Haven, a kémelhárító applikáció

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:17

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatalt (NSA) leleplező Edward Snowden, hogy hű maradjon önmagához, egy különleges applikációval lepte meg a világot: a Haven ugyanis riasztó és egyben kémelhárító eszközzé alakítja az okostelefont.

A készülékek, amiket magunkkal hordunk, tökéletes ellenőrző eszközök. A GPS-nek köszönhetően tudják, hol vagyunk, vannak aktivizálható tv-kameráik, mikrofonjaik és számtalan olyan érzékelőjük, amelyekkel regisztrálni lehet minden fizikai paramétert. Ugyanakkor fel lehet használni ezeket a készülékeket magánéletünk védelmére, az adatrablókkal szemben.

Ezt valósítja meg Snowden a Havennel, az új applikációval, amely az Androidot csendes riasztóvá változtatja, amely regisztrál és tulajdonosának kódolt üzenettel továbbít minden információt.

A Havent újságíróknak, civil aktivistáknak és mindazoknak találták ki, akik kényes információk birtokában vannak és meg kell azokat védeni.

Elég a Havent rátenni az Androidra és úgy elhelyezni, hogy a tv-kamera a szobára és az ellenőrizni kívánt tárgyakra irányuljon. Az illetéktelen behatolás észrevételekor az alkalmazás kódolt üzenetet tud küldeni valós időben a telefon tulajdonosának. Így bizonyíték marad a tettről akkor is, ha az Androidot elviszik vagy megsemmisítik, például egy betörés esetén.

A Haven végső soron SMS-t is tud továbbítani, bár ez korántsem olyan biztonságos.

Az alkalmazás kifejlesztésében Snowden együttműködött a Guardian Project szakembereivel, akik open source megoldásokat (nyílt forráskódú szoftverek szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok) keresnek a digitális ellenőrzés kivédésére.

Az applikációt alternatív megoldásként használható a lakás vagy az iroda őrzésére is, mivel a biztonsági kamerákat ki lehet kerülni.

A Haven ingyenes, a beta változatát le lehet tölteni a Google Play Store-on.

Szerző

Megfejthették az aztékok pusztulásának okát

Publikálás dátuma
2018.01.18. 06:18
Fotó: Shutterstock

Ötszáz év elteltével sikerült kideríteniük a kutatóknak, milyen betegség pusztíthatott a mai Mexikó területén élt ősi aztékok körében a 16. században.

Az 1545 és 1550 közötti öt évben 15 millió emberrel - a lakosság nagyjából 80 százalékával - végzett egy rejtélyes betegség a mai Mexikó és Guatemala (egy részének) területén. A kór magas lázzal, fejfájással, szem-, száj- és orrvérzéssel járt együtt és három-négy napon belül végzett az emberrel - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Ez volt az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványa, megközelítette az Európában a 14. század közepén tombolt pestist is. A kutatóknak most talán végre sikerült megtalálniuk az "elkövetőt": ősi fogleletek révén nyert DNS-mintát elemezve megtalálták a nyomait a salmonella enterica baktérium C altípusának. Ez a baktérium hastífuszt okoz. A kutatók szerint feltehetőleg a spanyol gyarmatosítók háziasított állatai hurcolták be őket Mexikóba.

Szerző
Témák
Mexikó aztékok

Antennát csóváló házi robotoké lehet a jövő

Publikálás dátuma
2018.01.17. 12:38
Talán lesznek macskás vagy rókás robotok is. Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
Szalad elénk, füle tövét vakartatja, aztán feltakarítja az egész lakást – a jövő robotja akár ilyen is lehet, az ELTE Etológiai Tanszék javaslata nyomán.

A robotokat még nem kedveli mindenki, ellenben a kutyákat és más házi kedvenceket annál többen. És mivel nagyon úgy tűnik, nemsokára az élet minden területén találkozhatunk robotokkal, nem árt, ha megszeretjük őket.

Ennek érdekében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve az Etológiai Tanszék korábban már fejlesztett kutyák érzelmi megnyilvánulásait imitáló robotot: antennát csóvált, ha „örült”, és behúzta azt, ha „félt”.

Az irány továbbra is ez: mostani közleményükben hangsúlyozták, a kutyákat ideális választássá teszi, hogy nagyon jól kommunikálnak az emberrel, élethosszig tartó kötődést kialakítva, válaszul az emberek pedig családtagként hajlamosak kezelni őket.

„Ha elérjük, hogy a robotok jövőbeli felhasználói hasonló tulajdonságokat lássanak bele majdani robotjukba, akkor könnyebben tudják majd társként elfogadni őket az otthonaikban” – idézi a közlemény Konok Veronikát, egy a Computers in Human Behaviour szakfolyóiratban megjelent publikáció első szerzőjét.

Minderről a kutatás vezetője, Gácsi Márta azt mondta, a cél nem az, hogy a háziállatok helyét vegyék át a robotok. Mindössze azt szeretnék elérni, hogy az ember-robot együttműködés legyen gördülékenyebb.

(Forrás: MTI)

Szerző