Így lopnak ők - Mutyikalendárium

Publikálás dátuma
2017.12.30 06:00
ELÚSZTAK Az úszó világbajnokság egyre csak dagadó költségvetésének szimbóluma is lehetne a Duna Aréna, amely a tervezett 25 mill
Fotó: /
Egymást érték a korrupció gyanús esetek, csodás kormányközeli gazdagodások, furcsa fejlesztések 2017-ben is. Összeállításunkban ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Ott folytatták az évet a kormányközeli cégek, rokonok, barátok, ahol 2016-ban abbahagyták: 2017-et is betemették a korrupciógyanús ügyek, a hihetetlennek tetsző gazdagodások, a furcsán dráguló beruházások. A leggyakrabban emlegetett név Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteré, akinek gazdagodása barátja, Orbán Viktor kurzusának köszönhető. Mészáros és barátai elégedetten pezsgőzhetnek, a felcsúti vállalkozó a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat felvonultató listáján a 28. helyről a 8.-ra lépett elő, vagyonát pedig már 105,7 milliárdra becsülik. A felcsúti „zseni” munkássága a jéghegy csúcsa: az uniós pénzből épült fideszes vadászháztól az egyeseknek busásan fizető letelepedésikötvény-programon, az azeri feketekasszán át a befejezése után is százmilliókkal dráguló, 24 helyett végül úgy 140 milliárdba kerülő úszó-világbajnokságig megannyi gyanús ügylet rázta meg a közéletet. 

Csihuhuhu - Kisvasút Felcsúton Fotó: Molnár Ádám

Csihuhuhu - Kisvasút Felcsúton Fotó: Molnár Ádám

Január

Izsák fideszes polgármestere, Mondok József maga használja a 35 milliós EU-s támogatásból építtetett vadászpanziót – írta a 444.hu. Az ügyben több ellenzéki párt is feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. A Miniszterelnökség június 19-én közölte, hogy Mondoknak vissza kell fizetnie a "Vadászház építése megnevezésű fejlesztésre" felvett támogatást, az ügyészség pedig novemberben vádat emelt a település polgármestere ellen.

Már jóval a pályázat kiírása előtt feltűnt a miniszterelnök veje egy szekszárdi közvilágítási projektben – derítette ki a Direkt36 egy idén nyilvánosságra került felvétel alapján. A felvételt készítő Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az akkor még Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Energetikai Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán azzal az ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti azt a két tanulmányt, amellyel a város indulhat majd a még ki sem írt közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. A rendőrség az ügyben bűncselekmény hiányába zárta le a nyomozást.

Február

A felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel a Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőháznak – tudta meg a Hír TV. A Cider Alma által összefogott cégcsoport a 444.hu szerint több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik, feltűnt benne a miniszterelnök sógora és feleségének unokaöccse.

Nem európai uniós, hanem hazai költségvetési forrásból bővíthetik Bicske felé a felcsúti kisvasutat - értesült a döntésről a Népszava. Orbán Viktor falujának három megállós, mindössze 5,7 kilométer hosszú kisvasútja 800 millió forintból épült, 600 millió uniós támogatással épült.

A csarnok a szerződésben vállalt költségkereten belül készült el – jelentette ki Fürjes Balázs kormánybiztos a vizes vb-re épített, de még nem teljesen befejezett Duna Aréna februári átadásán. A létesítmény a tervezett 25 milliárd helyett 43 milliárdba került. Az arénát Orbán Viktor "kötélbarátja", a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építette

Március

Tokaji borcéggel bővült Mészáros Lőrinc cégbirodalma. A felcsúti polgármester a bodrogkeresztúri Dereszla Sparkling-ot szerezte meg.

A kormány felfüggesztette az egyeseknek bombaüzletet jelentő letelepedési kötvényprogramot. Az ezt létrehozó törvényt még Rogán Antal terjesztette be 2012-ben, és az általa vezetett gazdasági bizottság döntött az államkötvény-forgalmazó cégek jóváhagyásáról. A konstrukció lényege, hogy kiszervezik az államkötvények értékesítését kormányközeli offshore cégeknek, amelyek mintegy 180 milliárd forintot kaszáltak ezen. A cégek jellemzően Rogán Antal, propagandaminiszterhez és Habony Árpádhoz köthetőek.

