Erőnléti edző az idegenlégióból

Publikálás dátuma
2018.01.19 06:53
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A csapatban és magában is hisz Bánkuti Gabriella erőnléti edző, aki pályafutása során többször volt már születésnapi ajándék is.

Horváth Attila vezetőedző tavaly decemberben vette át az FTC férfi kézilabdacsapatát, a szakember több változtatást is bevezetett az együttesnél, egyik újítása volt Bánkuti Gabriella fitnesz-világbajnok szerződtetése, aki a játékosok erőnléti felkészítéséért felel.

- Meglepte, hogy megkeresték a ferencvárosi kézilabdázók?

- Őszintén szólva nem. Egyénileg foglalkoztam már sportolókkal, köztük kézilabdázókkal is (és dolgozom velük a mai napig), ezért számítottam rá, hogy előbb vagy utóbb jön egy ilyen felkérés.

- Sokat gondolkozott a válaszon?

- A válaszon nem, de kértem egy hetet, hogy megismerjem a körülményeket. Ez azt jelenti, hogy megnéztem a játékosok adatait, hogy lássam, kinek, milyen korábbi sérülései voltak, kiből, mit lehet kihozni. Végül kicsit kevesebb idő után igent mondtam.

- A csapat jelenleg a tabella második felében található, múlt pénteken hátrányból fordítva 30-26-ra nyert a Ligakupában idegenben a bajnokságban ötödik helyen álló Dabas vendégeként. Ez már önnek is köszönhető?

- Talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, hogy van részem a sikerben, bár azt is hozzá kell tenni, a Dabas több meghatározó játékosát pihentette. Elkezdtünk egy teljesen más jellegű munkát, amihez a fiúk eddig nem voltak hozzászokva. Szerencsére mindenki nagyon motivált, együttműködő, a hangulattal sincs gond.

- Akkor hamar elfogadták.

- A munkámat az eredmények minősítik. Van egy konkrét célunk, a siker a legjobb motiváló tényező. Az odáig vezető úton még rengeteg munka vár mindenkire.

- Ön eddig főleg egyénileg foglalkozott sportolókkal és magánemberekkel, mennyire nehéz átállni arra, hogy most csapattal kell dolgoznia?

- Nincs nagy különbség, ez is egyéni fejlesztés, hiszen minden játékosnak másra van szüksége. Egészen más jellegű munkát végeznek az erősítő teremben például a kapusok és mást a beállók vagy a szélsők. Ráadásul az edzésterv elkészítésénél figyelembe kell venni a játékosok életkorát, esetleges korábbi sérüléseket, ezek mind befolyásolják, hogy ki mennyire terhelhető. Az a cél, hogy mindenki érje el a teljesítő képessége határát.

- Ez mennyi idő alatt történhet meg?

- Ezt nem lehet időhöz kötni. Rövid ideje dolgozunk még együtt, most annak örülök, hogy a 158 centiméterem ellenére elfogadtak a fiúk, megfogadják a tanácsaim, szívesen dolgoznak velem és már látszik az előrelépés. Nemcsak az erőnlétükkel foglalkozom, hanem az étrendjük kialakításában is segítek. A jó kondíció mellett a mentális állapot, egészséges táplálkozás és a megfelelő regeneráció rengeteget hozzá tud tenni a teljesítményhez.

- Egyedüli nőként járt a francia idegenlégióban is. Hogyan jutott ehhez a lehetőséghez és milyen volt a fogadtatása?

- Az eddigi munkásságom és eredményei, illetve az általam képviselt és elismert Spartan edzésmódszerek nyitották meg a kaput a 2eme R.E.P. francia idegenlégió ejtőernyős ezredéhez. Tisztelettel fogadtak, 24 órás szolgálat után csinálták végig a nagyon kemény 90 perces edzésemet. A katonák monoton, mindig ismétlődő terhelését kellett új gyakorlatokkal változatosabbá tennem.

- Össze lehet hasonlítani az idegenlégiósok fizikai mutatóit mondjuk a kézilabdázókéval?

- Nem, de nem is lenne szerencsés, hiszen egészen más a cél a légióban, mint a kézilabdában. Nem hiszem, hogy örülnének a játékosok, ha 28 kilogrammos menetfelszereléssel kellene hegyre föl futniuk, de nem is lenne értelme egy ilyen gyakorlatnak a sportolók esetében. A légióban minden szituációra bevethető és alkalmas katonákat képeznek, kézilabdában szerencsére elég a mérkőzések megnyerésére felkészülni.

- A múlt héten Svédországban volt születésnapi ajándék, ez a felkérés mennyire lepte meg? Volt példa ilyesmire máskor is?

