Szomorú látlelet az Európa-bajnoki búcsú után

Publikálás dátuma
2018.01.19 06:51
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Fotó: /
Sejthető volt, hogy nem az eredményesség a fő szempont a magyar válogatott számára a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, ám a pontszerzés nélküli búcsú nagy csalódás.

Szomorúság - egy szóban így foglalta össze – sajátja mellett valószínűleg sokak – érzéseit a Csehország elleni vereséget követő kiesés másnapján az egykori magyar és világválogatott kézilabdázó, Éles József.

A 48 éves korábbi kiválóság lapunk kérdésére válaszolva ugyanakkor elmondta: annak fényében, hogy a csehek a továbbjutásról döntő párharcot megelőzően két nappal nem kis bravúrt produkálva, remek játékkal felülmúlták az olimpiai címvédő dánokat, annyira nem meglepő a magyar kiesést eredményező 33-27-es eredmény. Amint fogalmazott, jóval riasztóbb, hogy a korábban szinte kivétel nélkül legyőzött rivális kiélezett helyzetben is módfelett magabiztosan nyert Magyarország ellen, s „úgy tűnik, ők is elmentek mellettünk”.

„Nehéz ítéletet mondani a csoportkör alapján, hiszen reálisan azt azért előre tudhattuk, hogy például a dánokkal és a spanyolokkal jelenleg nem vagyunk egy szinten, ezúttal viszont a vártnál gyengébb egyéni teljesítményeket láthattunk a meghatározó csapattagoktól is. Sajnos nem tudnék olyan kézilabdázót mondani, aki azt a teljesítményt hozta, melyet előzetesen a közvélemény elvárt volna tőle” – értékelt Éles, akinek mégsem ez a legnagyobb fájdalma. – Sokkal inkább elszomorító, ha végignézünk a keretünkön és látjuk, hogy kiket tudunk beválogatni a magyar válogatottba. Az, hogy nem tudjuk kiszűrni évről évre a fiatal tehetségeket, az a magyar kézilabda felelőssége, a rendszer nagy hibája. Noha mindenki – én is – azért dolgozik, hogy ez jobb legyen, szerintem a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene – mondta Éles, aki napjainkban saját kézilabda-iskolát működtet.

Az Eb előtt a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) leginkább azért várta el a továbbjutást - s vele a középdöntős szereplést -, hogy a tapasztalt kézilabdázók kiválását követően kevésbé rutinos játékosokkal „feltöltött”, a generációváltás kezdeti útján járó nemzeti csapat minél több tapasztalatot szerezzen, miután azonban Magyarország a mélypontnak számító 14. pozícióban zárta a horvátországi rendezésű, 16 együttest felvonultató kontinenstornát, három mérkőzéssel véget is ért a gárda számára a megmérettetés. A férfi kézilabda-válogatott soha korábban nem zárt nulla ponttal nagy világversenyen... A nemzetközi megmérettetésen most debütáló tréner, Ljubomir Vranjes mindenesetre nincs irigylésre méltó helyzetben; mint azt közleményében az MKSZ is kiemelte, a svéd edző első éles bevetése csalódást okozott.

„Vranjes sorsa nagyon nehéz, kicsit sajnálom őt ebben a szituációban, hiszen október óta dolgozik a válogatottal, s szerintem a legjobbakon kívül még nem ismerte meg a magyar kézilabdázók többségét. Neki biztosan van egy másik elképzelése erről a sportágról, tudjuk, hogy imádja az északi stílust, ezt azonban ezzel a csapattal jelen pillanatban még nem lehet megcsinálni” – mondta el ezzel kapcsolatban Éles József.

A kudarcok következményeként egyébként a válogatott nem lesz kiemelt a jövő januári világbajnokság selejtezőinek sorsolásán, amely azért különösen kellemetlen, mert az a vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is.

Ilyen kilátások után aktuális igazán az MKSZ cseh-meccs után kiadott közleményének zárszava, amelyben ott a lényeg: a közeli és a távolabbi jövő rengeteg feladatot ró a magyar kézilabda minden szereplőjére.

2018.01.19 06:51

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30

Olasz győzelem született a Tour de Hongrie-n

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:11

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott – írja az MTI. A 32 éves Belletti - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt - a Tour de Hongrie második olasz győztese, 1930-ban Vasco Bergamaschi ünnepelhetett. A pontverseny győztese – és így zöld trikós – is Belletti lett, a legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométer össztávú viadal végén.
2018.08.19 16:11