Tobzódik a hülyeség

Aligha lehet erősebb érv a magyar "sajtószabadság" mellett, mint a kormánypárti szócső Magyar Idők keddi száma, amelynek vezető híranyaga azt a címet viseli: Lavrov: Amerika nem használ a világnak. Az orosz külügyminiszter élesen nekimegy Washingtonnak, aminek a közlésével nincs semmi baj. Azt azonban a budapesti amerikai nagykövetség aligha veszi jó néven, hogy ugyanazon a napon történik ez, amikor az amerikai fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter külügyminiszter ájtatos szavakkal beszél vendéglátóiról, mert nagyon szeretné már, hogy oldódjon a két ország hét éve befagyott viszonya. Nem fog. Mert utálhatja egymás politikai véleményét Donald Trump és Soros György, azt Washingtonban sem nézik jó szemmel, ha egy zsidót a nemzet ellenségeként kiplakátolnak a budapesti házfalakra.

És még nincs vége. Kedden a szintén kormányzati Origo tette közzé „értesülését”: szerdai ülésén Soros György kitiltásáról tárgyal a kormány. A szerda reggeli Magyar idők szerint a kabinet azt tervezi, hogy megvizsgálják a "spekuláns" kitiltásának törvényi lehetőségét, nyilvántartásba vennék a "migrációt támogató szervezeteket", megvonnák nonprofit státusukat és megadóztatnák őket. Ezt olvasva nem akartunk hinni a szemünknek, hiszen előző nap emailben érdeklődtünk a miniszterelnökségél, a kabinetirodánál és a kormányfő sajtósánál a napirendről, de nem kaptunk választ. Azért nem akartunk hinni a szemünknek, mert egy 1993-as törvény megszüntette az állampolgárságtól való megfosztás intézményét, és nincs egy éve, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette: az alaptörvény nem teszi lehetővé magyar állampolgár kitiltását Magyarországról.

És láss csodát: a kormányzati hülyeség szerdán kiteljesedett. Nem elég, hogy Németh Szilárd, a Fidesz és a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke kitiltaná a testület üléseiről Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, a bizottság tagját, mert "egész pártját a Soros-terv megvalósításáért mozgatja". Nem elég, hogy a Fidesz országos választmánya politikai határozatot fogadott el a – nem létező - Soros-terv elutasításáról, miközben kiderült, hogy tavaly már befogadták az EU által előírt számú menekültet. Ezután a kormány tegnap tényleg akciótervet fogadott el, húztak megint egyet a civilek nyakán lévő kötélen, zavarosan mondván, hogy magyar állampolgárok kitilthatóak lesznek a schengeni határok nyolc kilométeres körzetéből. Hogy ez mit jelent, egyelőre még senki nem tudja.

Nem volt kétségünk, hogy a hisztériakampány ki fog tartani a választásig. Most különben is el kell terelni a figyelmet a kormányfő vejének az EU által föltárt ügyleteiről. Azt is tudtuk, hogy az egyik cél a civil szervezetek ellehetetlenítése. A harag közvetlen oka a Freedoom House keddi jelentése, amely szerint Magyarország a legkevésbé demokratikus állam az EU-ban. A kérdés egyszerű: joga van-e bárkinek, bármely szervezetnek minősíteni a közállapotokat, vagy azon az úton járunk, amelyen egykor a náci Németország és a Szovjetunió, hogy a demokratikus államok szeme előtt lévőket - legjobb esetben - kitiltjuk az országból?

Közben persze ápoljuk kapcsolatainkat a fejlett Nyugattal.

Szerző
2018.01.18 07:11

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11