Cegléd esete az "arab turistacsoporttal"

Botrány lett a Ceglédi Panoráma zavaros közleményéből. Az újság egy olvasó beszámolójára hivatkozva közölt cikket arról, hogy migránsok érkeztek a városba, ez pedig veszélyes. A világhálóra is kikerült szöveg kiverte a biztosítékot a Facebook-nál, erről magyarázkodik utólag az újság szerkesztője.

"Felbolydult csütörtökön délután csendes kisvárosunk élete, ugyanis egy nagyobb létszámú színesbőrű egyénekből álló csapatot láttak több helyen a városban." Ezzel a felütéssel startolt a Ceglédi Panoráma beszámolója, a cikkben élénk tónussal ecsetelték, hogy valaki valahol valamikor látott valakiket. 

Miután a hírt több médium átvette, és felkerült a Facebook-ra is, hirtelen nagyon gyorsan elkezdett terjedni. A legszembetűnőbb az volt, hogy az újság forrását így jelölte meg: "egy hölgy olvasónk". Nos, ez a hölgy olvasó fordulatokban gazdag formában értesítette a helyi lapot, amelynek szerkesztője mindezt nyomban továbbadta. “Jó estét! Ma moziból hazafelé egy négerekből és barna bőrű férfiakból álló csoporttal futottunk össze - írta a Ceglédi Panoráma hölgy olvasója, bizonyos K. L. - Először a Rákóczi úton voltak, idegen nyelvet beszélve, persze az arab nyelv valamelyikét. Ezután a Kossuth Ferenc utcán sétálgattak, az úton is. Félig eltakart arccal. Rémisztő volt! Kérem a migráns-veszély miatt és főleg a nőkre tekintettel hívják fel a CEGLÉDI emberek figyelmét, hogy ne járkáljanak egyedül az utcán, mert már itt sem biztonságos.”.

Az eredeti közlemény, melyben meghökkentő állítások tanyáztak (arab turistacsoport, az arab nyelv valamelyikén beszélő migránsok stb.), végigszánkázott az interneten, az újságot - mint az utólagos magyarázkodásban szerepel -, többen feljelentették, aminek köszönhetően a Facebook levette a posztot, Krizsán Ervin főszerkesztőt pedig eltiltotta a publikálásától. 

Hogy valami porszem kerülhetett a Ceglédi Panoráma tájékoztatási gépezetébe, az is jelzi, hogy a lap a botrányosra sikerült migránsriogatás lezárását egy 2015-ös (!) olyan fotóval illusztrálja, amelyen Cegléden átutazó migránsok kornyadoznak a vasútállomáson. A mostani állítólagos "arab turistacsoportot" szemléltető videó időközben eltűnt az oldalról. 

A legérdekesebb az volt, ahogyan az újság "ellenőrizte" a hölgy olvasó csapongó állításait. Ha lehet mondani, ez volt a legbotrányosabb az egészben, mert fokozta a zűrzavart. “Nem migránsok lepték el Ceglédet, csak idegenvezető kíséretében utazott át városunkon egy arab turistacsoport” - így kommentálták az esetet. A talányt azóta sem sikerült megfejteni, ma se tudja senki - a jelek szerint a főszerkesztő se -, hogy pontosan kik voltak a városban, akik "félelmet keltettek" a beszédükkel meg a látványukkal. 

Az eset - noha nagy olvasottságot hozott a ceglédi portálnak - annyira azért nem tett jót "Kossuth városa" népszerűségének. Az újság Facebook-oldalán az egyik legfrissebb vélemény így hangzik: "Ennyi ... agymosott él Cegléden is, és Ti erről még büszkén be is számoltok?"

Szerző
2018.01.09 10:23

A zsigerből gyűlölő lókupec esete a rabszolgatörvénnyel

Publikálás dátuma
2018.12.11 16:25

Fotó: MTI/ Kovács Attila
A kormányzat továbbra is kegynek tünteti fel, hogy bevezeti kvázi hatnapos munkahetet.
Újra elszabadultak az indulatok a parlamentben a rabszolgatörvényként elhíresült, fideszes javaslat vitája alatt, bár a tegnapi füttykoncert és ellenzéki kivonulás ma elmaradt. Az ellenzéki felszólalók rendre azzal vádolták a javaslatot beterjesztő Kósa Lajost és a kormánypárti frakciók tagjait, hogy nem ismerik a munka világát és odadobták a magyar dolgozókat a multinacionális cégeknek. A fideszes hozzászólók szerint a szakszervezetek és az ellenzéki politikusok egyaránt félreértik a javaslatot - a kormánypárti interpretáció szerint ugyanis semmit nem lehet rákényszeríteni a dolgozókra, beleegyezésük nélkül.

Így nem lehet gyereket vállalni

Nemes egyszerűséggel a „fészkes fenébe” küldte el a fideszeseket Jakab Péter jobbikos képviselő , mondván: rabszolgasorba akarják dönteni a nemzetet. Így nem lehet gyereket vállalni – vonta le a következtetést, amit többen osztottak. Erre rímelt a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint hiába hangoztatja a kormány a családok évének szlogenjeit, soha nem születnek meg a vágyott gyerekek, ha közben a miniszterelnök az olcsó és „rugalmas” magyar munkaerő ígéretével csalogatja ide a befektetőket. És a párkapcsolatokért aggódott a független Szél Bernadett is,. aki egy felmérést idézve figyelmeztetett: a családokban már ma sincs idejük beszélgetni az embereknek, és ha további túlórákra kényszerülnek, az sok kapcsolat végét jelenti.

