Fidesz-szavazók is otthon maradhatnak

Publikálás dátuma
2018.01.18 20:30
A kép illusztráció. Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Egyszerre nő az elégedetlenség, és ernyed a választási részvételi hajlandóság – az ellentmondás azonban csak látszólagos. A magyarázat: a Fidesz elkezdett felpuhulni, és a jelek szerint az ellenzék ebből kapitalizálhat.

Két hónap alatt 600 ezer ember ábrándult ki a kormányból, így a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített kutatása azt mérte: azaz 4,92 millió választó elégedetlen a kabinet tevékenységével. Így mindössze 3,2 millió embernek tetszik amit a kormány csinál. Csakhogy a kormányt váltani szándékszó ellenzéknek meg kell küzdenie egy ellentmondással: miközben nő az elégedetlenség, fonnyad a választási kedv.

Apad

Ahogy a lenti ábra mutatja, a választási részvételi hajlandóság – szintén az említett két hónap alatt – három százalékponttal csökkent, a biztosan nem választók száma pedig hat százalékponttal nőtt. Ez azt jelenti.: körülbelül 260 ezer választó döntött frissiben úgy, távol marad a választásoktól (legalábbis, ha most vasárnap lenne esedékes a megmérettetés).

A kevesebb néha több

Márpedig egy ilyen változás – a szavazási kedv apadása – alapvetően a Fidesznek kedvez. Hiszen a politológusok összecsengő állítása szerint minél tömegesebb a részvétel, annál sikersebben szerepelhet az ellenzék. És minél kevesebben mennek el szavazni, a kormánypárt annál jobban áll a maga nagyjából 2–2.3 millió biztos választójával. Most viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet. Egyrészt a Fidesz tábor zsugorodott 1 százalékkal (így a teljes népesség 26 százaléka szereti, ez mintegy 2,15 millió embert jelent). Másrészt a kormánypártiak lelkesedése is csökkent: míg szavazóik közül novemberben még 80 százalék ment volna biztosan szavazni, ez az arány januárban 75 százalék. Vagyis további, körülbelül 180 ezer Fidesz-szavazó maradhat otthon az áprilisi választások idején.

Az ellenzék épp átpozicionálja magát

Épp ezért az eredményekből az is kiderül, a választási kedv csökkenésével nem járt együtt a kormányváltási kedv csökkenése. Amíg azok száma változatlan maradt, akik annak örülnének jobban, ha a Fidesz maradna továbbra is kormányon, a váltást várók száma választások közeledtével nagyjából 160 ezer fővel emelkedett. Hogy mindebből az MSZP-re és a Jobbikra nézve mi következik, arról a Vasárnapi Hírek most szombaton megjelenő számában lehet bővebben olvasni.

Szerző
2018.01.18 20:30

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46