halálhír;cigányzene;cimbalom;Ökrös Oszkár;

Meghalt Ökrös Oszkár

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatom, hogy drága barátom és muzsikus társam, Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész ma reggel váratlan hirtelenséggel elhunyt - közölte Facebook-oldalán a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, Beke Farkas Nándor. 

Ökrös Oszkár zenész családban született 1957-ben Szolnokon. Hatéves korában nagyapja kezdte tanítani cimbalmozni, nyolcéves volt, amikor megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a konzervatóriumba. Tanulmányai befejeztével a Magyar Állami Népi Együtteshez és a Honvéd Művészegyütteshez került, szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba.

A Budapesti Fesztiválzenekarral koncertezett, hosszú időn át a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt. 2001-ben a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével” tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

2015-ben lett Kossuth-díjas, a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként vehette át a nemzeti ünnepen.

"A Kossuth-díj a csúcspontot jelenti számomra - nyilatkozta Ökrös Oszkár, aki esténként a városligeti Anonymus Étteremben klasszikus rockzenei sztenderdekkel szórakoztatta a vendégeket -, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére" - fogalmazott. 

Ökrös Oszkár temetéséről később intézkednek.