- Svédországba még nem hívtak, de karácsonykor, húsvétkor már kaptam felkérést, hogy legyek én a meglepetés. Ez a svéd meghívás azért érintett meg, mert egy férj azzal lepte meg a feleségét, hogy meghívott, mint életmódszakembert, hogy reformáljam meg a mindennapjaikat, és nyújtsak segítséget az életmódváltásban. Nyomon követte a szakmai munkásságom és olvasta a könyveim, így döntött a meghívás mellett. A másik különlegesség az volt, hogy a szokásos egy helyett ezúttal több napot töltöttem a családdal, amelynek átalakítottam, egészségesebbé tettem az életét. Sokan sajnos addig nem becsülik meg az egészségüket, nem figyelnek rá, amíg nem történik valami baj.

- Dolgozott parasportolókkal, és emberekkel, akikről az orvosok is lemondtak. Kivel érte el a legnagyobb sikert?

- Erre nem tudok válaszolni, nem lehet ilyen rangsort felállítani, mindenkinek az esete magában sikersztori. Most is foglalkozom olyan oxigénhiánnyal született lánnyal, akire az orvosok azt mondták, hogy sosem fog járni. Öt éve dolgozunk együtt, és ez a lány nem csupán jár, hanem már futóversenyen is indult. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez az ő sikere - akaratereje, kitartása nélkül nem jutott volna el idáig.

Névjegy
Bánkuti Gabriella, mesteredző, életmódszakértő, profi naturál fitneszvilágbajnok, a Spartan edzésmódszer kitalálója, amelynek lényege, hogy erőfejlesztő gépek nélkül is lehet erősíteni. 2016-ban megjelent „Átváltozom, megcsinálom” című könyve ajánlott irodalomként szerepel az egri Eszterházy Károly Egyetem testnevelésszakos hallgatóinak irodalomjegyzékében. Második könyve Alapok az egészségemért tavaly, karácsony előtt jelent meg.

2018.01.19 06:53

Kifogástalan talaj várja a Vidit Budapesten

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:27
A Pancho Aréna Felcsúton
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Az ősszel biztosan valamelyik európai kupasorozat csoportkörében lesz érdekelt a MOL Vidi labdarúgócsapata, melyet a fővárosban rendezendő mérkőzések után aligha panaszolnak be.
„Szerintem a felcsúti pálya állapota nem volt méltó egy BL-selejtezőhöz, de a kiesést nem fogjuk erre. Az UEFA-nak jeleztem, hogy mit gondolok a gyepről”
– ezt Niclas Carlnén, a magyar bajnok által a kedd esti, Pancho Arénában rendezett visszavágón búcsúztatott Malmö ügyvezetője mondta azt követően, hogy csapata összesítésben 1-1-es eredménnyel, egy idegenben szerzett találat miatt alulmaradt a Vidivel szemben a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában. A találkozó után a fehérváriak lapunk által megkérdezett futballistája, Pátkai Máté is „borzasztó minőségűnek” nevezte a gyepszőnyeget, ám a játékos hozzátette: a feltételek mindkét fél számára egyformák voltak. 
Korábban egyébként a svédeket felkészítő Üwe Rösler és a magyar együttes vezetőedzője, Marko Nikolic is rosszallását fejezte ki a pár nap leforgása alatt feltűnően hiányossá lett felcsúti fű állapota miatt, melynek kapcsán hivatalos állásfoglalásról nincs információnk, a történtekkel kapcsolatban csak találgatásokról hallani. Nikolic például a visszavágó előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hasonlót még sehol sem tapasztalt, de azt is el tudja képzelni, hogy senki sem hibázott, csupán annyi történt, hogy valamiféle fertőzés támadta meg a füvet.
Tagadhatatlan, hogy a 2014-ben átadott felcsúti futballstadion napjainkban egyike a legkihasználtabb arénáknak. Ha csak az élvonalbeli bajnokságot nézzük, minden héten rendeznek ott meccset, hiszen a Puskás Akadémia mellett átmenetileg a továbbra is az új – a legfrissebb hírek szerint talán a télre elkészülő – székesfehérvári stadion elkészülésére váró MOL Vidi „albérlőként” használja. A fehérváriak az eddigiekben a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakaszában is Felcsúton játszottak, az európai szövetség előírásainak megfelelően azonban a jövő szerdai, AEK Athén elleni 4. fordulós összecsapást, majd a párharc eredménytől függően a BL vagy az Európa-liga csoportkörében esedékes három hazai mérkőzést is a nagyobb befogadóképességű Groupama Arénában rendezik. Ott, ahol a Vidi nélkül is sűrű lett volna a következő hónapok programja, hiszen az őszi idényben a Ferencváros hazai bajnoki és kupamérkőzései mellett a magyar válogatott is az Üllői úton fogadja az ellenfeleket a Nemzetek Ligájában. „A Groupama Aréna büszke arra, hogy az ország legrangosabb labdarúgó-mérkőzéseinek adhat otthon 2018 őszén is. A gyepszőnyeget, a kiegészítő egységeket és az egész Arénát profi szakemberek üzemeltetik, akik az elmúlt években sikeres munkájukkal hozzájárultak Fradi és válogatott mérkőzések, vállalati rendezvények, koncertek szervezéséhez. Az üzemeltető ezeknek megfelelően készül az őszi kiemelt terhelésre is" – válaszolta megkeresésünkre Kulin Balázs, a Groupama Aréna marketing vezetője. "– A pálya a hetek óta tartó hőséghez képest most is kiváló állapotban van. Betegség nem tapasztalható, a gyepborítás teljes – ez jó alapot biztosít a következő hetekre, hónapokra. A legnagyobb kihívást ezzel kapcsolatban az időjáráson kívül a még nem teljesen ismert eseménynaptár jelenti, hiszen a Vidi csoportkörös sorsolását egyelőre nem ismerjük. Munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy a Fradi, az MLSZ és a Vidi képviselői is elégedetten távozhassanak minden alkalommal a Groupama Arénából.” Közös érdek, hogy ne születhessen több hasonló nyilatkozat, mint Niclas Carlnéné.

