Keresztbe tettek Trumpnak

Publikálás dátuma
2018.01.11 06:31
A DACA program felfüggesztésének hírére tüntetések és perek sokasága indult Fotó: DACA/AFP/Russ R. Scott/Citizenside
Fotó: /
Egy szövetségi bíró San Franciscóban felfüggesztette az amerikai kormány döntésének a végrehajtását, miszerint felszámolnák a fiatal bevándorlókat a kitoloncolás elől oltalmazó programot.

San Francisco szövetségi bíróságán William Alsup bíró - Kalifornia és három másik állam, valamint a kaliforniai állami közoktatási testület, mint felperesek kérésére - a folyamatban levő perek lezárásáig függesztette fel a Trump-kormány döntésének a végrehajtását. A vitatott program (angol rövidítése DACA) mintegy 800 ezer olyan, zömmel latin-amerikai fiatal javát szolgálja, akiket gyermekként illegálisan hoztak az Egyesült Államokba, vagy aki a jogos tartózkodási idő lejárta után is az országban maradt családjával.

Ezek a fiatalok amerikai iskolába jártak, és sokan közülük most egyetemista korban vannak. Úgy emlegetik őket, mint „álmodozókat”, akik remélik, hogy jelenlétük legalizálható, és számukra is megvalósulhat az „amerikai álom”. A 2012-ben Barack Obama elnök által meghirdetett DACA program nem tette ugyan törvényessé amerikai tartózkodásukat, de különböző kikötésekkel haladékot adott nekik a kitoloncolás alól.

Tavaly szeptemberben Jeff Sessions igazságügyi miniszter bejelentette: a programot beszüntetik, mert annak beindításával Obama túllépte hatáskörét.

Alsup bíró azonban most kimondta: a DACA mellett érvelő jogászok hitelt érdemlően alátámasztották, hogy bírói közbeavatkozás hiányában a fiatal bevándorlók súlyos, helyrehozhatatlan károkat szenvednének a DACA program leállítása miatt. A bírói végzésre elhangzott reagálásában az igazságügyi tárca hangsúlyozta: a program beszüntetéséről hozott kormányzati döntés bírói felfüggesztése nem változtat azon az álláspontján, hogy a Kongresszus megkerülése jogellenes volt a korábbi elnök részéről.

Mehetnek az amerikai rakéták Japánba
Jóváhagyta tegnap az amerikai kormány, hogy Washington rakétákat adjon el Japánnak, hogy a távol-keleti ország növelni tudja védelmi kapacitását az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakéták általi fenyegetettség ellen, közölte a Reuters hírügynökségnek a State Departament egyik tisztségviselője. Washington 133 millió dollár értékben ad el Japánnak négy olyan antiballisztikus rakétát és a hozzá tartozó felszerelést, amelyek mind a szárazföldi rakétavédelmi bázisokról, mind az óceáni rombolókról kilőhetők. Japán decemberben döntött az Aegis Ashore amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítéséről válaszul a növekvő észak-koreai fenyegetésre. A rendszer összességében 2 milliárd dollárba kerül, tervek szerint 2023-ban válik működőképessé.

A DACA beszüntetésének hírére perek sora indult az Egyesült Államokban. Ezek most úgy folytatódhatnak, hogy egyelőre mégsem húzták ki a jogi talajt az „álmodozók” lába alól. Eközben Donald Trump arra próbálja rávenni a kongresszust, hogy jusson kétpárti közös nevezőre, miként rendezhető a kérdés. Az elnök tett olyan utalásokat, miszerint szívesen tenné alku tárgyává az „álmodozók” ügyét, ha az ellenzéki demokraták készek lennének engedményekre a költségvetés, illetve a szociálpolitikai lefaragások terén. Trump olyan bavándorláspolitikát szeretne összekovácsolni, amelyben a demokraták a mexikói határra tervezett fal megépítését is támogatják, valamint megszüntetik a bevándorlási lottót, amelynek keretében a szerencsés nyertesek amerikai munkavállalási engedélyhez juthatnak.

A minap a washingtoni kormány bejelentett egy másik, szintén bevándorlási vonatkozású döntést: kétszázezer olyan salvadorinak, aki a 2001-es földrengéssorozat után költözhetett az Egyesült Államokba, valószínűleg el kell hagynia az országot. Ezeknek az embereknek eddig újra és újra meghosszabbították a tartózkodási engedélyét, most azonban a Trump-kormányzat úgy foglalt állást: Salvadorban időközben olyannyira megjavultak a körülmények, hogy a tartós oltalmazotti státus fenntartása immár nem indokolt. Az érintetteknek 2019 szeptemberéig kell távozniuk az Egyesült Államokból - vagy új jogcímet kell elnyerniük a további ott-tartózkodásra.

Alsup bíró végzése nem az első olyan eset, amikor az igazságszolgáltatásban megakasztják Trump valamelyik kezdeményezését. Az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett elnök csak harmadik nekifutásra tudott olyan rendeletet kiadni az egyes muszlim többségű országokból érkezők beutazásának a korlátozásáról, amely átment a bírósági rostákon. Az első két változatot több szövetségi bíró is "elmeszelte". A harmadik verzió ellen is született felfüggesztő végzés, de akkor már a szövetségi kormány nem volt hajlandó újra átdolgozni a szöveget, elment a legfelsőbb bíróságig, és ott megnyerte a jogi csatát.

