Pirruszi győzelem

Publikálás dátuma
2018.01.15. 06:32
Apácák is szavaztak - Majdnem elérte a részvétel a 62 százalékot Fotó: AFP
Nem dőlt el az első fordulóban a cseh elnökválasztás, így a jövő hétvégén esedékes második forduló dönt az új államfő személyéről.

Függetlenül attól, hogy Milos Zeman végzett az élen, s 12 százalékkal előzte meg a szintén második fordulóba került Jirí Drahost, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnökét, nem lesz könnyű nyernie. Azt ugyanis szakértők már a választás előtt megállapították, Zemannak vélhetően nincs elég potenciálja ahhoz, hogy jelentősen emelje támogatóinak számát. A hivatalban lévő államfő azonban igyekezett nagy sikerről beszélni. Az öt évvel ezelőtti választási eredményt emlegette, amikor az első fordulóban még 25 százalékot sem kapott Karel Schwarzenberggel szemben, később azonban 53 százalékkal győzött. Hozzátette, a második fordulóban „mindenki a nulláról indul”.

Kérdés azonban, mennyire lehet kiindulni az öt évvel ezelőtti eredményből. Akkor még sokan nem tudták, mi várható Zemantól. Kormányfőként, 1998-2002 között nem volt kivételesen szélsőséges. Senki sem számított arra, hogy államfőként a populista, bevándorlás-, és unióellenesség legfőbb szószólójává válik. Ez ugyan sokaknak tetszik, Prágában ugyanis sokan nem kedvelik az EU-t, ám túlkapásai miatt még többeket taszít. Zeman sajtóértekezletén azt közölte, szerinte a többi elnökjelölt választási ajánlása a második fordulóra nem befolyásolja a választókat. Emellett volt egy érdekes megjegyzése. Mint mondta, készen áll a televíziós vitára Drahossal. Zeman eddig kerülte a televíziós szerepléseket, mondván: így is elég nagy az előnye a többiekkel szemben. Most azonban stábja is érzi: az eddigi stratégiát nem folytathatja. Zemant egyébként csak a prágai körzetben tudta legyőzni Drahos.

Drahos azt közölte, remek érzéssel tölti el, hogy ilyen sokan voksoltak rá. Mint mondta, egységesíteni kívánja társadalmat.

Petr Just prágai politológus az Idnes portálján annak a véleményének adott hangot, hogy Zeman kemény lejárató hadjáratot indít majd Drahossal szemben a két forduló között, s ebben segítségére lesznek Oroszországhoz közel álló portálok is. A cseh elnök ugyanis, miközben folyamatosan bírálja az Európai Uniót, remek kapcsolatokat ápol a Kremllel. Egy másik szakértő, Pavel Saradin szintén komoly negatív kampányra számít, s úgy véli, Zemannak minden választót mobilizálnia kell ahhoz, hogy még legyen lehetősége támogatásának növelésére.

A voksolás harmadik helyén a volt cseh nagykövet, a biztonságpolitikai kérdések szakértőjének tartott Pavel Fischer végzett 10,22 százalékkal. A voksolást követő rövid sajtértekezletén nem árulta el, melyik jelöltet támogatja a második fordulóban, azt közölte, erről még családjával is konzultálni kíván. Szakértők azonban valószínűtlennek tartják, hogy végül Zeman mellett állna ki.

A voksolás legnagyobb meglepetése a legfiatalabb, 1976-os születésű jelölt, Marek Hilser szereplése, aki majdnem kilenc százalékot szerzett. Mint mondta, a második fordulóban össze kell fogniuk a Zeman elleni erőknek, s Drahost kell segíteniük az államfői székbe. Hozzátette, Csehországnak pozitív változásra van szüksége. Nagy csalódást jelentett viszont a voksolás Mirek Topolánek, 2009-ben megbuktatott miniszterelnök számára, hiszen csak az ötödik lett, 4,30 százalékkal. Ő maga alig az urnavárást követően arra kérte a választókat, hogy a következő hét végén esedékes voksoláson Drahosra szavazzanak. Szintén Drahos támogatásár szólított fel a több mint 9 százalékot szerzett Michal Horácek.

A tavaly októberi cseh parlamenti választáson meglepetésre harmadik helyen végzett Kalózpárt elnöke, Ivan Bartos kifejtette, a párton belüli felmérést végeznek, s ennek alapján döntik el, melyik jelölt mellett álljanak ki, ám hozzátette azt is, ő maga Drahosra voksol majd azt követően, hogy az első fordulóban Hilser neve mellé tette az ikszet.