A vérplazma gyűjtő cégek között megjelent egy Tiborcz István érdekeltségeihez köthető vállalkozás – közölte Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki szerint nem sokkal ezután 7-8 ezer forintról 3500 forintra csökkentették a vérplazmát adóknak juttatható összeget. A politikus állítja, a vérplazmát felhasználó üzleti vállalkozások egy egységet akár 20-25 ezer forintért is el tudnak adni.

Április

Egy év után közölte az olimpiai pályázatot készítő Budapest 2024 Nonprofit Zrt., hogy Rogán Antal Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba Network 360 nevű cége szervezhette a fővárosi olimpiai pályázatot ünneplő fesztivált. Csetényi egy érdekeltsége korábban megkapta az olimpia hárommilliárd forintos értékre becsült reklámkampányát.

Május

Mészáros Lőrinc egy számítások szerint 273 millió forintot keres naponta, 11,4 milliót óránként, 200 ezret percenként. Ezt így magyarázta: „Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?” Ingatlanvagyona 34 elemből áll, noha készpénzben 100 milliója, takarékbetétben 10 millió forintja van.

Június

Szépen, de a megelőző évhez képest szerényebben teljesítettek 2016-ban a miniszterelnök családjához köthető bányatársaságok. A vállalkozások több mint 1,2 milliárd forint osztalékot fizettek tulajdonosaiknak. A cégek Orbán Viktor édesapjához, Orbán Győzőhöz köthetők.

Július

A balatonberényi nudista kempingtől a csődbement almádi szállodáig terjed Mészáros Lőrinc balatoni birodalma. Tucatnyi tóparti településre betette a lábát a milliárdos, aki a fideszes válaszadók szerint is Orbánnak köszönheti gazdagodását.

A bírósági papírok alapján rendkívül alacsony áron, 240 millió forintért juthatott hozzá a Figyelőhöz Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az összeg azért is érdekes, mert az egyik névtelenséget kérő vevőjelölt azt mondta, a 240 milliónál jóval többet ajánlott.

Augusztus

Az Orbán Viktor barátjához, Garancsi Istvánhoz kapcsolódó Market Zrt. építheti a békásmegyeri vásárcsarnokot 5 milliárd forintért, amihez a III. kerületi önkormányzat hitelt vett fel.

2015 óta jogsértően és ingyen használta a főváros tulajdonában lévő villanyoszlopok reklámfelületeit a Garancsi István érdekeltségébe került ESMA nevű reklámcége. A főváros most 132 millió forint ellentételezést vár.

Szeptember

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 1,26 milliárd forintért adott megbízást bizonylatkészítő rendszerének üzemeltetésére, számlázási rendszerének rendbehozatalára. A pályázat nyertese az Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. lett. A társaságnak Garancsi István üzlettársai, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter a tulajdonosa, akik Garancsival közösen jegyzik a Mobil Adat Kft.-t.

Október

Mészáros Lőrinc ugrotta a legnagyobbat a Forbes Magazin leggazdagabb magyarokat felvonultató listáján. A 2016-os 28. helyről a nyolcadikra lépett, 35,4 milliárd forintját megháromszorozta, 2017-ben 105,7 milliárdra becsülik vagyonát.

Az Andy Vajnához kötődő Avalue Befektetési Kft. lezárta a Lapcom Zrt. médicsoport felvásárlását. A tranzakcióval a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld, valamint ezek online kiadásai is Vajna érdekeltségébe kerültek. A nyomtatott lapok 140 ezer példányban jelennek meg.

A Mészáros Lőrinchez kapcsolódó Konzum-Opus csoportról egy befektetési konferencián azt állították, már 200 milliárd forint vagyont kezel, és további terjeszkedést tervez.

369 millió forintért hirdetett villát vásárolt a XII. kerületben, Kútvölgy határán a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és Tiborcz István családja. Az épület 11 szobás, 393 négyzetméteres, eklektikus stílusban épült, tartozik hozzá 1500 négyzetméter, ősfás, enyhén lejtős, intim kert, terasz, gyönyörű zöldövezeti panoráma és négy hálószobával kialakított önálló lakosztály is.

