A lengyel kormányfő első útja Orbánhoz vezetett

Publikálás dátuma
2018.01.03. 13:45
Orbán és Morawiecki (MTI-fotó: Kovács Tamás)
Mateusz Morawiecki új lengyel miniszterelnök szerdán Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktor magyar kormányfővel egyeztetett. A magyarországi vizit üzenet Brüsszelnek, hiszen a mostani Morawiecki első hivatalos külföldi kétoldalú látogatása.

A magyar és a lengyel kormány a menekültkvóta elutasítása kapcsán egy állásponton van, és ezt Mateusz Morawiecki a lengyel köztévének adott újévi interjújában meg is erősítette - írja az euronews.

— Már a 2015-ös választások előtt is az volt a Jog és Igazságosság párt véleménye, mint most, vagyis Lengyelország nem fogad be migránsokat a Közel-Keletről és Észak-Afrikából - hangsúlyozta a kvótarendszert hibás javaslatnak tekintő Morawiecki, 

Az Európai Bizottság decemberben döntött arról, hogy Magyarország és Csehország mellett Lengyelországot is az Európai Bíróság elé viszi, mert nem tettek eleget a kötelező kvótaelosztásnak.

Varsó gondjait tetézi, hogy az igazságügyi reformok miatt a Bizottság Lengyelország EU-s szavazati jogának felfüggesztését javasolta, ilyenre korábban egyik országgal szemben sem volt példa.

Orbán Viktor karácsony előtti rádióinterjújában azt mondta, teljes mellszélességgel kiállnak Lengyelország mellett, és Magyarország megakadályozza, hogy megbüntessék Varsót.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Mateusz Morawiecki a megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a visegrádi országok fontos részei az uniónak, hozzájárulnak gazdasági növekedéséhez és stabilitásához. - Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni. Azt is elmondta, hogy teljes egészében egyetértenek a magyar állásponttal a migránsválsággal kapcsolatban. A szuverén államok polgárainak joguk van eldönteni, kikkel akarnak együtt élni - tette hozzá a lengyel kormányfő.

A közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az Európai Unióban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe - mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. A miniszterelnök közölte: amíg térségünk országainak gazdaságai működnek, az unió bevándorláspolitikája látványos kudarcot vallott. - A határokat továbbra is meg kell védeni, a migrációt meg kell állítani, és a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van rá - mondta.

Szerző
Frissítve: 2018.01.03. 16:25

A családokat félti az LMP

Ha a tavaszi parlamenti választáson nem történik korszakváltás, akkor a családokat a lecsúszás fenyegeti- hangzott el az LMP sajtótájékoztatján.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője leszögezte: a kormány a családügyi és szociális államtitkársága is kudarcot vallott, a népességfogyás visszafordításában, illetve a szegénység felszámolásban sem tudnak eredményeket felmutatni. Még mindig 60 ezer bajba került devizahiteles családot fenyeget a kilakoltatás, 2011 óta duplájára nőtt a dolgozó szegények aránya, a 18 éven aluli gyermekek közel harmada szegénységben él, a három vagy több gyermeket nevelők harmada, míg az egyszülős családok több mint fele él szegénységben, a társadalmi kirekesztéstől fenyegetve. 

Az LMP ezen elsősorban egy olyan többkulcsos, igazságos személyi jövedelemadóval segítene, amely a kereső családok 90 százalékánál több bért hagyna - fejtette ki a politikus, példaként említve, hogy elképzeléseik valóra váltása esetén a minimálbér havi nettó 26 ezer, az átlagbérek pedig havi nettó 36 ezer forinttal emelkednének.

Kanász-Nagy Máté szólt arról is, hogy olyan családpolitikát folytatnának, amely minden családot segítene, a rászorulókat pedig kiemelten támogatná. Az LMP ennek érdekében a családi pótlékot 30 százalékkal növelné, az egyszülős családok pedig ennél is magasabb, 40 százalékos növelésre számíthatnak, és a családi adókedvezményüket is megdupláznák.

Az LMP szóvivője kérdésre válaszolva megerősítette, az LMP továbbra is nyitott együttműködni minden olyan párttal, amely "korszakváltásban, a 21. század eljövetelében" érdekelt. Kanász-Nagy Máté azt mondta, a Jobbikot jelenleg nem tartják ilyen pártnak, és mindaddig nem is fogják, amíg nem tisztázza "súlyos identitásválságát", vagyis azt, hogy "kik is ők valójában és mit akarnak".

Szerző

"Rendkívüli állapot a kormányzati fejekben"

Az Együtt vizsgálatot rendelne el a gyerekkort militarizáló kormányzati agyak kezelésére - írja közleményében Hajdu Nóra, a párt alelnöke.

A NATO szintjén is cáfolták azt a kormányzati álinformációt, hogy "NATO-kötelezettség" lenne az iskoláktól és óvodáktól úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet kérni. Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke szükségállapotot hirdetne ki annak érdekében, hogy azokat a kormányzati agyakat, amelyekben megszületett annak gondolata, hogy a kréta-, tanszer- és fűtés nélküli iskoláknak a következő félévben saját Honvédelmi Intézkedési Tervet kell írniuk, azok sürgősen kezelésre kerüljenek. Hajdu Nóra szerint semmilyen terrorfenyegetés nem indokolja azt, hogy iskolaigazgatóknak és óvodavezetőknek testületileg Honvédelmi Intézkedési Terveket kelljen írniuk a gyermekek tanítása helyett. Az Orbán-kormány militarizáló ötletével nem csak gyűlöletkeltő kommunikációs kampányát hirdeti az oktatási intézményekben, hanem a gyermekeket körülvevő környezetet is militarizálja. Oktatási fejlesztések helyett lőtér-politikát folytató oktatási szemlélet megakadályozása végett Hajdu Nóra ezúton fel szólítja a kormányt, vonja vissza a rendkívüli állapotra vonatkozó akcióterv elkészítésére vonatkozó utasítását, és hagyjon fel az iskolák militarizálásával! Az ötletgazda kormányzati politikusok további gyűlöletkeltő ötletarzenáljának csillapításához az Együtt az érintetteknek minden orvosi segítséget megad - zárul az Együtt közleménye.

Szerző