Azért Zeman is kapott külső támogatást. A kommunisták elnöke, Vojtech Filip politikai erejének választóit arra kérte, a második fordulóban a hivatalban lévő államfőre szavazzanak. Kérdés, ez mekkora segítséget jelent Zemannak, feltételezések szerint ugyanis a kommunisták pártfogói már az első fordulóban rá voksoltak. Václav Klaus volt cseh elnök szintén azt közölte: Zemant választja.

Tisztelt elnök úr, ön rasszista?

Publikálás dátuma
2018.01.15. 06:31

Hagyományos értelemben nem rasszista Donald Trump, csak éppen teljesen tudatlan a kérdésben - vélekedik Martin Luther King unokaöccse.

Isaac Newton Farris Jr. azután nyilatkozott erről a CNN-nek, hogy a Fehér Házban ünnepélyesen megemlékeztek a gyakran csak MLK-ként emlegetett Martin Luther King tiszteletes, az afroamerikaiak egyenlőségéért békés eszközökkel küzdő, csaknem ötven évvel ezelőtt meggyilkolt polgárjogi harcos születésének évfordulójáról.

Az eseményen az elnök meghatottan emlékeztetett arra, hogy Martin Luther King azért a - minden amerikai számára magától értetődő - igazságért emelte fel szavát, miszerint „mindegy, milyen a bőröd színe, vagy hol születtél, a Teremtő akaratából mindannyian egyenlőek vagyunk”. Amikor azonban távozott a teremből, a riporterek soraiból valósággal záporoztak felé az általa természetesen válasz nélkül hagyott kérdések, köztük az, hogy „Elnök úr, ön rasszista?”

A kérdés arra vonatkozott, hogy a The Washington Post értesülése szerint Donald Trump a minap egy megbeszélésen, amelyet törvényhozókkal folytatott bevándorlási kérdésekről, vulgáris kifejezéssel utalt Haitira, Salvadorra és afrikai országokra. Azon értetlenkedett, hogy miért mindig „ilyen” országokból akarnak az emberek Amerikába jutni, miért nem olyan helyekről jönnek, mint például Norvégia.

Az ominózus vulgáris szó, a „shithole” különböző nyelvekre való helyes lefordítása külön téma lett a nemzetközi sajtóban, magyarul a „pöcegödör, illetve a szarkupac, szarlyuk országok” fordulat használatos leginkább az erről szóló beszámolókban.

Trump a maga részéről azzal intézte el az ügyet, hogy valóban keményen fogalmazott, de ez a szó történetesen nem hagyta el az ajkát. Olyan kijelentést is tett, miszerint a 2016-os elnökválasztási kampányban ő volt „a legkevésbé rasszista” – azonban nem fejtette ki, hogy ezt miként érti.

Néhai Martin Luther King unokaöccse – aki a családi hagyományok továbbvitelének a jegyében olyan szervezetet irányít, amelynek célja az erőszakmentes társadalmi változások előmozdítása - az MLK-emléknapon abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az Ovális Irodában magánjellegű beszélgetésen fogadta őt az elnök, Ben Carson lakásügyi és városfejlesztési miniszternek, a Trump-kormányzat egyetlen afroamerikai tagjának a társaságában. Az ifjú Farris a találkozóról elmondta, hogy annak során Trump biztosította afelől, „ő nem az a személy, akinek a média láttatja”.

Néhány republikánus honatya „nem emlékezett pontosan”, mit is mondott Trump, más törvényhozók viszont megerősítették a The Washington Post állítását. A demokrata párti Dianne Feinstein szerint az elnök szavai – beleértve Norvégia említését is – lényegében azt jelentik, hogy Trump a homogén fehér társadalmat szeretné visszaállítani. A republikánus Paul Ryan „szerencsétlennek” minősítette Trump szóhasználatát.

Martin Luther King lánya, Bernice King, aki maga is baptista lelkész, a vulgáris szóhasználattal kapcsolatos hírek nyomán sajtónyilatkozatban kérte Trump elnököt: ügyeljen arra, hogy az MLK-emléknapon ne tegyen közzé helyteleníthető Twitter-bejegyzést.

Eddigi elnöksége alatt Donald Trump többször belegázolt már az afroamerikaik, illetve az afrikaiak érzékenységébe, de soha nem ennyire, mint most.

Tavaly februárban a Fekete Történelem Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat megnyitásakor úgy beszélt jelenidőben az 1895-ben elhunyt Frederick Douglassról, a rabszolgatartás eltörléséért folytatott küzdelem egyik élharcosáról, hogy minden jel szerint abban a hiszemben volt, Douglass ma is él.

Egy másik alkalommal „kurafiaknak” nevezte a Nemzeti Futball Liga azon játékosait, akik a rasszizmus ellen tiltakoztak, és azt mondta, ültessék őket kispadra, vagy akár rúgják is ki őket, ha nem hajlandóak felállni, amikor felcsendül a himnusz.

