Cegléd esete az "arab turistacsoporttal"

Botrány lett a Ceglédi Panoráma zavaros közleményéből. Az újság egy olvasó beszámolójára hivatkozva közölt cikket arról, hogy migránsok érkeztek a városba, ez pedig veszélyes. A világhálóra is kikerült szöveg kiverte a biztosítékot a Facebook-nál, erről magyarázkodik utólag az újság szerkesztője.

"Felbolydult csütörtökön délután csendes kisvárosunk élete, ugyanis egy nagyobb létszámú színesbőrű egyénekből álló csapatot láttak több helyen a városban." Ezzel a felütéssel startolt a Ceglédi Panoráma beszámolója, a cikkben élénk tónussal ecsetelték, hogy valaki valahol valamikor látott valakiket. 

Miután a hírt több médium átvette, és felkerült a Facebook-ra is, hirtelen nagyon gyorsan elkezdett terjedni. A legszembetűnőbb az volt, hogy az újság forrását így jelölte meg: "egy hölgy olvasónk". Nos, ez a hölgy olvasó fordulatokban gazdag formában értesítette a helyi lapot, amelynek szerkesztője mindezt nyomban továbbadta. “Jó estét! Ma moziból hazafelé egy négerekből és barna bőrű férfiakból álló csoporttal futottunk össze - írta a Ceglédi Panoráma hölgy olvasója, bizonyos K. L. - Először a Rákóczi úton voltak, idegen nyelvet beszélve, persze az arab nyelv valamelyikét. Ezután a Kossuth Ferenc utcán sétálgattak, az úton is. Félig eltakart arccal. Rémisztő volt! Kérem a migráns-veszély miatt és főleg a nőkre tekintettel hívják fel a CEGLÉDI emberek figyelmét, hogy ne járkáljanak egyedül az utcán, mert már itt sem biztonságos.”.

Az eredeti közlemény, melyben meghökkentő állítások tanyáztak (arab turistacsoport, az arab nyelv valamelyikén beszélő migránsok stb.), végigszánkázott az interneten, az újságot - mint az utólagos magyarázkodásban szerepel -, többen feljelentették, aminek köszönhetően a Facebook levette a posztot, Krizsán Ervin főszerkesztőt pedig eltiltotta a publikálásától. 

Hogy valami porszem kerülhetett a Ceglédi Panoráma tájékoztatási gépezetébe, az is jelzi, hogy a lap a botrányosra sikerült migránsriogatás lezárását egy 2015-ös (!) olyan fotóval illusztrálja, amelyen Cegléden átutazó migránsok kornyadoznak a vasútállomáson. A mostani állítólagos "arab turistacsoportot" szemléltető videó időközben eltűnt az oldalról. 

A legérdekesebb az volt, ahogyan az újság "ellenőrizte" a hölgy olvasó csapongó állításait. Ha lehet mondani, ez volt a legbotrányosabb az egészben, mert fokozta a zűrzavart. “Nem migránsok lepték el Ceglédet, csak idegenvezető kíséretében utazott át városunkon egy arab turistacsoport” - így kommentálták az esetet. A talányt azóta sem sikerült megfejteni, ma se tudja senki - a jelek szerint a főszerkesztő se -, hogy pontosan kik voltak a városban, akik "félelmet keltettek" a beszédükkel meg a látványukkal. 

Az eset - noha nagy olvasottságot hozott a ceglédi portálnak - annyira azért nem tett jót "Kossuth városa" népszerűségének. Az újság Facebook-oldalán az egyik legfrissebb vélemény így hangzik: "Ennyi ... agymosott él Cegléden is, és Ti erről még büszkén be is számoltok?"

Szerző

A bíróság szerint is jogellenesen rúgtak ki egy jegyvizsgálót a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.02.21 16:09
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Ennek az ügynek is köze lehet ahhoz, hogy a MÁV-Start vezérigazgatóját a napokban menesztették.
Jogellenesen szüntette meg egy jegyvizsgáló munkaviszonyát a MÁV-Start - mondta ki jogerős ítéletében a bíróság. A két és fél éve húzódó üggyel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, Németh Zsolt egyedüli "bűne" az volt, hogy betartotta a szerződésében foglaltakat.

