Meghalt Ökrös Oszkár

Publikálás dátuma
2018.01.15. 19:58
Ökrös Oszkár (Fotó Farkas Nándor/Facebook)
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatom, hogy drága barátom és muzsikus társam, Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész ma reggel váratlan hirtelenséggel elhunyt - közölte Facebook-oldalán a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, Beke Farkas Nándor. 

Ökrös Oszkár zenész családban született 1957-ben Szolnokon. Hatéves korában nagyapja kezdte tanítani cimbalmozni, nyolcéves volt, amikor megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a konzervatóriumba. Tanulmányai befejeztével a Magyar Állami Népi Együtteshez és a Honvéd Művészegyütteshez került, szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba.

A Budapesti Fesztiválzenekarral koncertezett, hosszú időn át a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt. 2001-ben a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével” tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

2015-ben lett Kossuth-díjas, a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként vehette át a nemzeti ünnepen.

"A Kossuth-díj a csúcspontot jelenti számomra - nyilatkozta Ökrös Oszkár, aki esténként a városligeti Anonymus Étteremben klasszikus rockzenei sztenderdekkel szórakoztatta a vendégeket -, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére" - fogalmazott. 

Ökrös Oszkár temetéséről később intézkednek. 

Szerző

Tragikus! Váratlanul meghalt a Cranberries énekesnője

Publikálás dátuma
2018.01.15. 19:52
Shutterstock illusztráció

Tragikus hirtelenséggel, 46 évesen életét vesztette az ír Cranberries együttes énekesnője, Dolores O'Riordan. 1971-ben született Ballybrickenben. Hat testvére volt. 1990-től lett az akkor még The Cranberry Saw Us nevű csapat énekesnője. Hat albumot adtak ki - Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999) és Wake Up and Smell the Coffee (2001). 2002-ben pedig The Best of című válogatásuk jelent meg. A csapat 2003-ban oszlott fel.

O'Riordan 2009-ben, egy rádióműsorban jelentette be, hogy az együttes ismét összeáll egy koncertsorozat erejéig. Novemberben Észak-Amerikában, majd 2010-ben Dél-Amerikában és Európában léptek fel. O'Riordan hangja hallható a 2003-as a Spider-Man 2 című film zenéjében is. Férje Don Burton, aki az egykori legendás brit együttes, a Duran Duran menedzsereként vált ismertté. Három gyermekük született.

Hívő katolikus volt, személyesen találkozott a Vatikánban a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápával. „Komolyan szívén viseli a szegények sorsát” - mondta akkor a lengyel származású egyházfőről. 2006-ban bekerült Írország tíz leggazdagabb női személyisége közé.

Londonban halt meg, amikor egy felvételen vett részt.

Szerző

Új (?) sajtófőnöke van az MSZP-nek

Újra Nyakó István az MSZP sajtófőnöke – értesült az atv.hu. Az információt a régi-új sajtófőnök megerősítette, hozzátéve: újbóli kinevezéséről a párt elnökségének múlt heti ülése döntött.

Nyakó István kevesebb mint három hónappal azután lett újra az MSZP sajtófőnöke, hogy a párt elnöke felmentette ebből a tisztségéből, mégpedig azért, mert Molnár Gyula szerint Nyakó átgondolatlanul és rossz stílusban adott ki egy közleményt a szekszárdi MSZP és a DK elmérgesedett vitájával kapcsolatba.

Szerző