"A választás tétje az is lehetne, hogy Orbán vagy Vona kerül börtönbe"

Publikálás dátuma
2018.01.09 18:20
Egy régi felvétel... Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
 A Jobbik önként nem fogja kifizetni ezt a bírságot, jöjjön, aminek jönnie kell – jelentette be sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök.
VONA GÁBOR MOZGÁSBAN Még a párt kisbusza is eltűnhet - Fotó: Szalmás Péter

VONA GÁBOR MOZGÁSBAN Még a párt kisbusza is eltűnhet - Fotó: Szalmás Péter

Természetesen arról a több mint 330 millió forintról van szó, amit tiltott támogatás elfogadása címén az Állami Számvevőszék szabott ki. A Jobbiknak, amely a kezdetektől tiltakozik a jogsértőnek tartott eljárás ellen, elvileg 15 napon belül fizetnie kell. Vona Gábor ellenben úgy véli, nem a Jobbiknak van 15 napja, hanem az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) – arra, hogy visszatérjen a törvényesség talajára.

Pontosan nem derült ki, a pártelnök miből gondolja, hogy a számvevőszék esetleg megváltoztathatja döntését. Ha azonban ez nem történik meg, akkor szerinte megkockáztatható: Magyarországon megvalósult a diktatúra. Nem az ÁSZ és a Jobbik, hanem a Jobbik és a Fidesz áll szemben egymással – hangsúlyozta Vona Gábor, aki biztosra veszi, hogy a számvevőszék fellépése mögött a „kiégett, korrupt zsarnokként” jellemzett Orbán Viktor miniszterelnök áll.

Vona szerint az igazi cél az, hogy a Jobbik soha többé ne indulhasson a választáson, őt pedig börtönbe zárják. Orbán ugyanis – folytatta – mindenre képes, csak a sportszerű küzdelemre nem. A jobbikos pártvezető hozzátette: a parlamenti választás tétjét úgy is meg lehet fogalmazni, hogy Orbán Viktor vagy Vona Gábor kerül-e börtönbe. A két párt közötti különbség az, hogy a Jobbik jogállami eszközöket szeretne alkalmazni. A párt elnökségi ülésén a szóba jöhető jogorvoslati lehetőségekről is tárgyaltak. Vona erről nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy elsősorban nemzetközi fórumokat vettek számításba. A Jobbik folytatja az adománygyűjtést, a támogatók eddig csaknem 55 millió forintot utaltak a pártnak. Vona kérdésünkre elmondta, hogy a Jobbik számlájára az első negyedévre szóló állami támogatás (mintegy 111 millió forint) is megérkezett.

Kisebb összegekkel, de a számvevőszék várhatóan az összes többi ellenzéki pártot is megbünteti. Eddig az LMP és a Demokratikus Koalíció közölte, hogy nem hajlandó fizetni. A bírságként kiszabott összeget ettől még behajtja az adóhatóság. Az LMP azt is bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, amiért a számvevőszéki döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség. Az Állami Számvevőszék kedden délután adta hírül, hogy befejezte a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy a DK és az MLP „nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították ki gazdálkodásuk szabályozási környezetét, nem teremtették meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait”.

Körkörös megfojtás
Nem lehet megúszni az ÁSZ által az ellenzéki pártokra kirótt büntetést - állítja az Együtt választmányi elnöke. Az LMP és a DK közölte, nem fizetnek, nem ismerik el a nekik felrótt jogsértést. Az Együtt sem ismeri el, de Szigetvári Viktor szerint pártja fizetni fog még (a 2018-as parlamenti választáson való jelöltállítások után járó) állami kampánytámogatás megérkezte előtt. Ennek az oka, hogy Szigetvári szerint nem lehet nem befizetni az ÁSZ-büntetést. Az ugyanis két tételből áll: vissza kell fizetni a tiltott párttámogatás ÁSZ által megállapított összegét, másrészt magát a kiszabott büntetési tételt is. Az Együtt politikusa szerint az utóbbi az igazán "gyorsan ható méreg", hiszen 15 napon belül kellene teljesíteni, s az adott párt nem fizet, a NAV pár héten belül inkasszót helyez a számláira.
Szigetvári szerint a Jobbik állami támogatásából majd levonnak annyi pénzt, amekkora a tiltott párttámogatás volt - tehát ezt az összeget nem fogja megkapni a párt. Ugyanakkor a büntetés összeget vélhetően nem fogja tudni befizetni a párt, s jön a NAV inkasszó, ami Szigetvári szerint a - várhatóan március elején megérkező - listás kampánytámogatást is érinteni fogja. Így ördögi kör alakul ki, mert ez várhatóan újabb büntetést von maga után: "Mivel a Jobbik 106 egyéni választókerületben indul, így ők 600 millió forintot fognak kapni. Ha azonban ennek bármekkora részét is éri az inkasszó, akkor azzal a pénzzel jogilag nem tudnak majd kampánykiadásként elszámolni, hiszen az inkasszó nem kampányköltség. Ennek az lesz a következménye, hogy a kampányfinanszírozás számvevőszéki ellenőrzése idején (2018 második fele) a számvevők újra pénzügyi szabálytalanságot fognak megállapítani mindazon pártoknál, akiknek a kampánytámogatását érinti az inkasszó. Ennek pedig újabb büntetés lesz az eredménye 2018 végén."Szerző
2018.01.09 18:20

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27