November

Az Andy Vajna érdekeltségében lévő Rádio 1 a Médiatanács egyedi engedélyével Szegeden kezdett adást sugározni a református egyházhoz tartozó Európa Rádió helyett, amely korábban elnyerte ugyanezt a frekvenciát.

A tízszázalékos elnöki keretet használt Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzatban, amikor még ő vezette a testületet. Egy belső vizsgálat szerint 2002-ben saját hatáskörben 24 millió forintról dönthetett, ám ennél 12 millióval többet, összesen 36 millió forintot osztott szét Farkas, aki ma miniszterelnöki biztos. Az Állami Számvevőszék ismeretlen tettes ellen feljelentést tett: többen ugyanazon számlák alapján, jogosulatlanul jutottak 1,9 milliós támogatáshoz.

December

A Magyar Labdarúgó Szövetséghez a 2017-18-as támogatási időszakra benyújtott sportfejlesztési programok közül a miniszterelnök futball-alapítványa kapta a legtöbb közpénzt. A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2011 óta összesen 16,29 milliárd forintnyi tao-támogatáshoz jutott.

Kósa Lajos 82 éves, korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó édesanyja a család egyik távolabbi, mezőgazdász rokonától megvette egy sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét.

1,4 milliárd forintot kap a kormánytól az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amelynek publikációit Mészáros Lőrinc adja ki és Habony Árpád munkatársa szerkeszti.

Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt cége, a Homlok Zrt. a Várda 2017 Kft.-vel építhet a MÁV-nak aluljárót a kisvárdai vasútállomás mellé 5,5 milliárd forintért.

A zsámbéki Zichy-kastély felújítását Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végezheti, a becsült 963 millió forint helyett 1,72 milliárd forintért.

A Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Opus Global által kezelt egyik magántőkealap, a Status Capital 17 százalékos tulajdonrészt szerzett a korábban az RTL Klubnak, idén már a TV2-nek műsort gyártó IKO Holding Kft.-ben, 17 százalékot a Habony Árpádot hitelező Tombor András Atmedia nevű reklámértékesítő cégében.

Szerző
2017.12.30 06:00

Amíg Orbán a Honvédség gépével utazott, a katonák bérelt repülővel mentek Irakba

Publikálás dátuma
2018.09.20 10:30

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Sajnos tapasztalatlan még a személyzet, így a repülők egyszerre csak kevés embert szállíthatnak a honvédelmi miniszter szerint - csak a kormányfőt és az államfőt.
Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg - írja a 444.hu.
Az LMP országgyűlési képviselőjének, Demeter Mártának a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor ezt azzal indokolta:
"a Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat".
Egyvalakit biztosan vihetnek: ez Orbán Viktor. Számos korábbi alkalmat követően, a miniszterelnök legutóbb Moszkvába utazott kedden az egyik "nem-kormánygéppel", melyet a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vásárolt a honvédség.
A másikkal ugyanakkor utazott volna Áder János a bukaresti Három Tenger Kezdeményezés találkozójára, ám mint az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatalra hivatkozva közreadta, meghibásodás miatt meghiúsult az út. A 444.hu úgy tudja, az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött: utóbbi felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.
2018.09.20 10:30

Sokszoros áron veszi offshore-cégektől a világörökségi zóna házait az állam

Publikálás dátuma
2018.09.20 08:39
Andrássy út 70.
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Milliárdokat fizet az állam egy kiskapuk által lyuggatott törvény alapján, és eközben van, hogy egy vagyon tűnik el nyom nélkül. Két nagyon gyanús ingatlanvásárlás miatt követel ÁSZ-vizsgálatot az MSZP.
2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. A törvény alapján két házat is vett már az állam, milliárdokkal azok korábban becsült értéke fölötti áron, átláthatatlan hátterű cégektől - írja a 444.hu. Az MSZP mindkét esetben az Állami Számvevőszék vizsgálatát követeli.

