Előfizetés

Vajnai éhségsztrájkba kezd - Videón a rendőri intézkedés

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.01.12. 19:28
A biztonsági kamera felvételét törölték, de mobilra kimásolták

Előkerült egy felvétel, ami bizonyítja: két rendőr durván, hátulról rántotta földre és bilincselte meg a mit sem sejtő Vajnai Attila baloldali politikust, aki egy közszemlére tett Hitler-hanglemez miatt próbált tiltakozni. A hónapok óta húzódó ügy anomáliái miatt Vajnai éhségsztrájkba kezd.

A VII. kerületi Klauzál téri csarnok egyik boltjában jól láthatóan egy Hitler beszédeit tartalmazó bakelitlemezt kínáltak. A borítón a horogkeresztes karszalagot viselő náci vezér volt. A csarnok közelben lakó Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke kérdőre vonta az árust, ő azonban nem mutatott hajlandóságot rá, hogy eltávolítsa a náci propagandát.

Vajnai telefonhívására a rendőrök sem akartak kijönni. Csak akkor mozdultak, amikor Vajnai másodszor is telefonált, és közölte: vesz egy festékszórót, és kiírja a járdára, hogy „Stop nácik!” Az első betűknél tartott, amikor kiérkezett két rendőr, egy nő és egy férfi. A horogkereszttel nem volt gondjuk, Vajnai Attilát azonban megakadályozták abban, hogy befejezze a feliratot.

Az eset szeptemberben történt. Arról, hogy a földön fekvő Vajnait bilincsbe verik a rajta térdelő rendőrök, már láthattunk képsorokat. A biztonsági kamera felvétele azonban, amely az intézkedés kezdetét is rögzítette, csak most került nyilvánosságra. Ebből jól látszik, hogy Vajnai Attila nem tanúsított ellenállást, ellenkezőleg: sejtelme sem volt róla, hogy a rendőrök hátulról földre teperik és megbilincselik.

A durva rész 01':50"-nél kezdődik...

Az intézkedés durvaságára jellemző, hogy Vajnait bordatörés gyanújával kórházba vitték. Végül nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokkal és egy tetanusz injekcióval megúszta.

A politikus elmondása szerint több eljárás zajlik, az egyik történetesen ellene: méghozzá a járdára festett három betű miatt, rongálás címén. A rendőrség az önkormányzattól kért véleményt arról, hogy milyen összegű kár keletkezett (válasz még nincs). Vajnai állítja, hogy semmilyen szabálysértést nem követett el, csupán politikai jogait gyakorolta.

A jogsértőnek tartott rendőri fellépés miatt a rendészeti panasztestület is vizsgálódik, az ügyészség pedig elrendelte a nyomozást. A rendőri túlkapás ügyében Vajnai képviseletét az LMP-ben háttérbe vonult Schiffer András ügyvéd látja el.

Hosszan lehet sorolni, milyen jogsértések történtek – mondta lapunknak Vajnai Attila. A helyszíni biztonsági kamera felvételéről például – Vajnai kifejezett kérése ellenére – a rendőrök nem kértek hivatalos másolatot, hanem mobiltelefonnal vették fel az intézkedésről készült képsorokat. Az eredeti felvételt törölték, a most nyilvánosságra hozott mobiltelefonos változat létezéséről Vajnai véletlenül, az eljárás során szerzett tudomást.

A politikusnak adatvédelmi aggályai is vannak, ezért a kerületi rendőrkapitányhoz fordult. Mivel hetek óta még csak választ sem kapott, hétfő reggel a lakásán éhségsztrájkba kezd: addig folytatja majd, amíg a rendőrkapitány nem reagál megkeresésére.

Kérdéseinket elküldtük a rendőrségnek, a BRFK-tól ezt a tájékoztatást kaptuk: a rendőri intézkedés szakszerű és törvényes volt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság az említett közszereplő állításaira nem kíván reagálni.

