Szellem a perzsa palackból

Publikálás dátuma
2018.01.06 06:31
FOTÓ: ATTA KENARE/AFP
Fotó: /
Egyre több jel utal arra, igazak voltak azok a felvetések, amelyek szerint a múlt hét csütörtökjén kitört iráni tüntetések kitörését a konzervatív erők irányították.

A tüntetők célja Hasszán Rohani elnököt meggyengítése volt. A terv azonban rosszul sült el. Az iráni reformerek kezdetben kevés lelkesedést mutattak a megmozdulások iránt, mert a konzervatívok legfőbb bázisának tartott Meshedben törtek ki. S tény, hogy hírek szerint az ultrakonzervatív vallásos réteg tagjai vonultak utcára. „Halál Rohanira, halál a diktátorra!” – skandálták. A megmozdulások mögött a szintén ultrakonzervatív prédikátor, Ahmad Alamolhoda állt. Csakhogy a tüntetések hamar más városokra is átterjedtek, s a résztvevők már a vallási vezető, Ali Hamenei távozását követelték, vagyis az események nem várt fordulatot hoztak. Alamolhodának állítólag már a nemzetbiztonsági tanács előtt kellett magyarázkodnia annak kapcsán, milyen szerepet játszott a tüntetések kitörésében. Hamenei ugyan „Irán ellenségeit” vélte a háttérben, ám épp az őt támogató őskonzervatívok kezdték a tiltakozó akciókat.

Mint a Die Welt írja, Iránban nemcsak az áremelkedések vezethettek a mostani eseményekhez, hanem egy megdöbbentő adat kiszivárgása. Decemberben a nyilvánosság elé került a költségvetésről szóló tárgyalások néhány részlete. Kiderült, hogy dollármilliárdokat juttatnak az ultrakonzervatív szervezeteknek, a hadseregnek, a Forradalmi Gárdának és a vallási fundamentalistáknak. Miközben egyes alapvető élelmiszerek ára akár 40 százalékkal nőtt, emelkedett a benzin ára is és 50 százalékkal csökkentették a szociális segélyt, a hadseregre szánt összegeket 20 százalékkal, 10 milliárd dollárral emelték meg.

Feltételezések szerint Rohani körei szivárogtatták ki az adatokat. Az elnök így akart nyomást gyakorolni Ali Hameneire, hogy végre a forradalmi vezető is lássa be: elengedhetetlenek a gazdasági reformok a perzsa államban. Csakhogy az ultrakonzervatívok megszimatolták a veszélyt, ezért Meshedben saját embereiket küldték az utcára, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák Rohanit. Ezzel azonban kiengedték a szellemet a palackból, s hamar kiderült, nem urai az eseményeknek. Több tucatnyi városra terjedtek át a tüntetések, s tízezrekre tehető a tiltakozók száma. A megmozdulások célpontja már rég nem Rohani, hanem a rezsim hatalommal való visszaélését, korrupt üzelmeit elégelték meg az emberek. Míg 2009-ben a polgári réteg tiltakozott, ezúttal megannyi fiatal tudatta: elege van a mostani vezetőkből.

Az iráni büdzsé egyharmadát a nyersanyagból származó bevételek teszik ki. A Nyugat 2016. január 16-án oldotta fel az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseit, fél évvel a nukleáris megállapodás után, a perzsa állam azóta ismét az egész világba exportálhat kőolajat. A szankciók vége óta napi 2,8 millió hordó helyett 3,8 milliót adnak el külföldön. Időközben pedig az olaj ára is feljebb ment. A teheráni jegybank szerint a bevételek csak az év első hónapjában 57 százalékkal emelkedtek, ami azt jelenti, hogy a költségvetés csak ez idő alatt 4,7 milliárd dolláros pluszpénzből gazdálkodhat. A pénzügyi év március 19-én ér véget, s becslések szerint a bevételnövekedés a 8 milliárd dollárt is elérheti, ami egy 100 milliós büdzsénél nem kis összeg.

Ám mindezekből az emberek mit sem éreznek. A bevétel nagy részét ugyanis az úgynevezett félállami szektor kapja. Különféle vallási-, katonai-, illetve nyugdíjalapítványokról van szó. Ennek révén építette ki gazdasági impériumát a Forradalmi Gárda. Az emberek dühét az is kiválthatta, hogy a legutóbbi megszorításokból a síita klérus teljesen kimaradt. A pénzelit szorosan összefog a vallási vezetéssel. A „szövetség” élén Ali Hamenei áll.