A jobboldal zsigerből utálja a munkásokat

Ideológiai szintre emelte a vitát Tóth Bertalan . A szocialisták frakcióvezetője úgy fogalmazott, csakis akkor érthető a kormánypártok ragaszkodása az elhibázott törvénytervezethez, ha megértjük, hogy kibújt a szög a zsákból: a jobboldal zsigerből utálja a munkásokat és a szakszervezeteket is. Az érdekvédelem ugyanis baloldali vívmány.

Létszám- és bérhazugság

Mellár Tamás a Párbeszéd frakció tagjaként csendesen arra figyelmeztette Kósát, ha a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat leszámítjuk, valójában nem 4 és fél millió ember dolgozik Magyarországon, a szám nem éri el a négymilliót. Hasonló ferdítés a bérek megduplázódásáról szóló érvelés is a közgazdász szerint.

Kiszolgáltatottság a köbön

Fogalma sincs Kósa Lajosnak, mennyire kiszolgáltatottak a magyar dolgozók - fakadt ki Tordai Bence. A Párbeszéd képviselője arra figyelmeztette a rabszolgatörvény beterjesztőjét, jobb, ha nem megy most az utcára, mert az emberekben elemi felháborodást váltott ki a cinikus javaslata. Varga-Dam Andrea jobbikos képviselő arra emlékeztetett, hogy álságos a munkahelyi kollektív szerződésekre hivatkozni, hisz a magyar dolgozók kétharmada kis létszámú munkahelyeken dolgozik, ahol se szakszervezet, se kollektív megállapodás nem védi az érdekeit.

A munkahely én vagyok!

Kósa Lajos logikája azonban nem hátrált meg, és azt találta mondani, hogy az van a dolgozók mellett, aki munkahelyeket teremt, márpedig az Orbán kormány 2010 óta több mint hétszázezerrel több embernek ad munkát, mint a korábbi baloldali kormányok. (És ennél a pontnál érdemes visszagondolni Mellár szavaira.)
Az ellenzéki képviselők arra szólították fel a kormánypárti frakciók tagjait, hogy ne szavazzák meg szerdán a Kósa-féle törvénytervezetet.

És akkor két velős ellenzéki mondat a vitából:

  • Meg kellene hallgatni az egyetlen embert a teremben, aki kompetens a munka világában, mondta Harangozó Tamás. A szocialista honatya a fideszes Farkas Flórián véleményére lett volna kíváncsi, aki a botrányos körülmények között véget ért, sokmilliárdos Híd a munkába program vezetője volt.
  • Tévedtem, amikor a múltkor Orbán Viktor lókupecnek neveztem, gyakorolt önkritikát a jobbikos Jakab Péter, hiszen kiderült, nem lovakkal, hanem emberekkel kereskedik

És akkor két nehezen értelmezhető kormánypárti mondat a vitából

  • Most feketén kell túlórát vállalni a sokaknak, állította a fideszes Révész –, rajtuk segít a törvénymódosítás, önök pedig meg akarják akadályozni, hogy az emberek többet keressenek.
  • Duma, Armageddon, rengeteg hazugság, gyurcsány, a Jobbik is gyurcsányista – reagált az ellenzékiek felszólalására Kósa Lajos.
2018.12.11 16:25

Az ellenzék is az Ab-hez fordul a kormánypárti médiagólem miatt

Publikálás dátuma
2018.12.11 16:01

Fotó: Népszava/
Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP frakciói, valamint független képviselők is támogatják Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kezdeményezését.
Két ellenzéki képviselő arra kéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy semmisítse meg azt a kormányrendeletet, amely közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerzett az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett. A beadványt a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kezdeményezte. Egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint utóbbi azt mondta, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság normakontroll keretében megvizsgálja és megsemmisíti a kormányrendeletet, akkor az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) is meg kell vizsgálnia az összefonódást. A szakhatóságnak ezután arra kell köteleznie a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, hogy bizonyos vagyonelemeitől váljon meg – szögezte le Szabó Szabolcs. A politikus külön kiemelte: nem elég egy rendelettel közérdekűvé minősíteni az alapítványt, be is kell bizonyítani, hogy az miért számít annak. A képviselő hazugságnak nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) érvelését, amely szerint azért kellett nemzetstratégiaivá minősíteni az összefonódást, mert „közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához”. Szél Bernadett emlékeztetett arra: korábban éppen a kormány határozta meg, hogy mi számíthat közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek. Ezek között szerepel a nemzetközi versenyképesség illetve a munkahelyek megőrzése, valamint az ellátás biztonságának fenntartása, de ebben az esetben „fake news gyárakról” van szó – fogalmazott. Szerinte a rendelet sérti az alaptörvényt, mert nem valósulhat meg az állampolgárok sokszínű tájékoztatáshoz való joga. A politikus elmondta, hogy a beadványt az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP frakciói, valamint független képviselők is támogatták. Az eseményen részt vett az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes is, aki kijelentette, hogy az alapítvány létrehozásával végérvényes, hatalmas és példa nélküli jobboldali médiatúlsúly alakult ki. Hangsúlyozta, hogy 2010-ben a médiatanács nem engedélyezte az Axel Springer és a Ringier magyarországi leányvállalatainak fúzióját, ezért utóbbi cégnek meg is kellett válnia több országos és megyei napilapjától.
Korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben: annak kimondását kérték, hogy a gigantikus fideszes pártmédia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit. Az MSZP pedig közölte: a párt mulasztás miatt beperli a médiatanácsot, mert az nem lépett fel az ellen, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerezzen az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett.
2018.12.11 16:01