Mégis Aszódra kerülhetnek a menekült gyerekek

Publikálás dátuma
2018.01.06 06:06
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Kormánypárti politikusok cáfolták, hogy javítóintézetben helyeznék el a Magyarországon élő menekült gyerekeket, de a jelek arra utalnak: nem tettek le erről.

Még nincs döntés arról, hogy a fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont ellátottjai hova kerülnek az intézmény bezárása után – közölte a Népszava kérdésére a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca válasza azért is meglepő, mert egy december végi kormányrendelet öt olyan helyszínt sorol fel, amelyek várhatóan fogadják majd a gyerekeket, köztük a szintén a fóti intézményben élő kísérő nélküli menekülteket.

A rendelet szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítják egy zalaegerszegi, egy kalocsai, egy budapesti, valamint egy aszódi – illetve egy ezzel szinte megegyező helyen lévő, de már a szomszédos településre, Hévízgyörkre átcsúszó – ingatlan átalakításával kapcsolatos beruházásokat. A cél az, hogy olyan állapotba hozzák ezeket az épületeket, hogy alkalmasak legyenek a fóti gyerekek ellátására. A fóti gyermekvárosban ugyanis nem csak kísérő nélküli menekültek élnek, hanem speciális, valamint különleges nevelési igényű gyerekek is, akiknek az ellátásához szakképzett ápolókra és megfelelő infrastruktúrára is szükség van.

A korábbi nyilatkozatok szerint a speciális gondozást igénylő – azaz a pszichiátriai problémákkal küzdő – gyerekek Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a kísérő nélküli kiskorú menekültek vagy a Hűvösvölgyi Gyermekotthonba vagy – Kubatov Gábor és Vécsey László fideszes képviselők cáfolata ellenére – mégis Aszódra, a helyrajzi számokból ítélve a nevelőotthon területére kerülnek majd. (A Népszava írt arról először, hogy a fiatalkorú bűnelkövetők fogvatartására szolgáló Aszódi Javítóintézetbe küldené menekült gyerekeket a kormány.)

– Ezt támasztja alá az is, hogy a hírek szerint a Hűvösvölgyi Gyermekotthonba kerülnek a különleges nevelési igényű, azaz a fogyatékkal élő gyerekek, így kizárásos alapon Aszód marad a kísérő nélküli menekülteknek – mondta lapunknak Vargha Nóra, az Együtt fóti képviselője. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a gondozott gyerekekkel úgy bánnak, mint egy csomaggal, és ide-oda dobálják őket. – A menekültek ellen folytatott kormányzati háborúnak is meglett az eredménye, mert Aszódon rettegnek tőlük. Pedig a fóti példa is azt mutatja, hogy nincs velük semmivel sem több probléma, mint más gyerekekkel – tette hozzá.

– Az egyébként nem valószínű, hogy a hűvösvölgyi intézményben helyezik el a menekülteket, ez ugyanis igen pancser döntés lenne – ezt már Molnár László gyermekvédelmi szakértő mondta a Népszavának. Szerinte ugyanakkor a különleges nevelési igényű gyerekeknek jó választás lenne a hűvösvölgyi intézmény, az ugyanis egészséges környezetben helyezkedik el, a terület fejlesztésre alkalmas, ráadásul a szükséges infrastruktúrához is közel van. – Aggályosabb ugyanakkor, ha mégis Aszódra kerülnek a menekült gyerekek, ennek a lépésnek nagyon rossz üzenete lenne – fogalmazott a szakember. A helyi javítóintézetben ugyanis bírósági ítélettel nevelésre kényszerített gyerekek élnek, ennek megfelelően még abban az esetben is kriminalizálnák a kísérő nélküli menekülteket, ha teljesen külön helyeznék el őket – tette hozzá.

2018.01.06 06:06

Amíg Orbán a Honvédség gépével utazott, a katonák bérelt repülővel mentek Irakba

Publikálás dátuma
2018.09.20 10:30

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Sajnos tapasztalatlan még a személyzet, így a repülők egyszerre csak kevés embert szállíthatnak a honvédelmi miniszter szerint - csak a kormányfőt és az államfőt.
Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg - írja a 444.hu.
Az LMP országgyűlési képviselőjének, Demeter Mártának a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor ezt azzal indokolta:
"a Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat".
Egyvalakit biztosan vihetnek: ez Orbán Viktor. Számos korábbi alkalmat követően, a miniszterelnök legutóbb Moszkvába utazott kedden az egyik "nem-kormánygéppel", melyet a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vásárolt a honvédség.
A másikkal ugyanakkor utazott volna Áder János a bukaresti Három Tenger Kezdeményezés találkozójára, ám mint az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatalra hivatkozva közreadta, meghibásodás miatt meghiúsult az út. A 444.hu úgy tudja, az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött: utóbbi felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.
2018.09.20 10:30

Sokszoros áron veszi offshore-cégektől a világörökségi zóna házait az állam

Publikálás dátuma
2018.09.20 08:39
Andrássy út 70.
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Milliárdokat fizet az állam egy kiskapuk által lyuggatott törvény alapján, és eközben van, hogy egy vagyon tűnik el nyom nélkül. Két nagyon gyanús ingatlanvásárlás miatt követel ÁSZ-vizsgálatot az MSZP.
2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. A törvény alapján két házat is vett már az állam, milliárdokkal azok korábban becsült értéke fölötti áron, átláthatatlan hátterű cégektől - írja a 444.hu. Az MSZP mindkét esetben az Állami Számvevőszék vizsgálatát követeli.