A Breitbarttól is kiszorult Bannon
Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban eltávolított főtanácsadója távozott a szélsőjobboldali Breitbart News című lapnál betöltött vezetői posztjáról. Bannon távozására számítani lehetett, miután a lap egyik tulajdonosa, Rebecca Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott tőle a Donald Trump elnökre és családjára tett, a "Tűz és Dühl” című könyvben neki tulajdonított becsmérlő megjegyzések miatt. Bannon közleményben kért bocsánatot, és azt állította, hogy valójában nem az elnök fiát nevezte hazafiatlannak.
2018.01.11 06:31

Sajnálja a német katolikus egyház, hogy papjaik ennyi gyereket molesztáltak

Publikálás dátuma
2018.09.25 15:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hetven év alatt közel négyezer gyermeket zaklathattak a német katolikus egyház tagjai - derült ki egy tanulmányból. A püspöki konferencia vezetője sajnálja a történteket, az elkövetők többsége viszont megúszta vagy megússza a büntetést.
Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a német katolikus püspöki konferencia elnöke kedden a testület Fuldában tartott tanácskozásán. Reinhard Marx a gyerekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány bemutatóján kiemelte: szégyelli magát azért, hogy az egyház "szemet hunyt" a bűncselekmények felett és "eltussolta" őket. 
már korábban kiszivárgott tanulmány megállapításai szerint:
1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyereket bántalmazott.
Harald Dreissing, a kutatás koordinátora aláhúzta, hogy az adatok a becslések alsó határát jelzik, azt jelentik, hogy az elkövetők és az áldozatok száma "biztosan nem alacsonyabb".
A kutatás célja az adatok rögzítése volt, büntetőjogi következménye nincsen. A kutatók nem vizsgálták az egyház női tagjainak, például a katolikus gyermekotthonokban szolgáló apácák tevékenységét, írja az MTI.
A tanulmányt elkészítését maga az egyház rendelte el, ám az euronews a tervezettnél előbb hozta nyilvánosságra az adatokat. A jelentéls összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel. A bántalmazottak valós száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel annak összeállítói nem fértek hozzá a teljes egyházi archívumhoz. Ráadásul iratok manipulálására és megsemmisítésére utaló nyomokat is találtak, és számos eset eleve rejtve maradhatott, még az egyház előtt is. 
Az utóbbi hetekben-hónapokban zaklatási ügyek, egyházi pedofil bűncselekmények tömege került nyilvánosságra, ami alapjaiban rendítette meg a katolikus egyház tekintélyét és a megbízhatóságába vetett hitet. Apennsylvaniai vádesküdszék nemrég 900 oldalas riportban mutatta be, hogy az államban dolgozó katolikus egyházi méltóságok és papok közül több százan követtek el gyermekek elleni szexuális visszaéléseket az elmúlt közel hetven évben. Ferenc pápa próbálja menteni a menthetőt, és levélben, személyesen pedig Írországban is bocsánatot kért már az egyház eddigi tétlenségért. Eközben egy volt bíboros és vatikáni nagykövet őt vádolja azzal, hogy elhallgatta Theodor McCarrick volt washingtoni érsek zaklatási ügyeit.
2018.09.25 15:31

Csak a katonáinkat védjük - magyarázza az új rakétákat Moszkva

Publikálás dátuma
2018.09.25 14:56

Fotó: AFP/ SERGEI GAPON
Bár az SZ300-as rakétarendszereket egy izraeli-szír összecsapás után küldték Szíriának, a Kreml állítja, hogy az új fegyverek kizárólag védelmi célt szolgálnak.
Nem irányul harmadik ország ellen az orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer Szíriának történő átadása, az intézkedés célja kizárólag az orosz katonák biztonságának szavatolása - erősítette meg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak az orosz álláspontot. Peszkov Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon kijelentésére reagált, amely szerint az Sz-300-as Szíriába szállítása növelheti a kockázatokat a régióban. A szóvivő valótlannak minősítette azokat az izraeli sajtójelentéseket, amelyek szerint Netanjahu és Vlagyimir Putyin orosz elnök azt megelőzően beszélt telefonon egymással, hogy Moszkva közölte: a korábbinál korszerűbb légvédelmi rakétarendszert bocsát Damaszkusz rendelkezésére. Peszkov arra nem tudott válaszolni, hogy a szíriaiak milyen feltételekkel jutnak majd az orosz fegyverrendszerhez- írja az MTI. 

Izraelt tartják felelősnek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn jelentette, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának, amely több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik. A döntés indoklásaként megismételte: Moszkva szerint az izraeli légierőt terheli a felelősség azért, hogy a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz Il-20-as felderítő gépet, a fedélzetén 15 katonával. 
„Hangsúlyozom: 2013-ban az izraeli fél kérésére állítottuk le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, amely készen állt az elküldésre, a szíriai katonák pedig megkapták a szükséges kiképzést. Mára a helyzet megváltozott. És nem a mi hibánkból” - mondta Sojgu. 
A miniszter szerint a szíriai légvédelem harcálláspontjait olyan, eddig csak az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, barát-ellenség felismerő automatikával fogják ellátni, Oroszország pedig a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét. Oroszország és Szíria még 2010-ben kötött szerződést az Sz-300-as eladásáról. A Kommerszant című gazdasági lap kedden az írta, hogy Damaszkusz két ezred felszereléséhez elegendő légvédelmi rakétát kap, a Kremlhez közeli Izvesztyija című napilap viszont feleennyi Sz-300PMU-2-es Favorit rendszer átadásáról írt.    Az Izvesztyija azt is tudni véli, hogy Oroszország az Il-20-as elvesztése nyomán megerősítette elektronikus hadviselési arzenálját Szíriában, ahová a hmejmími orosz bázisra Il-76-os repülőkkel elfojtó berendezéseket szállított a Sojgu által megnevezett feladatok ellátásához. 
2018.09.25 14:56