó bérrész csökken. Molnár András szerint a feltételek felét már közösen elfogadták. A HR-igazgató elmondta még, hogy működik egy másik makói szakszervezet is, ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete, amely indokoltnak látta közvetlenül, hitelesen felmérni a munkatársi álláspontokat a bérvitában. Ez szintén januárra készül el, s a felek e véleményeket megismerve folytathatják a bértárgyalást.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke érdeklődésünkre megerősítette, továbbra is kifogásolják a munkáltató által ajánlott béremelési mértéket és struktúrát, és szintén rendelkeznek a tagságuk felhatalmazásával, hogy a tárgyalások során jobb feltételeket harcoljanak ki.

Szerző
2017.12.29 18:38

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29