„Van nálam pár szendvics, elfogadja?”

Publikálás dátuma
2018.01.06. 06:10
FOTÓ: ANNAHÁZI DÉNES
A Budapest Bike Maffia elsőre klasszikus jótékonysági szervezetnek tűnik, de ennél sokkal többet tesznek, mert küzdenek az előítéletek ellen is.

2011 karácsonyán indult a Budapest Bike Maffia. Az egyik alapító, Havasi Zoltán egy barátjával beszélgetett arról, tenni kellene valamit azokért, akik az utcán töltik a szentestét. Páran gyártottak egy rakás szendvicset, majd kerékpárral elvitték a hajlék nélkül élőknek. Eleinte szájhagyomány útján terjedt a hírük, de mára a civil csoportból mozgalommá, sőt közhasznú szervezetté váltak. Napjainkban Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Székesfehérváron is vannak sejtjeik.

– Csak a háttérben 50 ember dolgozik és nyolc állandóan futó projektünk van – meséli Zoltán. - De a miénk nem csak egy klasszikus ételosztó szervezet. A fő célunk az érzékenyítés és az előítéletek lebontogatása a hajléktalanság problémáján keresztül. Ehhez szívesen szervezünk csapatépítéseket is nagyvállalatoknak. Az érzékenyítő előadás után közösen főzünk, majd együtt kivisszük az ételt az utcára. Teljes visszautasítást csak egy-két embertől kaptunk. A legtöbben beismerik korábbi előítéleteiket, és amikor még azt is hozzáteszik, hogy mennyi pozitív tapasztalat érte őket az utcán, akkor azt gondolom, hogy ezért megéri csinálni.

Zoltán egyébként azt vallja, a felnövekvő generáció gondolkodását kell megváltoztatni. Ezért nem véletlen, hogy a +1 szendvics programjuk az egyik legsikeresebb. Ebben középiskolás diákokat kérnek arra, heti egyszer vigyenek magukkal otthonról eggyel több szendvicset, és azt adják a hajlék nélkül élőknek. A tavalyi tanévben körülbelül 40 iskolának köszönhetően megközelítőleg 50 ezer adag ételt osztottak szét.

– Épp egy éve, egy nagy magánéleti tragédia után a barátnőm hozott el ide, mondván: ne üljek otthon, legyenek új barátaim. Azóta tudok újra mosolyogni – meséli Pintér Andrea, a Vitamin Kommandó raktárának felelőse. Itt gyűjtenek mindent, ami most a hidegre kell: takarót, sapkát, sálat, zoknit, polifoamot. És osztanak nem vényköteles fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentő krémeket, vitaminokat és tisztálkodási szereket.

A Vitamin Kommandóval a belső kerületekben élő hajléktalan embereket látják el. Egy esti akcióban az önkéntesekkel tartottunk. Az első helyszín a Deák tér. Az aluljáróban először felmérik, hányan vannak odalent, eszerint osztják be az adományokat. Közben Zoltánt arról kérdezem, hogyan érdemes egy hajlék nélküli embert megszólítani.

– Nyitottan – vágja rá. – Nyilván én sem szeretem azokat, akik belemásznak az aurámba, hogy adjá’ már egy százast. De a legtöbb hajléktalan ember nem kér. Én azt mondom: jó estét, Havasi Zoltán vagyok. Segíthetek valamiben? Van nálam pár szendvics, elfogadja?

– A múltkor voltunk egy csapatépítésen, amire kitaláltam egy olyan interaktív játékot, amiben azt kellett eldönteni, mi az a három legfontosabb dolog, amit egy hajlék nélkül élőnek adni érdemes – teszi hozzá Andi. – Két rászoruló is velünk játszott. Ők legelőször azt a kártyalapot választottak, amire az volt írva: mosoly...

Szerző

Már nincs szükség Tarjányi mozgalmára

Megszűnt a Magyar Progresszív Mozgalom, amelyet hivatalosan Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, Lattmann Tamás nemzetközi jogász, valamint Bodnár Zoltán közgazdász hozott létre ősszel.

– Az a cél, hogy Botka László hátrébb lépjen, és egy, a pártok felett álló miniszterelnök-jelöltet építsenek fel, aki mögé be tudnak állni a demokratikus ellenzék pártjai – így indokolta korábban a háromfős csoport létrehozását Tarjányi Péter. Lattmann a mozgalom színre lépése előtt azt állította: őt kérték fel a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, méghozzá az MSZP vezetői. Ezt a szocialisták vezetése cáfolta. Az őszi sajtótájékoztatójukon Tarjányi azt mondta, nem párttá akarnak alakulni, a céljuk az, hogy kikényszerítsék, a pártok találjanak egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki mögé mindenki be tud állni „arcvesztés nélkül”. Maga Lattmann pedig azzal érvelt: Botka nem működik, szeretnék, hogy lépjen vissza, mert „magának okozta a bajt”, és nem működik a stratégiája.