675 millióra tartották, 3 milliárdot fizetett érte a Miniszterelnökség

Az egyik gyanús ügylet - egyben az első, hogy a kormány élt a világörökségi zónákról szóló törvény szerinti elővásárlási jogával - a Malév volt székházának esete. Az épület a Lánchíd pesti hídfőjének közelében áll az V. kerületben. Az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant. Aztán idén januárban, mikor a házat eladásra kínálták, a Miniszterelnökséget akkoriban vezető miniszter, Lázár János nyilatkozott, hogy élni akar a kormány az elővásárlási jogával, és kész kifizetni a 8,2 millió eurós vételárat. Akkori árfolyamon ez 2,54 milliárd forint volt. Végül megfejelte az árat még egymillió euróval nyáron a már Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. Ennek nem ismert az oka, de tény, hogy végül az eladó beszámolója szerinti árnál 2,31 milliárd forinttal drágábban, 2,986 milliárdért került az államhoz az épület.
A törvény szerint az elővásárlás esetében az ár úgy derül ki, hogy az eladó benyújt egy szándéknyilatkozatot egy potenciális vevőtől, hogy ennyiért tudná eladni az ingatlant, és ha az állam ennyiért megvenné, akkor viheti. Itt jelentkezik a törvény első nagy hibája: a "vevő" szándéknyilatkozata vagy szerződéstervezete nem kötelezi őt semmire.
Könnyű tehát feltornázni az árakat, és ha a kormányt sikerül ezzel megvezetni - vagy egyéb okai vannak a döntésre - jóval a piaci ár felett lehet túladni az épületen.
Felmerült egy másik probléma is az ügylettel: az eladó cég, az Atrium Estate Kft. fele részben egy Belize-ben bejegyzett offshore cég tulajdonában volt. A magyar törvények szerint az állam viszont nem üzletelhetne nem átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal. Tóth Bertalan pártelnök feljelentést tett az ügyben, de a XIII. kerületi ügyészség nem indított nyomozást, mert "nem áll a rendelkezésükre" sem az adásvételi szerződés, sem az Atrium Estate átláthatósági nyilatkozata. Ilyet egyébként minden állammal üzletelő cégnek le kell adnia 2011 óta. Amikor Tóth rákérdezett Polt Péternél, hogy miért nem szerzik be ezeket a papírokat a Miniszterelnökségtől, akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy ezeket Tóthnak kellett volna csatolnia a feljelentéséhez. Egy előkészítő eljárás azért elindult, ami jövő februárban hozhat eredményt.

1,64 milliárdra becsülték, 2,9 milliárdot fizetett a kormány

A másik gyanús bevásárlás, amit az MSZP kivizsgáltatna az ÁSZ-szal, egy Andrássy úti épület, a 70-es szám alatt lévő irodaházzá alakított palota, aminek az aljában egy cukrászda is működik. Ezt augusztus elején vásárolta meg a magyar állam, szintén az elővásárlási jogával élve.
9 millió eurót fizettek érte, vagyis akkori árfolyamon 2,9 milliárd forintot. Az eladó a Stena Property (Hungary) Kft. volt, aminek legutóbbi beszámolójában az ingatlanról a következő bejegyzés szerepel: "Az ingatlan értékbecslője által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5.300.000 EUR." Vagyis 4,7 millió euróval - 1,257 milliárd forinttal - kevesebb, mint amennyiért az állam megvette.
A vásárlásról szóló kormányhatározatban végül 4 milliárd forintot különítettek el az épületre, de végül csak 2,9 milliárdot fizettek ki.
Hogy mi lett a többi 1,1 milliárd forinttal, arról nincs hivatalos feljegyzés az MSZP beadványa szerint.
A bevásárlásnál - csak úgy, mint az előző alkalommal - külső jogi segítséget igényelt a kormány. A megbízást - szintén, mint legutóbb - Répássy Róbert ügyvédi irodája kapta meg. Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Sok a kiskapu

Az elővásárlási jog nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor nem egy ingatlan, hanem az ingatlant birtokló cég cserél gazdát. Így szerzett Andrássy úti ingatlant a törvény hatályba lépése óta Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cég is: hivatalosan üzletrészeket vettek projekt cégekből, nem pedig ingatlant.
(A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.)
2018.09.20 08:39
Frissítve: 2018.09.20 09:00