Újabb mélypont - Tudose: zászlóik mellett fognak lógni

Publikálás dátuma
2018.01.12. 11:48
FOTÓ: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Újabb mélypont körvonalazódik a magyar-román államközi illetve romániai interetnikus kapcsolatokban, miután szerdán este Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose példátlan kijelentést tett. Az erdélyi magyar pártok hétfőn írtak alá közös állásfoglalást az autonómia elképzelések összehangolásáról. A kormányfő erre reagálva nyilatkozta tegnap a nagy nézettségű Realitatea hírtévének, hogy „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

A kijelentés otromba durvaságán túlmenően azért is döbbenetes, mert az RMDSZ a Tudose kormány partnere, nem tagja ugyan a kormánykoalíciónak, de parlamenti támogatást nyújt számára. Kelemen Hunor RMDSZ elnök azonnal jelezte, az Európai Unióban nem maradhat funkcióban az a miniszterelnök, aki Tudoséhoz hasonló kijelentéseket tesz, a kabinetvezető kijelentései elfogadhatatlanok, az eset nem maradhat következmények nélkül. „A miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, elvárom tőle, vonja vissza kijelentését" - mondta Kelemen Hunor a Radio France Internationale-nak, hozzátéve, hogy sokkolta Tudose előzmények nélküli nyilatkozata. Ami szintén zavarja, hogy a román politikai pártok vezetőinek részéről sem érkezett elhatárolódás, "márpedig ilyen körülmények között azt is hihetnénk, egyetértenek Mihai Tudose miniszterelnökkel – ez pedig nagy baj".

Tény, még a magyarfóbiájáról elhíresült volt kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar sem fenyegette meg akasztással az erdélyi magyarokat.

Nemcsak a román politikai pártok tiltakozása maradt el, egyelőre a román közélet sem reagált a miniszterelnök elfogadhatatlan kijelentésére. Tegnap a magyarországi pártok közül az LMP és a Fidesz tiltakozott.

Tudose szavai minden magyart, minden európait megsértettek
Nincs helye az európai közéletben annak, aki kisebbségek fellógatásáról beszél! - közölte Molnár Gyula, az MSZP elnöke. 
Magyarország és Románia is ugyanannak a közösségnek, az Európai Uniónak a tagja, amely többek között azért jött létre, hogy a Mihai Tudose gondolataihoz hasonlók ne nyerhessenek ismét teret Európában. Mihai Tudose hátat fordított a közös értékeinknek és szavai minden magyart, minden európait megsértettek.

Felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül. Mihai Tudose-nak nincs helye többé az európai közéletben - zárul a közlemény. 

Szerző
Frissítve: 2018.01.12. 13:48

Zuckerberg gyökerestül felforgatja a Facebookot

Publikálás dátuma
2018.01.12. 10:41
Mark Zuckerberg Fotó: AFP (ANDREJ SOKOLOW/DPA)
Mark Zuckerberg eget-földet rengető változásokat jelentett be a Facebook háza táján. Újragondolták a hírfolyamokat, gátolják a kattintásvadász híreket, a fizetett hirdetéseket és a cuki kisállatos videókat - írja az Index.

A gyökeres változások jegyében azt lehet majd tapasztalni, hogy gyérül a figyelemvadász tartalom, és egyre többször jelennek meg az ismerősök és családtagok személyes bejegyzései; úgy, mint régen. De azokból sem minden.

Az új Facebookban Mark Zuckerberg ígérete szerint az aktív tartalomra helyezik a hangsúlyt. Nagyobb teret kapnak például a vitaindító kommentek, az olvasmányos bejegyzések, az élő kapcsolatot jelentő videók és minden olyan tartalom, ami körül beszélgetések, párbeszédek alakulnak ki. Háttérbe szorulnak a pusztán csak lájkolt és továbbgörgetett posztok.

A komment lesz az új lájk. Zuckerberg azt szeretné a változásokkal elérni, hogy a felhasználók értékesebbnek tekintsék a Facebookon eltöltött időt. (A magyarországi internetezők 85 százaléka - 5,4 millió ember - használja a Facebookot - 2017-es adat)

Zuckerberg szerint az elemzéseik azt mutatták, hogy a felhasználók akkor töltenek még több időt az oldalon, ha közben minőségi kapcsolatot tudnak kialakítani hasonlóan gondolkodó emberekkel. 2018 nagy kérdése lesz, hogy az új felület hogyan hat majd a Facebook másik nagy rákfenéjére, az álhírek terjedésére. Az amerikai elnökválasztást követő orosz befolyásolási botrány óta forró téma a Facebook felelőssége a választások kimenetelében (és úgy általában a hülyeség terjedésében).

Tavaly év végén ez az ügy volt az, ami után Mark Zuckerberg is elkezdett komolyan kampányolni a változtatások fontossága mellett, elismerve a Facebook emberek százmillióinak mindennapjaira gyakorolt óriási hatását. (Lásd: Európa védekezne az álhírek ellen) Erről szólt az újévi fogadalma is: megjavítja a Facebookot. Ezek a most bejelentett változtatások ennek a hosszú folyamatnak az első lépései.

Szerző

Trump: a vizsgálat demokrata trükk

Publikálás dátuma
2018.01.12. 06:33
Fotó: AFP/Saul Loeb

Ártó szándékú demokrata trükknek, a kormányzat tevékenységét beborító "hamis felhőnek" nevezte Donald Trump azt a vizsgálatot, amelyet Robert Mueller különleges ügyész hivatala folytat annak kiderítésére, összejátszottak-e a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a republikánus elnökjelölt emberei Oroszországgal. Trump szerdán valószínűtlennek mondta, hogy egyáltalán találkozzon Mueller munkatársaival, miután szerinte eddig nem találták nyomát semmilyen összejátszásnak. A különleges ügyész hivatala ezzel szemben már jelezte, hogy kérdéseket kíván feltenni az elnöknek. Trump tavaly júniusban még azt mondta, nagyon szívesen beszélne Muellerrel – aki egyébként az FBI volt igazgatója. Az elnök jogászai is korábban azt jelezték, hogy a Fehér Ház kész együttműködni Muellerrel, akinek a vizsgálata nyomán Trump korábbi kampánycsapatának már négy tagja ellen emeltek vádat.

Szerző