Kapcsolódó
Leteperték, majd bilincsbe verték Vajnai Attilát - Fotó!

Gyurcsány Ferenc évadnyitó beszéde - Videó!

Publikálás dátuma
2018.01.12. 18:41
Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook
A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy vegyék el azoktól az ukrán és orosz állampolgároktól a magyar nyugdíjat, akik csak amiatt jelentkeztek be a határ menti magyar falvakba. Az aláírásgyűjtést Gyurcsány Ferenc pártelnök jelentette be a DK országos tanácsának kibővített évindító ülésén, amelyet egy fővárosi rendezvényteremben tartottak pénteken. 

A párt kérdése így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kaphassanak Magyarországon nyugdíjat olyan orosz, illetve ukrán állampolgárok, akik soha nem fizettek Magyarországon nyugdíjjárulékot". A tízezres nagyságrendű ukrajnai bejelentkezőről beszélő Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem ritka a két-háromszázezer forintos nyugdíj sem, amelyhez elé egy végzettséget igazoló papír és egy korábbi ukrajnai munkaviszonyról szóló igazolás.  Megjegyezte, hogy az egyik településen talált olyan romos, lakhatatlan épületet, ahova 202 embert jelentettek be. A befogadók között vannak, aki ezt pénzért csinálják, de több településen is azt mondják az ott lakók, hogy a polgármester az, aki úgy gondolja, hogy így képes megvásárolni elegendő szavazatot ahhoz, hogy soha többé ne kelljen félnie kihívóitól - fogalmazott a politikus. A "nyugdíjimport" mögött politikai haszonlesés áll, azé a hatalomé, amelyikről régóta köztudott, hogy "ha kell, akkor a magyar adófizetők pénzén (...) szavazókat vásárol magának" - monda a pártelnök. (MTI)

A teljes beszéd:

Mai Tarlós - A Kálvin téri megállót is akadálymentesíthetik

Publikálás dátuma
2018.01.12. 15:24
"Teljes értékű metrót" figyelemfelhívó akció civil szervezetek rendezésében a 3-as metró összes metrómegállójának akadálymentesí

Gondolkozik a fővárosi városháza azon, hogy a hármas metró felújítása során a kiemelkedő csomópontú Kálvin teret is akadálymentesítik – mondta el Tarlós István főpolgármester budapesti sajtótájékozatóján. A jelenlegi tervek szerint a metrófelújítás után 20 állomásból tizenkettőnél lesz lift. A többi állomást forráshiány miatt nem tudja a főváros akadálymentesíteni, becslések szerint ehhez további 20 milliárd forintra lenne ehhez szükség.

Korábban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: az állam abban partner lehet, hogy az akadálymentesítés összegének a felét biztosítja, míg a másik felét a főváros állja. Később többször felröppent a hír, hogy a miniszter konzultál ez ügyben a főpolgármesterrel. Tarlós István érdeklődésünkre közölte, hogy Lázár  még nem egyeztetett vele. "Mi várjuk a miniszter urat" - tette hozzá a főpolgármester.

"Nem az én ügyem" - fogalmazott Tarlós István azzal kapcsolatban hogy egy, a közéletben eddig ismeretlen ügyvéd nemrégiben a Kúriánál megtámadta Horváth Csaba (MSZP) akadálymentesítés-ügyben beadott fővárosi népszavazási kezdeményezését. Ugyanakkor Tarlós szerint ha esetleg az népszavazás végül eredményes lenne, az sem kötelezné a városvezetést, mert jogszabály nem írja elő a népszavazási kérdésben firtatott "legmagasabb szintű " akadálymentesítést.

Az ügyben a Kúria január 30-án dönt. Horváth Csaba elmondta: ha a Kúria mégis helyt adna a népszavazási kérdésüket megtámadó - szerinte csak "beteg lelkű" - jogász beadványának, úgy azt újra beadják a Fővárosi Választási Bizottságnak.