Tüntettek a rezsim hívei
A feszültséget finoman szólva nem enyhíti, hogy a teheráni rezsim is tüntetéseket szervez – a vezetés mellett. A helyi állami média közlése szerint a főváros, Teherán 40 körzetében tartottak megmozdulásokat a pénteki ima után a vezetés mellett. A kormányzat hívei az utóbbi napokban más városokban, Iszfahanban és Meshedben is utcára vonultak. Arról azonban nem érkezett jelentés, hogy tegnap hányan vettek részt a rezsimmel szembeni megmozdulásokban. Az interneten megjelent felvételek tanúsága szerint azonban a tüntetéshullám a rezsim fenyegetései ellenére tovább folytatódott.
Az egyik ultrakonzervatív síitaimám, Ahmad Hatami ajatollah szerint a kormányellenes tüntetések mögött „amerikai-izraeli összeesküvés” áll. Szerinte a megmozdulásoknak „semmi közük sincs az iráni néphez”, s „Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő áll a háttérben”. Hatami vezeti a pénteki imákat, s tagja a szakértők tanácsának, az ország egyik vezető grémiumának. A reformerek egyik legnagyobb ellenfelének tartják.

2018.01.06 06:31

Kritikus kommentek miatt próbált kirúgatni valakit a magyar főkonzul

Publikálás dátuma
2018.08.17 19:18

Fotó: korosiprogram.hu/
Sárvári Álmos magánemberként tette közzé hozzászólásait, főnökénél csörgött a telefon.
Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul a helyi magyar ház alelnökét annak magánemberként posztolt kormánykritikus kommentjei miatt akarta eltávolíttatni egy magyar államtól független civil szerveződésből – írja az Index. A kommentelő, Sárvári Álmos a csaknem száz éve működő United Magyar House második embere. Az áprilisi választások után nem sokkal privát Facebook-profiljáról egy kormánykritikus megjegyzést fűzött egy ismerőse posztjához. A portál szerint Széles, aki kinevezését vélhetően annak köszönhette, hogy Kósa Lajos és Halász János bizalmasának számított, felhívta Sárvári főnökét, a Magyar Ház igazgatóját. Pereházy Miklós visszaemlékezése szerint azzal csörgött rá:
„Látod, már megint mit tett föl az Álmos?”
A „már megint” arra vonatkozott, hogy Sárvári nem először tett megjegyzést a kormány politikájára a Facebookon. Azonban a Magyar Ház vezetője nem értette, hogy magánemberként kifejtett politikai véleménye miatt miért is kéne Sárváritól megválnia, márpedig a magyar főkonzul pontosan ezt akarta kijárni. Pereházy az Indexnek azt mondta, Szélessel harmonikus volt az addigi együttműködésük, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény, profiljába „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. Már önmagában azon is megdöbbent, hogy egy magyar diplomatában egy ilyen lépés egyáltalán felmerült.
„1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket”
– tette hozzá Pereházy.
Szavai szerint a főkonzul azzal is fenyegetőzött, hogy „el fogja vinni a nemzeti ünnepeket" a Magyar Házból, azaz a hivatalos megemlékezések szervezésében megszakítja a hagyományos együttműködést. Beváltotta fenyegetését, és az idei augusztus 20. alkalmából a főkonzulátus már külön ünnepséget szervezett a Los Angeles-i Szent István-templomba. Pereházy ráadásul azt tapasztalta, hogy Széles ahol csak lehet, igyekszik helyettesét és őt is befeketíteni a helyi magyarok előtt. Pereházy a magyar főkonzul viselkedése és a Magyar Házat ért támadások miatt a napokban levélben fordult Gróf István Los Angeles-i ügyvezető konzulhoz (Széles magyarországi szabadságát tölti), melyben a képviselet második emberének azt írja:
„A Magyar diplomáciának nem feladata civil életünkbe történő beavatkozás, s meggyőződésünk, hogy ehhez Édes Hazánk külügyminisztériuma nem adta beleegyezését. Ha ezt tette volna, akkor haladéktalanul kérünk változtatni ezen.”
Emellett azt írta, hogy
„ami most Los Angeles magyar közösségeinek körében történik, azt nem diplomáciának, hanem intrikának hívják.”
2018.08.17 19:18

Több száz halálos áldozatot követeltek az árvizek Indiában

Publikálás dátuma
2018.08.17 18:22

Fotó: AFP/ MANJUNATH KIRAN
Százezrek vesztették el otthonukat. A következő 24 órában is heves esőzés várható.
Eddig legalább 324 ember halt meg az árvíz miatt a délnyugat-indiai Kerala államban, körülbelül 220 ezren pedig elvesztették az otthonukat – írja a Guardian. Az elmúlt kilenc napban szokatlanul heves esőzések csaptak le az államra. A repülőteret lezárták, az utak megrongálódtak, a mobilhálózatok le vannak tiltva és minden iskola bezárt. Egy tisztségviselő szerint csak az elmúlt 36 órában több mint 100 ember vesztette életét, sokan a földcsuszamlásokban haltak meg. A következő 24 órában az eddigiekhez kevésbé intenzív, de még mindig heves esőzés várható. Pinarayi Vijayan tartományi vezető azt mondta: „rendkívül súlyos” válságot tapasztalnak, és a 14 körzetből 12-ben a legmagasabb fokú árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben. Narendra Modi miniszterelnök is Kerala államba utazott. A meteorológusok szerint az átlagosnál 37,5 százalékkal több csapadék esett Kerala államban. 
2018.08.17 18:22