Előfizetés

Haven, a kémelhárító applikáció

G.N.L.
Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:17

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatalt (NSA) leleplező Edward Snowden, hogy hű maradjon önmagához, egy különleges applikációval lepte meg a világot: a Haven ugyanis riasztó és egyben kémelhárító eszközzé alakítja az okostelefont.

A készülékek, amiket magunkkal hordunk, tökéletes ellenőrző eszközök. A GPS-nek köszönhetően tudják, hol vagyunk, vannak aktivizálható tv-kameráik, mikrofonjaik és számtalan olyan érzékelőjük, amelyekkel regisztrálni lehet minden fizikai paramétert. Ugyanakkor fel lehet használni ezeket a készülékeket magánéletünk védelmére, az adatrablókkal szemben.

Ezt valósítja meg Snowden a Havennel, az új applikációval, amely az Androidot csendes riasztóvá változtatja, amely regisztrál és tulajdonosának kódolt üzenettel továbbít minden információt.

A Havent újságíróknak, civil aktivistáknak és mindazoknak találták ki, akik kényes információk birtokában vannak és meg kell azokat védeni.

Elég a Havent rátenni az Androidra és úgy elhelyezni, hogy a tv-kamera a szobára és az ellenőrizni kívánt tárgyakra irányuljon. Az illetéktelen behatolás észrevételekor az alkalmazás kódolt üzenetet tud küldeni valós időben a telefon tulajdonosának. Így bizonyíték marad a tettről akkor is, ha az Androidot elviszik vagy megsemmisítik, például egy betörés esetén.

A Haven végső soron SMS-t is tud továbbítani, bár ez korántsem olyan biztonságos.

Az alkalmazás kifejlesztésében Snowden együttműködött a Guardian Project szakembereivel, akik open source megoldásokat (nyílt forráskódú szoftverek szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok) keresnek a digitális ellenőrzés kivédésére.

Az applikációt alternatív megoldásként használható a lakás vagy az iroda őrzésére is, mivel a biztonsági kamerákat ki lehet kerülni.

A Haven ingyenes, a beta változatát le lehet tölteni a Google Play Store-on.

Embereken tesztelnek - Életeket menthet a klinikai gyógyszervizsgálat

Publikálás dátuma
2018.01.18. 10:51
Illusztráció: Shutterstock
Magyarországon évente húszezer ember vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, ezzel, az egy főre vetített vizsgálatokat tekintve, Európa élvonalához tartozik - mondta a klinikai kutatásokra szakosodott cég pácienskapcsolati menedzsere az állami televízióban. 

A tájékoztatás szerint akkor kerülhetnek forgalomba a gyógyszerek, ha a fejlesztési stádiumban a sikeres laboratóriumi kísérletek után embereken is eredményesen tesztelik. A folyamat szigorúan szabályozott protokoll szerint történik: alapos kivizsgálás után, csak a meghatározott kritériumoknak megfelelő betegek kerülhetnek be a tesztelésbe, amelynek során végig szoros kapcsolatban vannak az orvossal.

A menedzser szerint a gyógyszervizsgálatban való részvételnek több az előnye, mint a veszélye. Alternatív terápiaként szolgálhat és akár életmentő esélyt is adhat azoknak, akiknek nem segített az addigi kezelés. A cég friss felmérése szerint a résztvevők nagyon pozitív tapasztalatokat szereznek a teszt során, legtöbbjük később is szívesen venne részt gyógyszervizsgálatokban.

Az egyeztetésről

A saját listák állításának igényét tudomásul kellene vennie az összes pártnak. Az egyetlen, vagy közös lista ötlete irrealitás. Hogyan tudna több párt megegyezni valamilyen közös lista részleteiben, párt- és névsorrendjében, az erősorrendben? A jelenlegi törvény is tükrözhetné a népakaratot, ha a választók nagy többsége odafigyelne. Ezért volna fontos a minél nagyobb arányú részvétel. A külön listák érdekében csak annyi egyéni körzetben kellene egynél több párt jelöltjének benevezni, amennyire a legkisebb párt listaállításához szükség van, és még azután is maradna megfelelő számú egyéni körzet, ahol „egyeztetgethetnének" az összefogók. Ebben az állapotban a jelenlegi hat demokratikus ellenzéki párt mindegyike tudna saját listát is állítani. Ami az MSZP jelölt-állítási koncepcióját illeti - lásd például a Csepelen történteket -, az felér egy "harakirivel". Vakság. Alighanem erre mondta korábban valaki: az MSZP „fogva van”. A Csepel-szindróma ezt igazolja.