Előfizetés

Bajban a Spotify - Milliárdos per elé néz

Publikálás dátuma
2018.01.03. 12:51
Illusztráció - AFP fotó
A Spotifyt 1,6 milliárd dollárra (411 milliárd forintra) perli a Wixen Zenekiadó arra hivatkozva, hogy a streaming cég több ezer olyan számot használ, amelyhez nem kérte meg a szerzői jogokat.

A Wixen, amely kizárólagos forgalmazója olyan daloknak, mint Tom Petty Free Fallin, a Doors Light My Fire vagy Weezer (Girl We Got a) Good Thing című száma, és olyan énekesekkel dolgozik, mint Stevie Nicks, egy kaliforniai szövetségi bíróságra nyújtotta be keresetét a napokban. A Wixen azzal is vádolja a Spotifyt, hogy egy harmadik partnernek, a Harry Fox Ügynökségnek szervezte ki a számok licencének megszerzését, amely azonban ehhez a feladathoz nem volt kellőképpen felkészült.A Spotify nem fűzött kommentárt a keresethez. Tavaly májusban a stockholmi székhelyű vállalat már kifizetett 43 millió dollárt (11 milliárd forintot), hogy megakadályozzon egy ellene indítandó csoportos pert jogdíj nélkül forgalmazott zeneszámok miatt.A Spotify idén tervezi, hogy kilép a tőzsdére. A cég az elmúlt hónapokban mintegy 20 százalékkal növelte értékét, amely most 19 milliárd dollárra (4882 milliárd forintra) rúg. (MTI)

Napelemet a vidéknek 8 milliárdért

M. I.
Publikálás dátuma
2018.01.03. 06:23
Fotó: Shutterstock

Az Orbán-kormány legalább hatszáz napelemfarmot látna szívesen a hazai termőföldeken – derül ki a Magyar Közlönyből. E célból legfeljebb 8 milliárd forint állami támogatást ajánlanak fel mezőgazdasági cégek és földművesek számára. (Egy fejlesztésre maximum 13,3 millió forint jut.) A kormányhatározatban Orbán Viktor minisztereire rövid határidővel olyan feladatokat ró, mint például a csatlakozások kialakítása és mintafejlesztések kidolgozása. A koordinációt százmilliós támogatás fejében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végzi. Egy másik rendeletben a kabinet a piaci árakhoz köti a pécsi állami napelemfarm termelte közintézményi „ingyenáram” áfáját. Bár a rendszer már egy éve működik, a jelek szerint csak most merült fel problémaként, hogy egy ingyenes termék áfája is 0. 

Orbánék feladták az adósságvitát

B. M.
Publikálás dátuma
2018.01.03. 06:21
Shutterstock illusztráció.

A kormány elbukta az Eurostattal, az Európai Unió statisztikai hivatalával vívott csatáját az Eximbank-elszámolási vitában. Erre lehet következtetni abból, hogy a nemzetgazdasági tárca 2018-as várakozásairól tartott keddi, évindító sajtótájékoztatóján - ahová lapunkat, sokadszorra nem hívták meg -, Varga Mihály miniszter az állami pénzintézet adataival kiegészítve számolta ki az államadósság alakulását. Így 2016 végén az uniós módszertan szerinti államadósság aránya 76 százalék volt, ami 2017 végére 74,5 százalékra csökkent. (A Népszava már több alkalommal beszámolt a vitáról, s biztosak voltunk abban, hogy a kormány kénytelen lesz beadni a derekát.) A végleges pontosítást a tárca akkor tudja megtenni - mondta a miniszter -, amikor a bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó adatok is megvannak. A tárca biztos abban, hogy ezeknek az adatoknak a birtokában sikerült tavaly a GDP arányos államadósságot csökkenteni.

Azonban a most közölt számok mellett mégsem lehet szó nélkül elmenni. Eddig ugyanis a gazdasági tárca minden hivatalos dokumentumában az szerepelt, hogy 2016 végén az adósságráta 73,9 százalék volt, még ez szerepelt az új év előtti közleményükben, sőt Varga Mihály nyilatkozataiban is. Az elmúlt évre pedig mindenütt 72,4 százalékot adtak meg. Vagyis mind a két esztendőben 2,1 százalékponttal kevesebbet a ténylegesnél, mivel azt sugallták, hogy a magyar hatóságok vitatják az Eximbank külső adósságállományának átsorolását az államháztartási körön belülre. Valami történhetett, az ünnepnapokat is beszámítva az elmúlt négy napban, ami a Brüsszellel való - egyébként megalapozatlan - négy éve tartó harc feladásához vezetett. Az adósságkorrekciót több évre visszamenőleg kellett végrehajtani, mégpedig úgy, hogy 2014-ről 2015-re nem volt adósságcsökkenés, hanem növekedés, pedig a szokásos trükköket, mint szinte minden év végén, végrehajtották, hogy az adósság kisebbnek tűnjön.