Szélsőjobb veszély

Publikálás dátuma
2018.01.11. 07:22

- A szélsőjobboldal komoly veszély, de nem annyira, hogy az első számú probléma legyen Magyarországon. Egy antifasiszta népfront gondolata ezért most nem időszerű - jelentette ki Pető Iván, SZDSZ-elnök azon a hét végi vitafórumon, melyet az MSZP szociáldemokrata társulása a szélsőjobboldali veszély kérdéséről rendezett.

Fodor Gábor a Fidesz részéről ehhez még hozzátette: egy népfront - legalábbis a baloldal által javasolt formájában - már csak azért sem lenne kívánatos, mert a szélsőjobb elleni fellépést a jelenlegi ellenzék monopóliumává tenné, holott e fellépés céljaira meg kellene nyerni a konzervatív-keresztény tábor demokratikusan gondolkodó tagjait is.

Vitányi Iván, a szociáldemokrata társulás vezetője rámutatott arra, hogy a népfront gondolata más időben és más körülmények közepette született, ezért ma nem alkalmazható. A demokratikus erők együttműködése azonban mindenképpen szükséges és alkalmanként - mint például legutóbb, a médiatörvény tárgyalásakor - meg is valósul. (...)

Pető ugyanakkor rámutatott: a 'koalíció politikája immár nem képviseli saját választóinak akaratát sem. Ezek zöme 1990-ben ugyanis jobbközép pártokra szavazott, ám a parlamentbe bekerült képviselők közül sokan azóta szélsőjobbra csúsztak. A konzervatív tábornak viszont - mindenféle elhatárolódás ellenére is - szüksége van a szélsőjobbra, hiszen nélküle összehasonlíthatatlanul gyengébb lenne. Ezen az összefonódáson csak az változtathatna, ha Antall József és társai hajlandóak lennének együttműködni a demokratikus ellenzékkel - ám erre sajnos nincs sok esély.

Szerző