Előfizetés

Szomorú látlelet az Európa-bajnoki búcsú után

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:51
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Sejthető volt, hogy nem az eredményesség a fő szempont a magyar válogatott számára a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, ám a pontszerzés nélküli búcsú nagy csalódás.

Szomorúság - egy szóban így foglalta össze – sajátja mellett valószínűleg sokak – érzéseit a Csehország elleni vereséget követő kiesés másnapján az egykori magyar és világválogatott kézilabdázó, Éles József.

A 48 éves korábbi kiválóság lapunk kérdésére válaszolva ugyanakkor elmondta: annak fényében, hogy a csehek a továbbjutásról döntő párharcot megelőzően két nappal nem kis bravúrt produkálva, remek játékkal felülmúlták az olimpiai címvédő dánokat, annyira nem meglepő a magyar kiesést eredményező 33-27-es eredmény. Amint fogalmazott, jóval riasztóbb, hogy a korábban szinte kivétel nélkül legyőzött rivális kiélezett helyzetben is módfelett magabiztosan nyert Magyarország ellen, s „úgy tűnik, ők is elmentek mellettünk”.

„Nehéz ítéletet mondani a csoportkör alapján, hiszen reálisan azt azért előre tudhattuk, hogy például a dánokkal és a spanyolokkal jelenleg nem vagyunk egy szinten, ezúttal viszont a vártnál gyengébb egyéni teljesítményeket láthattunk a meghatározó csapattagoktól is. Sajnos nem tudnék olyan kézilabdázót mondani, aki azt a teljesítményt hozta, melyet előzetesen a közvélemény elvárt volna tőle” – értékelt Éles, akinek mégsem ez a legnagyobb fájdalma. – Sokkal inkább elszomorító, ha végignézünk a keretünkön és látjuk, hogy kiket tudunk beválogatni a magyar válogatottba. Az, hogy nem tudjuk kiszűrni évről évre a fiatal tehetségeket, az a magyar kézilabda felelőssége, a rendszer nagy hibája. Noha mindenki – én is – azért dolgozik, hogy ez jobb legyen, szerintem a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene – mondta Éles, aki napjainkban saját kézilabda-iskolát működtet.

Az Eb előtt a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) leginkább azért várta el a továbbjutást - s vele a középdöntős szereplést -, hogy a tapasztalt kézilabdázók kiválását követően kevésbé rutinos játékosokkal „feltöltött”, a generációváltás kezdeti útján járó nemzeti csapat minél több tapasztalatot szerezzen, miután azonban Magyarország a mélypontnak számító 14. pozícióban zárta a horvátországi rendezésű, 16 együttest felvonultató kontinenstornát, három mérkőzéssel véget is ért a gárda számára a megmérettetés. A férfi kézilabda-válogatott soha korábban nem zárt nulla ponttal nagy világversenyen... A nemzetközi megmérettetésen most debütáló tréner, Ljubomir Vranjes mindenesetre nincs irigylésre méltó helyzetben; mint azt közleményében az MKSZ is kiemelte, a svéd edző első éles bevetése csalódást okozott.

„Vranjes sorsa nagyon nehéz, kicsit sajnálom őt ebben a szituációban, hiszen október óta dolgozik a válogatottal, s szerintem a legjobbakon kívül még nem ismerte meg a magyar kézilabdázók többségét. Neki biztosan van egy másik elképzelése erről a sportágról, tudjuk, hogy imádja az északi stílust, ezt azonban ezzel a csapattal jelen pillanatban még nem lehet megcsinálni” – mondta el ezzel kapcsolatban Éles József.

A kudarcok következményeként egyébként a válogatott nem lesz kiemelt a jövő januári világbajnokság selejtezőinek sorsolásán, amely azért különösen kellemetlen, mert az a vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is.

Ilyen kilátások után aktuális igazán az MKSZ cseh-meccs után kiadott közleményének zárszava, amelyben ott a lényeg: a közeli és a távolabbi jövő rengeteg feladatot ró a magyar kézilabda minden szereplőjére.