675 millióra tartották, 3 milliárdot fizetett érte a Miniszterelnökség

Az egyik gyanús ügylet - egyben az első, hogy a kormány élt a világörökségi zónákról szóló törvény szerinti elővásárlási jogával - a Malév volt székházának esete. Az épület a Lánchíd pesti hídfőjének közelében áll az V. kerületben. Az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant. Aztán idén januárban, mikor a házat eladásra kínálták, a Miniszterelnökséget akkoriban vezető miniszter, Lázár János nyilatkozott, hogy élni akar a kormány az elővásárlási jogával, és kész kifizetni a 8,2 millió eurós vételárat. Akkori árfolyamon ez 2,54 milliárd forint volt. Végül megfejelte az árat még egymillió euróval nyáron a már Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. Ennek nem ismert az oka, de tény, hogy végül az eladó beszámolója szerinti árnál 2,31 milliárd forinttal drágábban, 2,986 milliárdért került az államhoz az épület.
A törvény szerint az elővásárlás esetében az ár úgy derül ki, hogy az eladó benyújt egy szándéknyilatkozatot egy potenciális vevőtől, hogy ennyiért tudná eladni az ingatlant, és ha az állam ennyiért megvenné, akkor viheti. Itt jelentkezik a törvény első nagy hibája: a "vevő" szándéknyilatkozata vagy szerződéstervezete nem kötelezi őt semmire.
Könnyű tehát feltornázni az árakat, és ha a kormányt sikerül ezzel megvezetni - vagy egyéb okai vannak a döntésre - jóval a piaci ár felett lehet túladni az épületen.
Felmerült egy másik probléma is az ügylettel: az eladó cég, az Atrium Estate Kft. fele részben egy Belize-ben bejegyzett offshore cég tulajdonában volt. A magyar törvények szerint az állam viszont nem üzletelhetne nem átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal. Tóth Bertalan pártelnök feljelentést tett az ügyben, de a XIII. kerületi ügyészség nem indított nyomozást, mert "nem áll a rendelkezésükre" sem az adásvételi szerződés, sem az Atrium Estate átláthatósági nyilatkozata. Ilyet egyébként minden állammal üzletelő cégnek le kell adnia 2011 óta. Amikor Tóth rákérdezett Polt Péternél, hogy miért nem szerzik be ezeket a papírokat a Miniszterelnökségtől, akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy ezeket Tóthnak kellett volna csatolnia a feljelentéséhez. Egy előkészítő eljárás azért elindult, ami jövő februárban hozhat eredményt.

1,64 milliárdra becsülték, 2,9 milliárdot fizetett a kormány

A másik gyanús bevásárlás, amit az MSZP kivizsgáltatna az ÁSZ-szal, egy Andrássy úti épület, a 70-es szám alatt lévő irodaházzá alakított palota, aminek az aljában egy cukrászda is működik. Ezt augusztus elején vásárolta meg a magyar állam, szintén az elővásárlási jogával élve.
9 millió eurót fizettek érte, vagyis akkori árfolyamon 2,9 milliárd forintot. Az eladó a Stena Property (Hungary) Kft. volt, aminek legutóbbi beszámolójában az ingatlanról a következő bejegyzés szerepel: "Az ingatlan értékbecslője által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5.300.000 EUR." Vagyis 4,7 millió euróval - 1,257 milliárd forinttal - kevesebb, mint amennyiért az állam megvette.
A vásárlásról szóló kormányhatározatban végül 4 milliárd forintot különítettek el az épületre, de végül csak 2,9 milliárdot fizettek ki.
Hogy mi lett a többi 1,1 milliárd forinttal, arról nincs hivatalos feljegyzés az MSZP beadványa szerint.
A bevásárlásnál - csak úgy, mint az előző alkalommal - külső jogi segítséget igényelt a kormány. A megbízást - szintén, mint legutóbb - Répássy Róbert ügyvédi irodája kapta meg. Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Sok a kiskapu

Az elővásárlási jog nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor nem egy ingatlan, hanem az ingatlant birtokló cég cserél gazdát. Így szerzett Andrássy úti ingatlant a törvény hatályba lépése óta Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cég is: hivatalosan üzletrészeket vettek projekt cégekből, nem pedig ingatlant.
(A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.)
2018.09.20 08:39
Frissítve: 2018.09.20 09:00