Pokoli szeretetotthonok

Publikálás dátuma
2018.01.14. 19:00
AGGASZTÓ VISZONYOK - A Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthonban főként a gyógyszer- és a szakemberhiány nem megfelelő
Mindennapossá váltak mára a botrányos esetek, visszásságok és súlyos szakmai hibák a szociális intézményekben.

Óriási felháborodást váltott ki a hétvégén az: olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken egy szeretetotthonban, egy ágyon fekvő idős asszony mellett két ápoló – egy férfi és egy nő – szexet imitáló pózban látható. A botrányos fotókról elsőként beszámoló 24.hu kiderítette, hogy a képek a pécsi Malomvölgyi Szeretetotthonban készültek. Az intézmény vezetése a fotókon szereplők és a fénykép készítőjének munkaviszonyát is azonnal megszüntette, valamint vizsgálatot rendelt el.

Ez az eset azonban csak a jéghegy csúcsa: a szociális intézményekben ugyanis mára szinte mindennapossá váltak a botrányos esetek, súlyos szakmai hibák. Nemrégiben a Népszava számolt be arról, hogy emberhez méltatlan körülmények között élnek a Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthon idős lakói az egyik gondozott hozzátartozója szerint. Az érintett azt állította: gyakorta nincs elég gyógyszer, a szakemberhiány miatt pedig túlhajszoltak a dolgozók, akik így nem is tudnak megfelelően gondoskodni a rájuk bízott idős emberekről. Az ügyben vizsgálatot indított a szaktárca.

A mára kialakult helyzetről sokat elárul, hogy olykor még akkor sem változik a helyzet, ha nyilvánosságra kerülnek a súlyos hiányosságok. Ez történt a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézménynél. Az ombudsmani hivatal munkatársai 2015-ben jártak először a kecskeméti intézményben, s már akkor számos visszásságra hívták fel a figyelmet. Nemrégiben újra ellátogattak az intézménybe, és megállapították: a helyzet nem sokat javult, sőt egyes esetekben még romlott is. "A látogatócsoport a társalgóban a televíziókészülék előtt alvó állapotban egymásnak dőlő emberek sokaságával találkozott. Az emberi méltósághoz való joggal nem összeegyeztethető, hogy az itt élő emberek a mindennapjaikat gyógyszertől kábult állapotban töltsék" – olvasható az alapvető jogok biztosa hivatalának új jelentésében. E szerint az ellátottak gyógyszeradagjai túllépik az orvosilag indokolt mértéket. Ráadásul a modern pszichiátriában nem használatos brómkészítményt is kaptak – az ombudsman szerint főként ennek hatása okozta azt, hogy napközben is folyamatosan aludtak, nem lehetett velük kommunikálni. A jelentés szerint nem biztosított az antipszichotikumot szedő ellátottak folyamatos orvosi kontrollja, ahogy a rendszeres orvosi vizsgálat sem.

A jelentés szerint az intézmény 94, fogyatékossággal elő lakója számára továbbra sem biztosított a hat négyzetméternyi lakóterület. Az egy személyre jutó nemenkénti illemhelyek száma sem felelt meg a jogszabályban előírtaknak. A bútorzat elhasznált, a szekrények nem zárhatóak, a fürdők is elhanyagoltak. Noha az élettársak elhelyezését biztosító szobák kialakításának eleget tett az intézmény, intimszoba továbbra sincs. Ennek ellenére minden, fogamzóképes női lakónak kötelezően fogamzásgátlót kell szednie, tekintet nélkül arra, hogy van-e párkapcsolata.

Az ágazat mai állapotáról sokat elárul az is: az intézményt 2016-ig a kecskeméti önkormányzat működtette, ma már a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), a váltás során pedig a régi fenntartó elfelejtette átadni az ombudsman 2015-ös jelentését az a utódnak.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az SZGYF-et is. Utóbbitól azt a tájékoztatás kaptuk, hogy az ombudsmani látogatás és a jelentés publikálása között már történtek intézkedések. Mint írták, új lakószobák kialakításával megoldódott az egy ellátottra jutó hat négyzetméternyi lakóterület biztosítása, az illemhelyek száma is megfelel az előírásoknak. Felújították a fürdőt, bútorzárakat szereztek be, kicserélték a nyílászárókat.

