A Mátyás-templomot is államosítják?

Publikálás dátuma
2018.01.15. 09:11
AFP fotók
Elővásárlási jogot formált magának a kormány a tavalyi év végén világörökségi helyszíneken álló ingatlanokra – fedezte fel a SZEMlélek blog, melynek Várszegi Asztrik főapát is nyilatkozott.

Egyelőre tájékozódunk – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy egy 2017. december 27-én a Magyar Közlönyben közzétett törvénymódosítás szerint a Pannonhalmi Főapátság is állami tulajdonba kerülhet. Őt nem kereste meg senki az állam részéről, hogy ilyen módon kívánják „megvédeni” a világörökség részét képező egyházi ingatlanokat.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Latorcai Csaba közleménye szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

A törvény logikája szerint az állam nem akarja mindenáron megszerezni ezeket az ingatlanokat, de meg kívánja akadályozni, hogy más így tehessen. A blog felteszi a kérdést: tényleg el akarná adni a jelenlegi tulajdonos külföldi vevőnek a Mátyás-templomot, vagy a Pannonhalmi Főapátságot (és néhány további templomot)? Vajon mire alapozzák a döntéshozók ezt a feltételezést?

Szerző

Spöttle: a Facebook is a Soros-tervet szolgálja

A kormánypárti médiában rendre csak biztonságpolitikai szakértőként aposztrofált, amúgy alig titkoltan idegengyűlölő Georg Spöttle, aki saját elmondása szerint többször találkozott földönkívüli lényekkel, most arra a megállapításra jutott, hogy Mark Zuckerberg és a Facebook a Soros-tervet támogatja – írja a Sztárklikk.

Spöttle, aki az elmúlt években valósággal felszántotta a Fidesz-barát médiát köztévétől a TV2-ig, hogy a migráció veszélyeire figyelmeztessen, most a Magyar Időkben megjelent cikkében példák sorozatával bizonyítja álláspontját. Cikke szerint több barátja a polgári jobboldalról lett napokra-hetekre törölve a Facebookról, mivel „ellenezték a migrációt és Soros úgynevezett civil szervezeteinek áldatlan tevékenységét hazánkban”. Úgy véli, hogy aki a Facebook számára nem „polkorrekt”, azt láthatóan megfigyelik és vegzálják. „Sajnos a Facebook is beállt a sor(os)ba. Sajnálom, hogy már nincs iWiW vagy egy másik fórum, ahol még szabadon és nyíltan lehetne beszélgetni, vitázni, kérdéseket feltenni anélkül, hogy kirekesztenének minket. Szerintem lenne is létjogosultsága, hiszen sokan csalódtak a Facebookban, és jól jönne egy alternatíva.” - írja cikkében Georg Spöttle.

Szerző

Csekély mozgás a forintpiacon

Publikálás dátuma
2018.01.15. 09:01

A dollárral szemben erősödött, a többi vezető valuta ellenében alig mozdult a forint árfolyama hétfő reggelre a bankközi devizapiacon. Az eurót 7 óra tájban péntek esti kurzusán, 308,79 forinton jegyezték. A dollár 254,38 forintról 252,62 forintra gyengült, a svájci frank pedig 261,87 forintról 261,55 forintra gyengült. Az euró erősödött a dollár ellenében, az európai valuta 1,2222 dollár körül forgott a péntek esti 1,2136 dollár után. A régiós devizák közül a cseh korona 0,03 százalékkal, a lengyel zloty pedig 0,02 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Szerző
Témák
devizapiac