Előfizetés

Az Együtt és a Párbeszéd is támogatja a diáktüntetést

Az Együtt támogatja a pénteki "Ne menj suliba" tüntetést, és ezúton szólítja fel az Orbán-szolgáló KIK házmestereit, ne merjenek a tanároknak olyan utasításokat adni, hogy listázzák azokat a diákokat, akik kiállnak egy XXI. századi, diákközpontú és nyitott oktatás mellett - írja közleményében a párt. 

Az eddigi évek gyakorlata alapján okkal feltételezhetjük, hogy tanárokat ismét arra "kérnek" majd, hogy jegyezzék fel a tüntető diákoka névsorát. A tanárok eddig is ellenálltak az ilyen ócska utasításoknak, minden elismerés a diákokért kiálló és aggódó pedagógusoknak. Az Együtt szégyenteljesnek, a fiatalokat kriminalizáló fideszes gyakorlat és mentális süllyedés egy újabb jelének tekinti, hogy a kormányzat szócsöve, a Magyar Idők már most "szélsőséges radikális csoportok" jelenlétével riogat. A diákoknak joguk van élniük gyülekezési szabadságukkal, és az Együtt szolidaritásáról biztosítja azt a példamutató kiállást, amelyet véghezvisznek. Ők a jövő Magyarországa, küzdelmük nem csak a közoktatásért, hanem hazánkért folyik - zárul a dokumentum. 

A Párbeszéd szerint az oktatásban a tekintélyelv érvényesítése helyett a diákok kíváncsiságában rejlő lehetőségekre kellene építeni. Erőss Gábor, az ellenzéki párt szakpolitikusa Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta, egyetértenek azokkal a célokkal, amiket a "Ne menj suliba" nevű kezdeményezés elindítói fogalmaztak meg, a Párbeszéd vezetői pedig részt vesznek a pénteki demonstráción. Kiemelte, a tanároknak és diákoknak is jól kell érezniük magukat az iskolában, mert így lehet a legjobb eredményeket elérni, ehhez pedig az szükséges, hogy magolás helyett élmény legyen a tanulás. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének szociális demokrácia programja emellett minden gyereknek biztosítaná az érettségizés lehetőségét, valamint a középfokú angol nyelvtudás megszerzését, szemben a jelenlegi kabinet szakképzésbe terelő politikájával. Az ellenzéki politikus elmondta, ennek érdekében a hátrányos helyzetű térségekben radikálisan, akár felére csökkentenék az osztálylétszámokat.

A Liberálisok is Mellár Tamást támogatják Pécsen

A Magyar Liberális Párt is Mellár Tamást független jelöltet támogatja Baranya megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében - tudatja közleményében a párt.

Mellár Tamás kiváló szakember, aki hiteles képviselője az ellenzék demokratikus célkitűzéseinek. Országgyűlési képviselőként sokat tehet a térség gazdasági felzárkóztatásáért, és a Fidesz korrupt rendszerének felszámolása érdekében. A Magyar Liberális Párt régóta jó kapcsolatot ápol Mellár Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia doktora az elmúlt években több alkalommal is vendége volt a Liberális Magyarországért Alapítvány rendezvényeinek. Javaslatai és tanácsai nagyban hatottak pártunk gazdasági programjára - zárul a dokumentum. Senkinek sem kell a Bálna

Publikálás dátuma
2018.01.18. 11:45
Népszava fotó
A kormány sem jelentkezett be a hányatott sorsú épületért. 

Senki nem adott be ajánlatot a Bálna néven ismert Duna-parti épületre a múlt év végi határidőig, így az értékesítésére kiírt nyílt pályázat eredménytelenül zárult – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Az önkormányzati társaság a Fővárosi Közgyűlés következő, jövő szerdai ülésén fog beszámolni a részletekről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a november végi kormányinfón még azt jelentette be: „A Bálna nevezetű fővárosi intézményt meg fogjuk vásárolni a fővárosi önkormányzattól a Nemzeti Turisztikai Ügynökség számára”.

Ehhez képest sem a fideszes politikus, sem más kormányzati szereplő még csak telefonon sem érdeklődött az illetékeseknél. Ahogyan nem jelentkezett a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank sem, pedig korábban ők is meg akarták szerezni az ingatlant oktatási, kiállítási célokra. A városvezetés egy ideje sikertelenül próbál megszabadulni a Demszky-korszak botrányos beruházásától. Az egykori közraktárakból kialakított üvegépítmény tulajdonjogáért most legalább 11 milliárd forintos vételárat kértek volna.