Intézményvezető a vádlottak padján
Akad olyan szociális otthon, ahol nem csupán egy jelentéssel zárultak le a visszás ügyek: a kaposvári Liget otthonban történtek miatt például nyolc jelenlegi és egykori dolgozó, köztük az intézmény korábbi vezetője a bíróság elé került. Az ügy lassan három éves: egy névtelen bejelentés nyomán vizsgálat indult, s kiderült, hogy az otthonban gondozottak egy része nem szerepel semmiféle nyilvántartásban, s utánuk nem is fizetnek ellátási díjat. Az idősek közül többen a hivatalos felvétel előtt költöztek be az otthonba, a különböző dokumentumokban pedig szabálytalan javításokat végeztek, nem a valós befizetéseket vezették fel – utóbbiakat ráadásul csak a vizsgálat megkezdése után jegyezték be. Végül kiderült, az intézményvezető szabálytalanul vezettette a nyilvántartásokat, ám ezért a fenntartó csak figyelmeztetésben részesítette.
Emellett találtak cirka 68 ezer forintnyi nem valós befizetést, ami miatt a gazdasági vezetőt is elmarasztalták. A városban sokakat meglepett, hogy egy ilyen visszaélést egyszerű figyelmeztetéssel meg lehetett úszni. Mások szerint viszont nem történt meglepetés, hiszen az igazgatónő a Fidesz jó embere. Arról is hallani lehetett, hogy az intézményvezető nem saját ötlet alapján vette fel a szépkorúakat az otthonba, hanem szívességet tett, visszautasíthatatlan kéréseket teljesített. Később lejárt az igazgató mandátuma, de maradhatott a szakmában: a kaposvári Szociális Központban lett szaktanácsadó nyugdíjkorának betöltéséig.
Noha a fenntartó könnyen "elengedte" volna az ügyet, a rendőrség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt vádemelést javasolt az ügyészségnek, a vádhatóság pedig bíróság elé vitte az ügyet. Az intézményvezető mellett az otthon hét dolgozója ül a vádlottak padján. Az ügyészség szerint bizonyítható, hogy húsz idős ember 4-80 napig mindenféle engedély és hivatalos felvételi eljárás nélkül lakott a Liget otthonban, közel másfél-millió forintnyi kárt okozva a fenntartónak. A perben eddig három tárgyalási napot tartottak, az ügy február elején folytatódik a törvényszéken.

Szerző

Ön nyert? - Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.01.14. 18:51
Shutterstock illusztráció
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 2. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

 4 (négy)   
19 (tizenkilenc)   
23 (huszonhárom) 
33 (harminchárom)    
42 (negyvenkettő) 
43 (negyvenhárom) 


Nyeremények: 

6 találatos szelvény nem volt;
5 találatos szelvény 87 darab, nyereményük egyenként 168.785 forint;
4 találatos szelvény 3.079 darab, nyereményük egyenként 4.770 forint;
3 találatos szelvény 42.335 darab, nyereményük egyenként 1.350 forint.

Szerző
Témák
hatos lottó

Brexit - A skót kormányfő továbbra is a függetlenség mellett

Publikálás dátuma
2018.01.14. 18:06
Nicola Sturgeon FOTÓ: ANDY BUCHANAN / AFP
A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skócia számára, de az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszere.

Nicola Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: jelenleg "nagy a zűrzavar" abban a kérdésben, hogy milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszere, és a skótok szeretnének már tisztán látni ebben az ügyben.

Sturgeon szerint annak alapján, amit a brit kormány és az Európai Unió mond, "ősz tájékán" lehet majd pontosabb képet alkotni Nagy-Britannia és az EU majdani viszonyrendszeréről, és várhatóan ő is akkor tudja majd megítélni, "hogy mi a megfelelő következő lépés Skócia számára". Úgy fogalmazott: ebben az időpontban kell meghatározni, hogy Skócia az EU-val kialakuló új brit kapcsolatrendszert választja-e, vagy jogot formál arra, hogy független országgá váljon.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból. A skót kormány jelenleg érvényes álláspontja szerint azonban amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni.

Ezt az álláspontot erősítette meg a vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon pozícióját gyengíti, hogy a skót kormányt irányító, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a tavaly júniusi előrehozott brit parlamenti választásokon jelentős mandátumveszteséget szenvedett a londoni alsóházban.
Nicola Sturgeon vasárnapi BBC-nyilatkozatára reagálva a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője alig burkolt utalást tett arra, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, annak hátrányos kereskedelmi következményei lennének a skót gazdaság számára.

A Downing Street illetékese kijelentette, hogy az Egyesült Királyság többi országrészével folytatott skót kereskedelem éves értéke négyszeresen haladja meg Skócia és az Európai Unió kereskedelmének értékét, így életfontosságú, hogy ez a piac "akadályoztatás nélkül" működjön tovább.

A szóvivő felszólította a skót kormányt, hogy a brit EU-tagságról tartott demokratikus népszavazás eredményének megtorpedózása helyett működjön együtt a brit kormánnyal "az Egyesült Királyság belső piacának megvédése érdekében".

Szerző
Témák
Skócia Brexit