Megsérült a Győr brazil kézilabdázója

Publikálás dátuma
2018.01.18. 18:13
Korábbi felvétel. FOTÓ: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Megsérült Eduarda Amorim, a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának brazil balátlövője, ezért várhatóan másfél hónapig nem léphet pályára.

A klub honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a világbajnok játékos keze védekezés közben beleakadt egyik ellenfele mezébe szerdán, a sereghajtó Békéscsaba elleni bajnoki mérkőzés első félidejében, ezért azonnal elhagyta a pályát.

"Eduarda Amorimnak elmozdulás nélküli kézközépcsonttörése, bázistörése van, amelynek konzervatív kezelését a lehető legkorábban megkezdtük. Fizioterápiás kezeléssel és tornával gyorsítva a gyógyulást, várhatóan hat hét múlva térhet vissza" - mondta Balogh Péter csapatorvos.

Hozzátette, a kézsérülés nem gátolja a játékost, hogy egy hét múlva a komplett, labda nélküli edzésmunkát elkezdje.

A női Bajnokok Ligája jövő pénteken folytatódik a középdöntő mérkőzéseivel, de az átlövő valószínűleg csak az utolsó két fordulóban szerepelhet majd.

Miklós Edit hat hónapig még biztosan nem síel

Publikálás dátuma
2018.01.18. 13:49
Miklós Edit a sajtótájékoztatóra érkezik Fotó: MTI/ Mohai Balázs
A hétvégén súlyos térdsérülést szenvedett Miklós Edit alpesi síző úgy véli, ezúttal sokkal egyszerűbb rehabilitáció vár rá, mint az egy évvel ezelőtti sérülésekor - számol be a sportoló sajtótájékoztatójáról az MTI.

Próbálok nem csüggedni. Sokkal egyszerűbb lesz, már csak azért is, mert tavaly mindkét lábamat műtötték, most csak a jobbat - jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón a lesiklásban olimpiai hetedik helyezett sportoló, aki hozzátette, ezúttal rövidebb is lesz a felépülés. Ami biztos, hogy a hat hónapot biztosan kivárjuk a sízéssel - tette hozzá Miklós Edit. 

A balesetről a síző azt mondta, részben az ő hibája volt, mert nem a helyes testtartásban ért az utolsó előtti kapuhoz. Megjegyezte, sokkal nehezebb lenne feldolgoznia a helyzetet, ha elfordultak volna tőle az újabb sérülés miatt, de erőt ad neki a sok biztatás és érdeklődés, például a versenyzőtársak 90 százaléka is írt neki. Mindenképpen szükségem lesz lelki segítségre. Tavaly azért kellett, hogy újra bízzak magamban, amikor sízek és ne féljek a sérüléstől. Most ezzel már nem lesz gond, mégis nehezebb lesz lelkileg, mivel lemaradok az olimpiáról. Mert azt megtartják, csak nélkülem. Emiatt reggelente még elfog a szomorúság - mondta a csíkszeredai születésű síző, akivel sportpszichológus foglalkozik.

Miklós Edit nem biztos abban, hogy megnézi a phjongcshangi síversenyeket, de ezt nem a fájdalmával magyarázta, hanem a közép-európai idő szerint hajnali kezdési időponttal, de az eredményeket biztosan megnézi majd. A sportoló már elkezdte a gyógytornát és a mielőbbi felépülést lézeres kezelés is segíti. Egyelőre 15 kilóval terhelheti a lábát, ez hamarosan harmincra nő, illetve jelenleg 90 fokban hajlíthatja a térdét. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem rásérült az előző térdproblémájára, ezúttal más helyen szakadt el a keresztszalagja, éppen ezért nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint túl korán tért volna vissza, már csak azért sem, mert nem volt fájdalma a versenyzések közben. 

Korom alapján beleférne még a következő téli olimpia, de négy év hosszú idő, így egyelőre nem gondolok rá. Az első lépés az, hogy ismét egészséges legyek és újra tudjak sportolni és síelni - válaszolt az MTI kérdésére a 29 éves Miklós Edit.