Védőgyűrű Trump körül

Publikálás dátuma
2018.01.09 06:32
Steve Bannon kiesett az elnök kegyeiből, és most bizonygatja, hogy nem is úgy értette Fotó: AFP/Saul Loeb
Fotó: /
Sorra méltatják Donald Trumpot közeli munkatársai és szövetségesei, hogy semlegesítsék az amerikai elnököt bíráló Wolff-könyv hatását.

Michael Wolff újságíró Tűz és harag: Trump Fehér Háza belülről című munkája pénteken került a boltokba, de már előzetesen, elkészültének puszta hírére is bestseller lett. A könyvben nyilatkozó magasabb vagy alacsonyabb beosztású fehér házi alkalmazottak sorra bírálják az elnököt, keresetlen szavakkal ostorozzák tájékozatlanságát, műveletlenségét, nagyképűségét és érzéketlenségét - összességében az elnöki hivatal ellátására alkalmatlan személyiség portréját rajzolják fel Trumpról beszélve.

Maga Trump, akiről a könyvben azt állítják, hogy képtelen önuralmat tanúsítani, és felkészületlen a poszt betöltésére, nagyon is szilárd idegzetű zseninek nevezte önmagát. Hétfőn aztán sorra szólaltak meg a Wolff-könyv állításait tagadók, valamint éles polémia bontakozott ki a könyv legellentmondásosabb megszólaltatottja és a kötet szerző között.

Steve Bannon, a szélsőjobboldali Breitbart hírportál létrehozója, akit Trump egyik fő stratégájaként tartottak számon, míg el nem veszítette fehér házi állását, olyan, saját nevével vállalt kijelentésekkel szerepel a könyvben, mint például hogy hazaárulással, de lagalábbis hazafiatlansággal ért fel ifjabb Donald Trump részéről, amikor titkosszolgálati hátterű oroszokkal folytatott eszmecserét a 2016-os elnökválasztási kampány alatt – történetesen a New York-i Trump-toronyban, úgy, hogy nem voltak jelen az ügyvédei. Az oroszok állítólag Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre vonatkozó, kompromittálónak mondott értesüléseket kínáltak.

Bannonnak erre az idézett – és még a könyv tényleges megjelenése előtt nyilvánosságra került - állítására az elnök azzal reagált, hogy volt tanácsadója megbolondult, amikor elvesztette fehér házi állását. Bannon ezután nyilvánosan „megtért”, és Canossát járt: kijelentette: nagyon sajnálja, hogy nem tette azonnal világossá, ő valójában nem az elnök fiáról, hanem Paul Manafort volt kampányigazgatóról beszélt a hazaárulással összefüggésben. Bannon tehát lényegében szavainak kiforgatásával vádolta meg Michael Wolffot, a könyv összeállítóját. Wolff azonban hétfőn az MSNBC tévéhálózatnak nyilatkozva kötötte az ebet a karóhoz, hogy Bannon kifejezetten „Don Juniorra”, vagyis ifjabb Donald Trumpra vonatkoztatta az árulásra tett utalását.

Itt tehát ellentmondás van a két állítás között, aminek azonban a jelentőségét nagyban csökkenti, hogy az említett oroszokkal való találkozón értesülések szerint az ifjabb Trump mellett részt vett Manafort is, valamint Jared Kushner, az elnök veje – vagyis többen együttesen cselekedték meg azt, amely cselekményt Bannon a Wolffal folytatott beszélgetésében – akárkit minősítve - árulással felérőnek mondott.

Eközben teljes gőzzel beindultak a Trump-védelmezők. Stephen Miller politikai főtanácsadó a CNN–ban „egy halom szemétnek” minősítette Wolff könyvét. Jake Tapper, a CNN riportere azt találta mondani Millerről, hogy egyetlen egy fős hallgatósághoz, nevezetesen kizárólag az elnökhöz intézi szavait. Erre Donald Trump Twitter-üzenetben „a hamis hírek CNN-jének a lakájaként” szidalmazta Tappert.

Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója azt bizonygatta as Fox News tévécsatornán, hogy Donald Trump teljességgel alkalmas és felkészült az elnöki poszt betöltésére. Pompeo szerint a bírálók egyszerűen nem hajlandóak elfogadni azt a tényt, hogy Trumpot választották az Egyesült Államok elnökévé. A CIA-vezetővel kapcsolatban ugyanakkor tudni kell: Washingtonban továbbra is tartja magát az a híresztelés, hogy az elnök előbb-utóbb le fogja váltani Rex Tillerson külügyminisztert, és akkor Pompeo kerülhet majd a State Department élére.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ABC tévéhálózatnak úgy nyilatkozott: hetente egyszer ellátogat a Fehér Házba, és ott soha senki nem kérdőjelezte meg előtte az elnök stabilitását.

Kitoloncolják a salvadori földrengés-károsultakat
Kétszázezer olyan salvadorinak, aki a 2001-es földrengéssorozat után vándorolhatott be az Egyesült Államokba, valószínűleg el kell hagynia az országot - döntött az amerikai kormány. Ezeknek az embereknek eddig újra és újra meghosszabbították a tartózkodási engedélyét, most azonban Washingtonban megállapították: Salvadorban időközben olyannyira megjavultak a körülmények, hogy a tartós oltalmazotti státus fenntartása immár nem indokolt. Az érintetteknek 2019 szeptemberéig kell távozniuk az Egyesült Államokból - vagy új jogcímet kell elnyerniük a további ott-tartózkodásra.
2018.01.09 06:32

Hegyimentők segítettek a hó fogságába került turistáknak Romániában

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:58
Menedékház a Caltun tónál
Fotó: Shutterstock/
Keddre is figyelmeztetést adtak ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére.
Fagypont alá esett a hőmérséklet és helyenként tíz centimétert is meghaladó hó hullott keddre virradó éjszaka Románia hegyvidékein, a 2000 méter feletti utakon és ösvényeken rekedt turisták többfelé hegyimentők segítségére szorultak. Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába. A gépkocsik egyike már üzemanyag nélkül maradt, mire a hegyimentő és utászok elérték őket, de egészségkárosodás nélkül megúszták a kalandot. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a hó letakarításáig lezárják az országutat.  
Ugyancsak téli útviszonyokra kell számítaniuk a Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is, ahol a burkolatot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. A „Transzfogarasi” országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy téligumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen. A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát. Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt. A meteorológiai szolgálat keddre is sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére, ahol 1800 méter feletti magasságban óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekre és gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a romániai hegyvidéken.
Szerző
2018.09.25 12:58
Frissítve: 2018.09.25 12:58

Nem szavaztak bizalmat a svéd miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2018.09.25 11:16
Stefan Löfven
Fotó: AFP/ ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY
A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott.
Nem szavaztak bizalmat Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek a parlamentben, így távoznia kell posztjáról – írja a Reuters. A kormányfőt 142-en támogatták és 204 ellenszavazatot kapott. Svédországban a parlamenti választások után kötelező bizalmi szavazást tartani a kormányfő személyéről. Jelenleg – a szeptember 9-i választás eredményeként – egy politikai erőnek sincs abszolút többsége.  
2018.09.25 11:16
Frissítve: 2018.09.25 11:22