Tarjányi meg is említette a beszélgetésen, hogy előre hallja az összeesküvés-elméleteket, hogy egy belső csata zajlik Botka leszedésére. De szerinte nem volt szó semmi összeesküvésről, puccsról. Mindenesetre az ügyben az MSZP vezetése közleményt adott ki, melyben egyértelművé tették: Tarjányi szerintük a Fidesz érdekeit szolgálja.

Botka lemondása után semmit sem lehetett hallani a Magyar Progresszív Mozgalomról. Csütörtökön az egyik alapító, Bodnár Zoltán a Hír TV-ben elmondta, a pártok teszik a dolgukat, így a mozgalomra már nincs szükség. 

Szerző

7-en a 7-ről - Ön kitől és mire tarhálna?

Arató András

Klubrádió

Hazánk, vagy legalábbis annak felkent vezetője azoktól tarhál, akikkel szemben, ha a tarhálás eredményes, szabadságharcot tervez vívni. Így aztán freedom fight esélye merül fel régi hagyományokat felelevenítve Oroszországgal és a törökökkel, továbbá új gyarmatosítókkal, például Kínával, Azerbajdzsánnal szemben. A fenti hagyományok alapján a magyar állammal szemben kellene igényt benyújtani. Adná tán vissza egy részét annak, amit elvett tőlünk.

Avar János

újságíró

Ki mástól, mint Sorostól?! Hogy tegyen végre hajdani támogatottja, kormányfőnk kedvére és avatkozzék be valóban a kampányba. Ellentétben a nyomorgó és nyomorított pártokkal, neki lenne pénze plakátokkal (szigorúan piaci áron!), tévéhirdetésekkel elárasztani az országot: ezek kilopják a szemeteket! Magánember magánvéleménye.

Bolgár György

rádiós újságíró

Senkitől semmire. Megállok én a saját lábamon is. Van egy kis gázszerelő cégem, egy apró út- és vasútépítő vállalkozásom, miniatűr szállodaláncom, szóra sem érdemes erőművem, egy vacak nagybankom, helyre kis médiabirodalmam, némi nagybirtokom, velem a jóisten, a miniszterelnök és a jó szerencse, szóval semmiben nem különbözöm a többi tisztességes magyar embertől. Enyém az ország, magamnak építem. Pardon, Neki.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

Ez komoly kérdés, mivel a Hócipőben 2010 óta nem volt hirdetés. Ezért mindig számítunk olvasóink támogatására, adójuk évi 1százalékára, ha még egyáltalán van. Szerencsére a nélkülözést még a szocialista időkben megszoktuk, de mindig nehezen megy a kéregetés, mivel olvasóink többsége is igen nehezen él. De hogy valakinek ennyi bőr legyen a pofáján, azt nem gondoltuk. Ez a Goebbels-terv lényege, hazudj akkorát, amit már el se tudnak képzelni. Látják a röhögő pofájukat? Mészáros is mindig vigyorog, bármit kérdeznek tőle.

Horváth István

hírlapíró

Mi van? Tarhál a rablóbanda? Vezérkém, már a kis pénzért is lehajlunk? Vagy csak a szokásos Habony hülyítés? Adjunk kölcsön? Minek? Ha kell, úgyis elveszitek.

Horváth Zoltán

újságíró

Én bárkitől, bármikor, bármennyit tarhálnék, mert az emberek jók, és kapni mindig öröm. Azt is megígérném, hogy a bevételeket sohasem költeném holmi mocskos politikai célokra, hanem csak és kizárólag a magam kedvteléseire. Így nem kellene félni az adományozóknak (letarháltaknak) attól, hogy holmi hivatalok nyilvántartják - és alkalomadtán számon kérik - az irányomban tanúsított bőkezűségüket.

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Ha én Orbán Viktor lennék, azt kérném a híveimtől, hogy küldjenek (vissza) Erzsébet utalványokat. Vagy ha nem is mindet, de legalább a szokásos 20-90 százaléknyit, tudják, az alkotmányos költséget. Aztán szétosztanám újra. És így tovább...

Szerző
Témák
7-en a 7-ről