Tavaly júniusban Donald Trump olyan kijelentést tett, hogy a nigériai bevándorlók „soha nem mennek vissza a kunyhóikba”, ha egyszer bejutottak az Egyesült Államokba. Ősszel afrikai országok vezetői előtt az elnök a nem létező „Nambia” nevű országról beszélt Namíbia helyett.

A mostani vulgáris beszéd nemzetközi hullámokat is vert. Az Afrikai Unió országai Washingtonban közzétett nyilatkozatban követeltek bocsánatkérést. Szerintük párbeszédre lenne szükség az afrikai országok és az amerikai kormány között, mert Washingtonban a jelek szerint teljesen hibásan látják az afrikai földrészt. A tiltakozáshoz csatlakoztak az afrikai államok ENSZ-hez akkreditált nagykövetei is. Szóvivője útján az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szintén aggodalmának adott hangot.

Botswana kormánya – mint közölte - berendelte az amerikai nagykövetet, hogy megtudakolja, pöcegödörnek tekintik-e az országot Washingtonban.

A dél-afrikai kormánypárt Twitter-üzenetben – nyilván azt remélve, hogy azt legalább Trump is elolvassa – „sajnálatosnak” nevezte az amerikai elnök által mondottakat. Sánchez Cerén, Salvador elnöke szintén a Twitteren hangsúlyozta, hogy Trump szavai sértik a salvadori nép méltóságát.

A hét végén több republikánus politikus ellentámadásba lendült, mondván, előre számítani lehetett a „hisztériára”, holott Donald Trumpnak éppen az az egyik nagy érdeme, hogy "a nép egyszerű nyelvén" beszél, nem a washingtoni vagy New York-i elit nyelvén.

Az Observer „bűnlajstroma”
Kíméletlenül elmarasztaló értékelést ad az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett Donald Trump eddigi külpolitikai lépéseiről a The Observer című, vasárnap megjelenő brit hetilap. Eszerint az amerikai elnök a korábbinál valószínűbbé tette, hogy atomháború robbanhat ki Észak-Koreával, sokkolta a világot azzal, hogy kivonult a párizsi klímaegyezményből, Jeruzsálem ügyében megfenyegette az Egyesült Nemzetek Szervezetét, valamint mindent megtett azért, hogy megtorpedózza az Iránnal kötött atommegállapodást. Alig tett ugyanakkor valamit a szörnyűséges szíriai, jemeni, dél-szudáni és afganisztáni konfliktus lezárása érdekében. Az Egyesült Államok európai barátait és szövetségeseit szidalmazza, miközben Kína, Oroszország és a Közel-Kelet önkényurainak hízeleg – ostorozza Trumpot a brit lap, és felteszi a kérdést, vajon személyiségzavarra vezethető-e vissza az ilyen rossz teljesítmény.

Pokoli szeretetotthonok

Publikálás dátuma
2018.01.14. 19:00
AGGASZTÓ VISZONYOK - A Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthonban főként a gyógyszer- és a szakemberhiány nem megfelelő
Mindennapossá váltak mára a botrányos esetek, visszásságok és súlyos szakmai hibák a szociális intézményekben.

Óriási felháborodást váltott ki a hétvégén az: olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken egy szeretetotthonban, egy ágyon fekvő idős asszony mellett két ápoló – egy férfi és egy nő – szexet imitáló pózban látható. A botrányos fotókról elsőként beszámoló 24.hu kiderítette, hogy a képek a pécsi Malomvölgyi Szeretetotthonban készültek. Az intézmény vezetése a fotókon szereplők és a fénykép készítőjének munkaviszonyát is azonnal megszüntette, valamint vizsgálatot rendelt el.

Ez az eset azonban csak a jéghegy csúcsa: a szociális intézményekben ugyanis mára szinte mindennapossá váltak a botrányos esetek, súlyos szakmai hibák. Nemrégiben a Népszava számolt be arról, hogy emberhez méltatlan körülmények között élnek a Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthon idős lakói az egyik gondozott hozzátartozója szerint. Az érintett azt állította: gyakorta nincs elég gyógyszer, a szakemberhiány miatt pedig túlhajszoltak a dolgozók, akik így nem is tudnak megfelelően gondoskodni a rájuk bízott idős emberekről. Az ügyben vizsgálatot indított a szaktárca.