Nem a mostani az első eset

A Pancho Aréna gyepét a Pharos ’95 Kft. alakította ki. Bár a fűvel már korábban is voltak gondok (nem sokkal a 2014-es átadó után felázott, sőt, mindössze egy évvel később az alatta levő csőrendszert is ki kellett cserélni), a Pharos szárnyalását ez nem akadályozta meg: a társaság azóta megbízást kapott a paksi aréna felújítására, Dunavarsányban sportcsarnokot építhet, valamint és abból is jól jöhet ki, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség az NB II-es kluboktól is elvárja már, hogy tegyék fűthetővé a pályák füvét – olvasható a hvg.hu cikkében.

2018.08.16 20:27
Frissítve: 2018.08.16 21:46

Megvan Alonso utódja

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:08

Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
A spanyol pilóta kedden jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását a Forma-1-ben.
A visszavonulását kedden bejelentő kétszeres világelső, Fernando Alonso helyére a szintén spanyol Carlos Sainz Jr.-t igazolta le 2019-re a Forma–1-es világbajnoki sorozatban szereplő McLaren-Renault – jelentette be hivatalos honlapján csütörtökön a brit istálló. Az idei szezonban a Toro Rosso kölcsönpilótájaként a Renault színeiben versenyző, a mezőnyt 2015 óta erősítő Sainz több évre szóló kontraktust írt alá a McLarennel, az együttműködés pontos időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra a felek.
„Amióta az eszemet tudom, a McLarennek drukkoltam. Elképesztő öröksége, hagyománya van a csapatnak, amelynek olyan versenyzői voltak, akik az F1 hősei közé sorolhatók. Nem kérdés, hogy Fernando is közéjük tartozik, és nekem spanyol pilótaként ezért is különleges, hogy az ő helyét vehetem át”
– idézte Sainzot a McLaren közleménye.
Jean Todt, a nemzetközi szövetség elnöke bátor döntésnek nevezte Alonso elhatározását. „Maximális tiszteletem ezért a bátor döntésért – írta közösségi oldalán Todt. - Biztos vagyok benne, hogy a két megnyert világbajnoksághoz további címek jönnek az autósport más versenyosztályaiban.” A legtöbbször, 77 versenyen a brazil Felipe Massa volt Alonso csapattársa. „Gratulálok, legyél nagyon boldog és élvezd az újabb kihívást – üzente a dél-amerikai pilóta. - Számomra Te vagy az univerzum legjobb versenyzője.” A pilóták érdekvédelmi szervezetének elnöke, Alexander Wurz szintén Twitter-üzenetben búcsúzott el a spanyol versenyzőtől. „Köszönöm barátom, hogy az elmúlt két évtizedben meghatározó alakja voltál az autósportnak! Hiányozni fogsz a Forma-1-nek, de annak örülünk, hogy más kategóriában velünk maradsz a jövőben is” - írta Wurz. A Renault istálló története két világbajnoki címét Alonsóval szerezte meg, és az utolsó futamgyőzelmét is a spanyol sztárnak köszönheti. A csapat megköszönte Alonsónak a sok szép közös emléket, sikereket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a versenyző jövőre már nem a Forma-1-ben versenyez.
2018.08.16 15:08
Frissítve: 2018.08.16 17:08