Előfizetés

Kitiltaná a rezsibiztos Szél Bernadettet

Nem engedné be Németh Szilárd a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke Szél Bernadettet a bizottság Soros-tervvel foglalkozó ülésére. Németh ezt azzal indokolja, hogy szerinte az LMP elnöke és pártja „Soros György érdekeit szolgálja”.

Molnár Zsolt a bizottság szocialista elnöke lapunknak elmondta: semmiféle jogi alapja nincs annak, amit az alelnök mond. „Szél Bernadett a bizottság tagja, így joga van a bizottság ülésein ott lenni” - szögezte le Molnár. Szerinte Németh kijelentése felháborító, egyben rámutat arra, hogy mit gondol a Fidesz a parlamentarizmusról. Németh Szilárd mostani bejelentése igencsak furcsa: a bizottság korábban többször, zárt ülésen is meghallgatta a titkosszolgálatok vezetőit a „Soros-tervről”, ám akkor a Fidesz nem tiltakozott Szél Bernadett jelenléte ellen.

Ugyanakkor most Németh felvetése szinte rögtön azután érkezett, hogy múlt hét pénteken Molnár Zsolt közölte: elvárja, hogy Orbán Viktor eljöjjön a bizottságba és mutassa be a Soros terv létéről való bizonyítékait. Ebben a testület ellenzéki tagjai is támogatják az elnököt. Felvetésünkre Molnár Zsolt „elképzelhetőnek” nevezte, hogy a kormánypárt most Szél Bernadettre hivatkozva próbálja megúszni, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek el kelljen mennie a nemzetbiztonsági bizottságba.

Meghalt Ökrös Oszkár

Publikálás dátuma
2018.01.15. 19:58
Ökrös Oszkár (Fotó Farkas Nándor/Facebook)
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatom, hogy drága barátom és muzsikus társam, Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész ma reggel váratlan hirtelenséggel elhunyt - közölte Facebook-oldalán a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, Beke Farkas Nándor. 

Ökrös Oszkár zenész családban született 1957-ben Szolnokon. Hatéves korában nagyapja kezdte tanítani cimbalmozni, nyolcéves volt, amikor megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a konzervatóriumba. Tanulmányai befejeztével a Magyar Állami Népi Együtteshez és a Honvéd Művészegyütteshez került, szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba.

A Budapesti Fesztiválzenekarral koncertezett, hosszú időn át a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt. 2001-ben a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével” tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

2015-ben lett Kossuth-díjas, a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként vehette át a nemzeti ünnepen.

"A Kossuth-díj a csúcspontot jelenti számomra - nyilatkozta Ökrös Oszkár, aki esténként a városligeti Anonymus Étteremben klasszikus rockzenei sztenderdekkel szórakoztatta a vendégeket -, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére" - fogalmazott. 

Ökrös Oszkár temetéséről később intézkednek. 

Tragikus! Váratlanul meghalt a Cranberries énekesnője

Publikálás dátuma
2018.01.15. 19:52
Shutterstock illusztráció

Tragikus hirtelenséggel, 46 évesen életét vesztette az ír Cranberries együttes énekesnője, Dolores O'Riordan. 1971-ben született Ballybrickenben. Hat testvére volt. 1990-től lett az akkor még The Cranberry Saw Us nevű csapat énekesnője. Hat albumot adtak ki - Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999) és Wake Up and Smell the Coffee (2001). 2002-ben pedig The Best of című válogatásuk jelent meg. A csapat 2003-ban oszlott fel.

O'Riordan 2009-ben, egy rádióműsorban jelentette be, hogy az együttes ismét összeáll egy koncertsorozat erejéig. Novemberben Észak-Amerikában, majd 2010-ben Dél-Amerikában és Európában léptek fel. O'Riordan hangja hallható a 2003-as a Spider-Man 2 című film zenéjében is. Férje Don Burton, aki az egykori legendás brit együttes, a Duran Duran menedzsereként vált ismertté. Három gyermekük született.

Hívő katolikus volt, személyesen találkozott a Vatikánban a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápával. „Komolyan szívén viseli a szegények sorsát” - mondta akkor a lengyel származású egyházfőről. 2006-ban bekerült Írország tíz leggazdagabb női személyisége közé.

Londonban halt meg, amikor egy felvételen vett részt.