A mára kialakult helyzetről sokat elárul, hogy olykor még akkor sem változik a helyzet, ha nyilvánosságra kerülnek a súlyos hiányosságok. Ez történt a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézménynél. Az ombudsmani hivatal munkatársai 2015-ben jártak először a kecskeméti intézményben, s már akkor számos visszásságra hívták fel a figyelmet. Nemrégiben újra ellátogattak az intézménybe, és megállapították: a helyzet nem sokat javult, sőt egyes esetekben még romlott is. "A látogatócsoport a társalgóban a televíziókészülék előtt alvó állapotban egymásnak dőlő emberek sokaságával találkozott. Az emberi méltósághoz való joggal nem összeegyeztethető, hogy az itt élő emberek a mindennapjaikat gyógyszertől kábult állapotban töltsék" – olvasható az alapvető jogok biztosa hivatalának új jelentésében. E szerint az ellátottak gyógyszeradagjai túllépik az orvosilag indokolt mértéket. Ráadásul a modern pszichiátriában nem használatos brómkészítményt is kaptak – az ombudsman szerint főként ennek hatása okozta azt, hogy napközben is folyamatosan aludtak, nem lehetett velük kommunikálni. A jelentés szerint nem biztosított az antipszichotikumot szedő ellátottak folyamatos orvosi kontrollja, ahogy a rendszeres orvosi vizsgálat sem.

A jelentés szerint az intézmény 94, fogyatékossággal elő lakója számára továbbra sem biztosított a hat négyzetméternyi lakóterület. Az egy személyre jutó nemenkénti illemhelyek száma sem felelt meg a jogszabályban előírtaknak. A bútorzat elhasznált, a szekrények nem zárhatóak, a fürdők is elhanyagoltak. Noha az élettársak elhelyezését biztosító szobák kialakításának eleget tett az intézmény, intimszoba továbbra sincs. Ennek ellenére minden, fogamzóképes női lakónak kötelezően fogamzásgátlót kell szednie, tekintet nélkül arra, hogy van-e párkapcsolata.

Az ágazat mai állapotáról sokat elárul az is: az intézményt 2016-ig a kecskeméti önkormányzat működtette, ma már a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), a váltás során pedig a régi fenntartó elfelejtette átadni az ombudsman 2015-ös jelentését az a utódnak.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az SZGYF-et is. Utóbbitól azt a tájékoztatás kaptuk, hogy az ombudsmani látogatás és a jelentés publikálása között már történtek intézkedések. Mint írták, új lakószobák kialakításával megoldódott az egy ellátottra jutó hat négyzetméternyi lakóterület biztosítása, az illemhelyek száma is megfelel az előírásoknak. Felújították a fürdőt, bútorzárakat szereztek be, kicserélték a nyílászárókat.

Intézményvezető a vádlottak padján
Akad olyan szociális otthon, ahol nem csupán egy jelentéssel zárultak le a visszás ügyek: a kaposvári Liget otthonban történtek miatt például nyolc jelenlegi és egykori dolgozó, köztük az intézmény korábbi vezetője a bíróság elé került. Az ügy lassan három éves: egy névtelen bejelentés nyomán vizsgálat indult, s kiderült, hogy az otthonban gondozottak egy része nem szerepel semmiféle nyilvántartásban, s utánuk nem is fizetnek ellátási díjat. Az idősek közül többen a hivatalos felvétel előtt költöztek be az otthonba, a különböző dokumentumokban pedig szabálytalan javításokat végeztek, nem a valós befizetéseket vezették fel – utóbbiakat ráadásul csak a vizsgálat megkezdése után jegyezték be. Végül kiderült, az intézményvezető szabálytalanul vezettette a nyilvántartásokat, ám ezért a fenntartó csak figyelmeztetésben részesítette.
Emellett találtak cirka 68 ezer forintnyi nem valós befizetést, ami miatt a gazdasági vezetőt is elmarasztalták. A városban sokakat meglepett, hogy egy ilyen visszaélést egyszerű figyelmeztetéssel meg lehetett úszni. Mások szerint viszont nem történt meglepetés, hiszen az igazgatónő a Fidesz jó embere. Arról is hallani lehetett, hogy az intézményvezető nem saját ötlet alapján vette fel a szépkorúakat az otthonba, hanem szívességet tett, visszautasíthatatlan kéréseket teljesített. Később lejárt az igazgató mandátuma, de maradhatott a szakmában: a kaposvári Szociális Központban lett szaktanácsadó nyugdíjkorának betöltéséig.
Noha a fenntartó könnyen "elengedte" volna az ügyet, a rendőrség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt vádemelést javasolt az ügyészségnek, a vádhatóság pedig bíróság elé vitte az ügyet. Az intézményvezető mellett az otthon hét dolgozója ül a vádlottak padján. Az ügyészség szerint bizonyítható, hogy húsz idős ember 4-80 napig mindenféle engedély és hivatalos felvételi eljárás nélkül lakott a Liget otthonban, közel másfél-millió forintnyi kárt okozva a fenntartónak. A perben eddig három tárgyalási napot tartottak, az ügy február elején folytatódik a törvényszéken.

Szerző