Csak Putyinon múlik, mikor lesz díszpolgár

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:05
AFP fotó
Fotó: /
A Debreceni Egyetem vezetéséről sorozatban pattannak vissza az "'etikai ügyek", az orosz elnök viszont bármikor átveheti címét.

Kilenc oktató, és a hallgatók egy részét képviselő Natív csoport is etikai eljárást kezdeményezett korábban a Debreceni Egyetem rektora ellen, amiért „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat. Úgy tűnik, az egyetem vezetése nagyon ódzkodik egy ilyen eljárás elindításától, mert tavaly ősz óta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Legutóbb azzal "söpörték le" az asztalról az eljárási indítványt, hogy sem Szilvássy Zoltán jelenlegi, sem Fábián István volt rektor ellen nem indítanak eljárást, mert az ügy politikai színezetet kapott. Fábián István ebből a határozatból tudta meg, hogy egyáltalán eljárást kezdeményeztek ellene, őt ugyanis korábban senki sem értesítette arról, hogy "etikai ügye" lenne a Putyin díszpolgári címét érintő kijelentései miatt.

A volt rektor tavaly októberben, néhány héttel a Népszava által elsőként megszellőztetett debreceni "Putyin-sztori" után adott interjút lapunknak, s ebben arról beszélt, hogy egyelőre nem érte retorzió, amiért az elsők között tiltakozott ő, és tanszékének több munkatársa az orosz elnök díszpolgári címe ellen. Ugyanitt a felsőoktatás más rákfenéit is elemezte: beszélt a Hallgatói Önkormányzatok eltúlzott hatalmáról, s arról, hogy a HÖK-öket túlkoros, megélhetési hallgatók irányítják, egyes vezetőik feltűnő jómódban élnek, a szenátusban lévő szavazataikkal pedig befolyásolni tudják a döntéseket, így sakkban tartják az intézményt. Vélhetően e Népszava-nyilatkozat miatt kezdeményezett etikai eljárást ellene a debreceni egyetemi HÖK, erről azonban nem tudni biztosat. Fábián István ugyanis lapunknak azt mondta: az eljárásról az egyetemi honlapon is olvasható etikai bizottsági határozatából szerzett tudomást.

Ebben azt közlik, hogy a Debreceni Egyetem Etikai Bizottsága (EB) a Vlagyimir Putyin díszpolgári címét érintő sajtónyilatkozatok kapcsán három – az egyetem jelenlegi és volt rektora ellen indult – etikai eljárásban hozott határozatot. Az Etikai Bizottság a három bejelentést – az azonos előzményre tekintettel – egy eljárásban tárgyalta, s megállapította, hogy "az etikai vizsgálatoknak belpolitikai előzménye és alappal feltételezhető politikai utóhatása lenne", amelyek a Debreceni Egyetem politikai semlegességének követelményébe ütköznek, s ennek megfelelően a bejelentések érdemi vizsgálatára nem került sor.

A jelenlegi rektor, Szilvássy Zoltán ellen a tanárokra vonatkozó sértő kijelentései miatt kezdeményezett etikai eljárást a hallgatói Natív csoport és kilenc oktató. Utóbbiak egyikétől megtudtuk: nem fogadják el az EB fenti döntését, az ugyanis, hogy a rektor "lebalfácánozza" az oktatókat, korántsem politikai, sokkal inkább etikai ügy. Ráadásul azt sem értik, hogyan vonhatták "egy kalap alá" a volt és a jelenlegi rektor ellen indított eljárási kezdeményezést, hiszen a két ügynek csak annyiban van köze egymáshoz, ahogy mindkét érintett az egyetemen dolgozik. A kilenc oktató ezért fellebbezéssel élt a rektor-helyetteshez, ám a december 7-én küldött beadványukra a törvényben előírt tizenöt nap eltelte után - mindmáig - nem kaptak választ. Ezért azt tervezik, hogy a fenntartó minisztérium vezetőjéhez, Balog Zoltánhoz fordulnak jogorvoslatért. A tiltakozó oktatók közül Putyin elnök díszpolgári címének odaítélése, és azt követő méltatlan eljárások sorozata miatt többen is otthagyják az egyetemet, vannak például, akik februártól már Pécsett folyatják eddigi munkájukat, kutatásaikat.

A Putyin elnök díszpolgári címéről szóló határozat továbbra is érvényben van, annak ellenére, hogy az Eötvös Károly Intézet már novemberben nyílt levélben jelezte: álláspontja szerint a Debreceni Egyetem Szenátusának döntése – amellett, hogy a magyar felsőoktatás rendszerváltás utáni történetének erkölcsi mélypontja – jogsértő. Az alkotmányos aggályokon túl rendkívül problémás, hogy a cím odaítéléséről a szenátus tagjai elektronikus szavazással döntöttek, noha az intézmény szabályzata szerint személyi kérdésekben még akkor sem lehet elektronikus szavazást tartani, ha a döntés meghozatalát egyébként sürgős szükség indokolja.

Megkérdeztük a Debreceni Egyeteme vezetését, ezek ismeretében mikor kapja meg Putyin elnök a díszpolgári címet? Válaszuk rövid volt: "Amikor át tudja venni."

2018.01.09 06:05

Huszonkét tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:18

Fotó: / Tóth Gergő
A szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő. Külföldiek is vannak köztük.
A távirati iroda értesülései szerint az előállítottak közül a szerdai események után 18 embert vettek őrizetbe (ötöt közülük a Központi Nyomozó Főügyészség), a csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négyen vannak őrizetben. Az előállítások indoka között garázdaság, rongálás, lopás, igazolás megtagadása szerepel.
A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz ember büntetett előéletű (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.
2018.12.14 15:18

Hétvégén már országszerte esni fog a hó

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:04

Fotó: / Németh András Péter
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Több megyében hófúvás miatt is figyelmeztetnek.
A mediterrán térségben örvénylő ciklon csapadékzónája fokozatosan fölénk helyeződik, és egyre többfelé várható havazás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton borult lesz az ég, országszerte számíthatunk havazásra, és a keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul.
Szombatra csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében hófúvásra figyelmeztetnek.
Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti megyékben szinte egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég. Az ország keleti felében egyre kevesebb helyen eshet a hó, de – főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében – még este is havazhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a derült, hófedte tájakon ennél több fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között lesz.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. 
2018.12.14 15:04