Tovább titkolózik Naffáról a külügy

Publikálás dátuma
2018.01.10. 10:43
Zaid Naffa (Fotó: Jordán konzulátus)
Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hónapja megígérte, Demeter Márta (LMP) mégsem tekinthet be a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba – írta a Magyar Nemzet.

A képviselő Magyarországnak a Naffa tiszteletbeli konzulságát kezdeményező szóbeli jegyzékébe, illetve a kinevezéssel kapcsolatos iratokba szeretett volna betekinteni, amit jelzett is a külügyminiszter decemberi parlamenti bizottsági meghallgatásán. Szijjártó Péter ekkor azt ígérte, még aznap kap időpontot a betekintésre. Ám ez végül nem történt meg, ehelyett a külügy időhúzásba kezdett. 

A tárca aztán írásban jelezte, hogy „január elején valamikor” találkozhat Magyar Levente parlamenti államtitkárral. Végül december végén Balogh Csaba, a külügy közigazgatási államtitkára levélben utasította vissza az LMP-képviselő betekintési kérelmét, arra hivatkozva, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget rá. 

– A kormánynak válaszai nincsenek, csak rejtegetnivalója – értékelte a helyzetet Demeter Márta, aki nem hagyta annyiban, levélben fordult Szijjártó Péterhez. „Ha még egy szóbeli jegyzéket sem hajlandó megmutatni a külügy, aminek talán alapjában véve nem sok új információt kéne tartalmaznia, akkor fölvetődik a kérdés: mégis mit titkol az Orbán-kormány?” – jegyezte meg a képviselő.

Naffa annak ellenére lehetett és lehet tiszteletbeli konzul, hogy 2001-ben, később pedig 2016-ban is megtagadták a magyar állampolgárságra vonatkozó kérelmét, miután egyszer sem felelt meg az ehhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.

Megírtuk: a Naffa-család fejének és legbefolyásosabb tagjának tudott Zaíd Naffát közvetlen üzleti szálak is fűzik az Orbán-családhoz. Egy időben ugyanis a Naffa-klán svábhegyi rezidenciájára volt bejegyezve a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Gaith Pharaon több cége is, így az a vállalkozás is, amelyik éppenséggel Orbánék Cinege úti családi otthonának tőszomszédságában vett ingatlant. A bensőséges kapcsolatot bizonyította Magyar Narancs fotója is, amelyen Naffa, Tiborcz és Pharaon ügyvédje együtt szürcsölgetik a kávét a Fidesz-elit kedvencének számító Gresham Palota teraszán.

Lásd még: Megbukott a terrorteszten Naffa

Reagált a külügy
"A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindig a jogszabályoknak megfelelően jár el. Zaid Naffával kapcsolatban javasoljuk Demeter Mártának, hogy korábbi párttársainál, a szocialistáknál tájékozódjon, ugyanis Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevekénységet 2003-ban a szocialista kormány külügyminisztere, Kovács László engedélyezte."

 

Szerző
Frissítve: 2018.01.10. 14:27

Két független polgármesterjelölt indul Mezőnagymihályon

Két független jelöltre szavazhatnak a választópolgárok a január 14-én tartandó időközi polgármester-választáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőnagymihályon - közölte az MTI-vel település jegyzője.

Derekas Sándor elmondta: az előző polgármester, Vályi László tavaly októberben bekövetkezett halála miatt kiírt választáson a jelenlegi alpolgármester Konczné Tegzes Erika, valamint Némethné Kovács Andrea indul.

Vasárnap reggel hat órától este hétig 853 választópolgár adhatja le szavazatát valamelyik jelöltre - közölte a jegyző.

Szerző

Bannon távozik a Breitbart News-tól

Publikálás dátuma
2018.01.10. 10:01
Egy hónapja még futott a szekér (Fotó:JOE RAEDLE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP)
Steve Bannon, az amerikai elnök menesztett főtanácsadója lemondott a Breitbart News vezetéséről. Ez volt az a kiadóvállalat, amelyiknek elévülhetetlen érdemei voltak Donald Trump elnöki győzelmében.

Egy most megjelent kötet riportalanyaként nekiment Donald Trump idősebb fiának, de aztán sem az állítását, sem az állását nem tudta tartani - közli az euronews. A távozást Bannon a Breitbart News  honlapján jelentette be.

"Steve értékes része örökségünknek, mindig hálásak leszünk hozzájárulásáért és mindazért, amit segített elérnünk" - hangsúlyozta a közleményben Larry Solov, a Breitbart vezérigazgatója.

A közvetlen előzmények ismertek. Michael Wolff a Tűz és Düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvében, ami jelenleg a legnagyobb szenzáció az USA-ban, Bannont nevezi meg egyes számú forrásának. A szerző azokat az információkat is a volt főtanácsadóhoz köti, amelyek Ivanka Trump elnöki ambícióira és az ifjabb Trump oroszokkal történt találkozójára vonatkoznak. 

Steve Bannon a napokban bocsánatot kért  a könyvben szereplő állításaiért, mellette szokatlan hűségnyilatkozatot tett Donald Trump mellett. Amivel a jelek szerint nem tudta megakadályozni, hogy a Breitbarttól is kiszoruljon. 

Szerző