Százmilliós telkekkel segíti az állam Orbán gyülekezetét

Publikálás dátuma
2018.01.16 06:00
TEMPLOM - A hegyen terjeszkedik FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Nem sokkal a Svábhegyi Református Központ létrehozásával kapcsolatos hatósági ügyek kiemeltté nyilvánítása után a vagyonkezelő megvette a gyülekezet által kiszemelt telkeket.

Összesen csaknem 650 millió forintért vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) azt a két telket, amelyeken az Orbán Viktor kormányfőt is tagjai között tudó Svábhegyi Református Gyülekezet terjeszkedne – értesült a Népszava. A gyülekezet a Felhő utca 10. szám alatt található templom mellett hozna létre református központot, a Felhő utca 6., illetve 8. szám alatti telkeken. Ezek az ingatlanok nem a reformátusok kezében voltak, de az állam az MNV-n keresztül tavaly december 15-én megvette azokat és – legalábbis a korábbi tervek szerint – valamilyen módon a gyülekezet kezelésébe adná. A Hegyvidéki Önkormányzat a templom telke esetében ezt formailag úgy oldotta meg, hogy az ingatlant ötven évig tartó ingyenes használatra adta át a gyülekezetnek.

Az MNV lapunknak küldött tájékoztatása szerint még nem született döntés az ingatlanok sorsáról, így egyelőre nem tudni, valóban a gyülekezethez kerülnek-e. Egy tavaly nyári kormányrendeletben azonban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Felhő utca 6/a és a Felhő utca 8. telkeken megvalósuló beruházás hatósági ügyeit, a rendeletben pedig nevesítették is a Református Központot.

Az MNV közlése szerint a Felhő utca 6/a-n lévő, 3549 négyzetméteres telekért 383 millió forintot fizettek a korábbi tulajdonos Fővárosi Közterület Fenntartónak (FKF Zrt.), míg a Felhő utca 8. alatt található 3645 négyzetméteres telekért 264 millió forintot kapott a XII. kerületi önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy az FKF-nek négyzetméterenként nagyjából 107 ezer forint járt, a hegyvidéki önkormányzatnak pedig 72 ezer forint. A vagyonkezelő azt is kiemelte lapunknak küldött válaszában, hogy „az ingatlanok vételára megegyezik a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értékkel”.

- Az FKF tulajdonában lévő telken egy munkásszálló áll, ezt november végén, december elején ürítették ki, a munkásokat pedig más szállókon helyezték el. A túlnyomó többség még jobban is járt, miután a hegyvidéki ingatlan igencsak távol esett a munkahelyüktől – mondta a Népszavának Király András, a Helyiipari és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ) elnöke. A másik telken három földszintes épület található, amelyekben 5 üres lakás van.

Orbán Viktor a templom öt évvel ezelőtti felszentelésén egyébként azt nyilatkozta a Reformátusok Lapjának, hogy a kormány nevében „mélyen motiválva” érzi magát, hogy a teljes befejezéshez még hiányzó összeg minél hamarabb eljusson a gyülekezethez. – Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is – mondta.

"A Fidesz sakkban tartja az egyházakat"
Varga Norbert politológus, egyetemi docens, görögkatolikus hittanár - akinek fő területe a Biblia és a Korán politikai gazdaságképének kutatása - szerint a hódmezővásárhelyi "történet" részben mérföldkő, mert az egyetemességet hirdető római katolikus egyház egyik tagja egy párt mellett agitált, ami csupán egy részét képezi le a társadalom egészének. Márpedig az egyház nem rekeszthet ki senkit pártállása, bőrszíne vagy meggyőződése miatt, ez alapvető krisztusi tanítás. Varga Norbert szerint a katolikus egyház saját papjainak társadalom-tudományi képzést kellene tartani, mert lassan kezdenek megfeledkezni e legfőbb értékükről, az egyetemességről. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Németh László hódmezővásárhelyi plébános nyíltan kampányolt a Fidesz és annak polgármesterjelöltje mellett. Azt kérte a hívektől, hogy ne szavazzanak a független, minden ellenzéki párt által támogatott Márki-Zay Péterre, aki egyébként az egyházközség világi vezetője. A plébános percekig sorolta, mennyi pénz áldozott a kormány a városra, az egyházra.
A katolikus egyház Európa keleti részében, s így Magyarországon is a nagy totalitárius időkben megtapasztalhatta, hogy a hatalom ledarálja az ellenségeit. Így, mivel életben akart maradni, az egyház nagyobbik része értékrendszerét meghazudtolva megalkudott a diktatúrával, gondolván, hogy ez a kisebbik rossz. Krisztus tanítása azonban nem a meghunyászkodásról és a kicsinyes alkukról szól, hanem a szeretetről, pozitívumról, megbocsátásról. A magyar katolikus egyház önmagával sem tisztázta múltbeli szerepét az elmúlt évtizedekben, ez lehet az egyik "eredője" a hódmezővásárhelyi ügynek is.
Köteles László, Komlóska görögkatolikus vallású polgármestere szerint a Fidesz ugyanúgy sakkban tartja az egyházat, ahogy az önkormányzatokat szeretné, s támogatásaival egyfajta vazallusi szerepkörbe akarja kényszeríteni őket. Ezt elégelték meg az olyan jóérzésű, igazi keresztény emberek, mint amilyennek Márki-Zay Pétert vagy önmagát is tartja. Hozzátette: azt mindkét oldalról elítéli, ha valaki a templomot és a híveket használja fel politikai célokra.
A váci püspök is úgy nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy egy pap nem viselkedhet pártfunkcionáriusként. Beer Miklós szerint erkölcsi elvekre felhívhatja a hívei figyelmét, és a választáson való részvételre is buzdíthat, de olyat nem tehet, hogy megmondja, kire kell szavazni. - DOROS JUDIT

2018.01.16 06:00

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25