A történet még 2016 nyarán kezdődött, amikor Németh egyedüli jegyvizsgálóként nem volt hajlandó továbbítani a vonatot - lévén, hogy a MÁV-Start Zrt. Kollektív Szerződése világos leírja, kétfős személyzetnek kell a vonaton szolgálatot teljesíteni. A dolgozót ezután, ahogy a szakszervezet közleménye fogalmaz,
"a MÁV-Start Zrt. akkori vezérigazgatójának hathatós közreműködésével" azonnal menesztette a cég.
A VDSzSz Szolidaritás ugyan megpróbálta elérni Csépke Andrásnál, hogy változtasson a döntésen, és ne tegye földönfutóvá kétgyermekes tagtársukat, de ő hajthatatlan volt. Szerintük a vezérigazgató célja a vasutasok megfélemlítése, a jogaiért kiálló munkavállaló tettének megtorlása volt.

Csépkét egyébként, ahogy azt mi is megírtuk, éppen a minap mentették föl pozíciójából, a szakszervezet szerint pedig az időzítés nem is véletlen. "A MÁV-csoportra nézve vállalhatatlan ügy kétségkívül hozzájárult Csépke András napokban történt menesztéséhez" - zárul a közlemény.

"Állam az államban" - nem az orosz bank kedvezményei érdekesek, hanem a szándékai

Publikálás dátuma
2019.02.21 15:52

Fotó: AFP/ Alexei Druzhinin
Semmi szokatlan nincs abban, hogy Putyin bankja minden elképzelhető mentességet megkap a magyar államtól. A kérdés az, tényleg csupán egy bankról van-e szó.
Nem is olyan rég megjelent egy nemzetközi pénzintézet Magyarországon, ami - mint egy bizonyos alkotmányjogász jellemezte - állam az államban. A szakértő hosszan sorolta a szervezetnek "az ország szuverenitását alapvetően érintő" jellemzőit:
"Korlátlanul köthet Magyarország területén szerződéseket, és szerezhet ingó és ingatlan vagyont, amellyel szabadon rendelkezhet", továbbá "mentességet élveznek mindenfajta hatósági és bírósági eljárás alól hazánk illetékességi területén, viszont lényegében joguk van bárki ellen pert indítani. A fenti jogcselemének mindegyike természetesen mentes a magyarországi közterhek, így adó, vám és illetékfizetés alól". És - mint fogalmazott - ahogy ezt mondani szokás, ha ez sem lenne elég, "minden vagyona és követelése mentes bármilyen nemű korlátozástól, az Alap vagyona és követelései – bárhol és bárki birtokában legyenek, mentesek a kutatás, igénybevétel, foglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtási vagy törvényes zár alá vétel minden formája alól". De még ez is semmi: "irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, így semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető".
A fentieket ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász rótta fel a Nemzetközi Valutaalapnak 2012-ben, az idézett szöveg a Helyi Témában jelent meg (az internet nem felejt). Mindez tehát nem az orosz Nemzetközi Beruházási Bankra (NBB) vonatkozik, ami pontosan ugyanezeket a kedvezményeket kapta meg az Orbán-kormánytól.
Nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat - nyilatkozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Népszavának. Elméletileg jogi probléma nincs ezzel, ha a felek valóban mind részesei a nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos Bécsi egyezménynek. (Lattman azt is megjegyezte, a Valutaalapot szintén ugyanezen az alapon illették meg mentességei.)
Ami jelen helyzetben inkább érdekes, hogy ténylegesen miért telepszik Magyarországra az orosz bank, és hogy nem pusztán egy fedőszerve lesz-e annak az Oroszországnak, melynek tavaly tavasszal száznál több kémkedéssel gyanúsított diplomatáját utasították ki világszerte, többek közt Magyarországról is. Ez még vezethet politikai problémákhoz - vélekedett a nemzetközi jogász.