Csak Putyinon múlik, mikor lesz díszpolgár

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:05
AFP fotó
A Debreceni Egyetem vezetéséről sorozatban pattannak vissza az "'etikai ügyek", az orosz elnök viszont bármikor átveheti címét.

Kilenc oktató, és a hallgatók egy részét képviselő Natív csoport is etikai eljárást kezdeményezett korábban a Debreceni Egyetem rektora ellen, amiért „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat. Úgy tűnik, az egyetem vezetése nagyon ódzkodik egy ilyen eljárás elindításától, mert tavaly ősz óta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Legutóbb azzal "söpörték le" az asztalról az eljárási indítványt, hogy sem Szilvássy Zoltán jelenlegi, sem Fábián István volt rektor ellen nem indítanak eljárást, mert az ügy politikai színezetet kapott. Fábián István ebből a határozatból tudta meg, hogy egyáltalán eljárást kezdeményeztek ellene, őt ugyanis korábban senki sem értesítette arról, hogy "etikai ügye" lenne a Putyin díszpolgári címét érintő kijelentései miatt.

A volt rektor tavaly októberben, néhány héttel a Népszava által elsőként megszellőztetett debreceni "Putyin-sztori" után adott interjút lapunknak, s ebben arról beszélt, hogy egyelőre nem érte retorzió, amiért az elsők között tiltakozott ő, és tanszékének több munkatársa az orosz elnök díszpolgári címe ellen. Ugyanitt a felsőoktatás más rákfenéit is elemezte: beszélt a Hallgatói Önkormányzatok eltúlzott hatalmáról, s arról, hogy a HÖK-öket túlkoros, megélhetési hallgatók irányítják, egyes vezetőik feltűnő jómódban élnek, a szenátusban lévő szavazataikkal pedig befolyásolni tudják a döntéseket, így sakkban tartják az intézményt. Vélhetően e Népszava-nyilatkozat miatt kezdeményezett etikai eljárást ellene a debreceni egyetemi HÖK, erről azonban nem tudni biztosat. Fábián István ugyanis lapunknak azt mondta: az eljárásról az egyetemi honlapon is olvasható etikai bizottsági határozatából szerzett tudomást.

Ebben azt közlik, hogy a Debreceni Egyetem Etikai Bizottsága (EB) a Vlagyimir Putyin díszpolgári címét érintő sajtónyilatkozatok kapcsán három – az egyetem jelenlegi és volt rektora ellen indult – etikai eljárásban hozott határozatot. Az Etikai Bizottság a három bejelentést – az azonos előzményre tekintettel – egy eljárásban tárgyalta, s megállapította, hogy "az etikai vizsgálatoknak belpolitikai előzménye és alappal feltételezhető politikai utóhatása lenne", amelyek a Debreceni Egyetem politikai semlegességének követelményébe ütköznek, s ennek megfelelően a bejelentések érdemi vizsgálatára nem került sor.

A jelenlegi rektor, Szilvássy Zoltán ellen a tanárokra vonatkozó sértő kijelentései miatt kezdeményezett etikai eljárást a hallgatói Natív csoport és kilenc oktató. Utóbbiak egyikétől megtudtuk: nem fogadják el az EB fenti döntését, az ugyanis, hogy a rektor "lebalfácánozza" az oktatókat, korántsem politikai, sokkal inkább etikai ügy. Ráadásul azt sem értik, hogyan vonhatták "egy kalap alá" a volt és a jelenlegi rektor ellen indított eljárási kezdeményezést, hiszen a két ügynek csak annyiban van köze egymáshoz, ahogy mindkét érintett az egyetemen dolgozik. A kilenc oktató ezért fellebbezéssel élt a rektor-helyetteshez, ám a december 7-én küldött beadványukra a törvényben előírt tizenöt nap eltelte után - mindmáig - nem kaptak választ. Ezért azt tervezik, hogy a fenntartó minisztérium vezetőjéhez, Balog Zoltánhoz fordulnak jogorvoslatért. A tiltakozó oktatók közül Putyin elnök díszpolgári címének odaítélése, és azt követő méltatlan eljárások sorozata miatt többen is otthagyják az egyetemet, vannak például, akik februártól már Pécsett folyatják eddigi munkájukat, kutatásaikat.

A Putyin elnök díszpolgári címéről szóló határozat továbbra is érvényben van, annak ellenére, hogy az Eötvös Károly Intézet már novemberben nyílt levélben jelezte: álláspontja szerint a Debreceni Egyetem Szenátusának döntése – amellett, hogy a magyar felsőoktatás rendszerváltás utáni történetének erkölcsi mélypontja – jogsértő. Az alkotmányos aggályokon túl rendkívül problémás, hogy a cím odaítéléséről a szenátus tagjai elektronikus szavazással döntöttek, noha az intézmény szabályzata szerint személyi kérdésekben még akkor sem lehet elektronikus szavazást tartani, ha a döntés meghozatalát egyébként sürgős szükség indokolja.

Megkérdeztük a Debreceni Egyeteme vezetését, ezek ismeretében mikor kapja meg Putyin elnök a díszpolgári címet? Válaszuk rövid volt: "Amikor át tudja venni."

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.