"A remény mosolyogva lépi át az új év küszöbét" ( és mit hagyunk hátra? )

Publikálás dátuma
2017.12.30. 20:55

"...miközben azt suttogja: ez az év boldogabb lesz" - fejeződik be az idézet Alfred Tennysontól. Ennél jobbat nem is kívánhatnánk olvasóinknak. 

A remény amúgy érdekes egy valami, akkor is munkálkodik bennünk, amikor pedig józan ésszel mérlegelve a körülményeket, reménytelennek látszik a helyzet. Olyan ez, mintha a testünk motorja (szív ) és hardvere (agy) mellé az evolúció "adott " volna nekünk egy lélek-motort is, ami hajt előre minden körülmények között.

Ha az időnként kétség kívül csalfa remény nem lenne képes elhallgattatni a racionalitást, és nem hitetné el velünk, hogy a jövő jobb lesz, és a következő jövő még jobb lehet, hamar belefáradnánk a világba. Márpedig nem erre vagyunk "programozva". Akkor hát itt az új esztendő küszöbén ismét: reményre fel! 

A 2018-as esztendőbe vetett hit mellett, pillantsunk kicsit hátra, csak úgy a vállunk fölött, a pár óra múlva elfogyatkozó 2017-es évre a Publicus Intézet segítségével. A kutatók  - a Vasárnapi Hírek megbízásából - magyar választókorúakat kérdeztek meg arról, miként értékelik a mögöttünk hagyott esztendőt, milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbnak. 

Még mielőtt elmerülnek a grafikonok tanulmányozásában, egy kis összesítés, ami aligha okoz meglepetést olvasóinknak:  

A megkérdezettek körében kicsivel többen voltak akik szerint 2017 inkább rossz év volt, mint akik szerint inkább jó.

A válaszadók szerint a világ legfontosabb eseményei a világban a menekültek Európába áramlása, Trump elnöki tevékenysége, valamint az Északi-Koreai atomfenyegetés voltak.

A megkérdezettek szerint a legfontosabb hazai események a FINA vizes vb, valamint a menekülthelyzet.

Hazánk legnagyobb problémái: a menekülthelyzet, az elszegényedés, és az egészségügy állapota voltak.

A válaszadók szerint az év embere tavaly után ismét Hosszú Katinka, őt nem sokkal lemaradva Orbán Viktor követi, ám ez a kérdés is megosztotta a válaszókat a pártpreferenciák mentén.

A grafikonok azért némileg árnyalják a fenti sommázatot:

Szerző

Az ötös- és a hatos lottó nyerőszámai, nyereményei

Publikálás dátuma
2017.12.30. 20:38
Illusztráció/Shutterstock
Volt ötös a lottón szombaton: a televízióban közvetített számsorsolás után kiderült, hogy egyetlen telitalálatos szelvény akadt a héten. Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki: 1, 8, 17, 50, 77  Joker: 985642 - Telitalálatos szelvény 1 darab, nyereménye: 201.579.590 forint. Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab, nyereménye: 687.070.585 forint; 4 találatos szelvény 45 darab, nyereményük egyenként 1.191.295 forint;3 találatos szelvény 3.899 darab, nyereményük egyenként 14.665 forint; 2 találatos szelvény 94.092 darab, nyereményük egyenként 1.330 forint.

Az 52. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

4 (négy)
11 (tizenegy)
13 (tizenhárom)
22 (huszonkettő)
26 (huszonhat)
30 (harminc)

Nyeremények: 

Az 1 darab 6 találatos szelvényre 733 478 200;
az 5 találatos szelvényekre 224 985;
a 4 találatos szelvényekre 5420;
a 3 találatos szelvényekre 1380 forintot fizetnek.

Szerző
Frissítve: 2018.01.01. 18:19

Ködös, párás, viszonylag enyhe szilveszteri idő várható

Publikálás dátuma
2017.12.30. 17:05
Shutterstock illusztráció
Vasárnap eleinte még több helyen eshet, majd a Dunántúlon és a középső megyékben felszakadozik, csökken a felhőzet. Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, este inkább már csak az északkeleti határvidéken fordulhat elő kisebb eső. Éjszakától északkeleten párássá válik a levegő, köd is képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul, keleten az alacsonyabb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 6 és 14 fok között valószínű, de az ország északkeleti harmadán csupán 1, 5 fok várható.

HÉTFŐ
Többnyire erősen felhős lesz az ég, eső is lehet. A délnyugati, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül. Hajnalban 3, napközben 8 fok körül alakul a hőmérséklet.

KEDD
Többnyire erősen felhős lesz az ég, de csapadék nem valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, a legmagasabb nappali +6 fok körül alakul.

SZERDA
Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés lehet. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban -2, napközben +5 fok körül alakul a hőmérséklet.

CSÜTÖRTÖK
Többször megnövekszik a felhőzet, több-kevesebb napsütés várható, de eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb nappali 6 fok körül alakul.

Szerző
Témák
időjárás