Előfizetés

Már a vállalkozók adóbevallását is NAV intézi

B. M.
Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:23
Fotó: Szalmás Péter

A személyi jövedelemadóhoz (szja) hasonlóan 2018-tól a NAV készíti el minden jövedékiadó-fizetésre kötelezett vállalkozó bevallását. A hivatal nyilvántartása szerint hétszáz adózó 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohányáfát fizet majd be idén a költségvetésbe. Tállai András, a gazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára tegnap arról számolt be, hogy a tavaly decemberi időszakra vonatkozó bevallás alapját képező adatokat az adóhatóság már meg is küldte az érintetteknek. Az ügy előzménye, hogy a 2017. július 1-jén bevezetett elektronizált jövedéki rendszer révén gyakorlatilag minden jövedékiadó-fizetést érintő adat befut a hivatalhoz. A NAV az összes rendelkezésére álló adatról legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így – az államtitkár véleménye szerint – elég ideje van az észrevételezésre, illetve a bevallása esetleges kiegészítésére is.

A NAV aktivitásának újabb kiterjesztését szemfényvesztésnek nevezte Angyal József. A lapunk által megkérdezett okleveles adószakértő szerint semmi más nem történik, mint hogy a vállalkozók által elektronikus úton beküldött adatokat visszaküldi a vámhivatal. Más a helyzet az szja-nál, ahol ugyancsak idén teljesen megszűnik a munkáltatói kitöltés – említette a szakember. Itt ugyanis azok az adóalanyok, akiknek több forrásból származik az adóköteles jövedelmük, célszerű, ha összevetik az egyes adatszolgáltatóktól származó adatokat. Az általunk megkérdezett Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint viszont főként a kisvállalkozók sok hibát követtek el az adóbevallásnál, ezért helyesli, hogy a NAV készítse el a tervezetet.

Az szja-nál további gondot okoz Angyal József szerint, hogy a jelenlegi rendszerben a NAV nem tudja figyelembe venni az élettársi kötelékben élők családi adókedvezményének megosztását, ezért jó, ha az adóalany alaposan felülvizsgálja és korrigálja a NAV által kiküldött tervezetet. Hasonló a helyzet akkor is, ha valaki egy esztendőből csak 10 hónapot dolgozott, a családi adókedvezményt viszont 12 hónapra kívánja igénybe venni. Az okleveles adószakértő szerint a központilag kitöltött szja-bevallásokkal tovább csökkenhet az egyszázalékos felajánlásokról rendelkezések száma, mert az adóalanyok jó része úgy veszi, a formális jóváhagyáson kívül más dolga már nincs. 

"Az engedély megszületett, így nincs semmi vész"

M. I.
Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:22
Fotó: Molnár Ádám

Paks 2 telephelyvizsgálata során részletesen megvizsgálták a terület fizikai jellemzőit - érvel Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető talajsüllyedéssel kapcsolatos kérdéseire adott, tegnap megjelent válaszában Süli János, "az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter". Az államtitkára, Aszódi Attila magánblogján egy hete megjelentekkel szinte teljes átfedést mutató érvelés szerint ezeket figyelembe vették az 5. és a 6. blokk tervezése során, amit "számos technológia" segít.

Olykor 2 kilométer mélyre is lefúrtak. Környezetvédők a tervezett blokk alatti löszös, ártéri talajt alkalmatlannak tartják atomerőmű létesítésére. Az ellenzéki képviselő a tervezett egységek mellett elhelyezkedő 4. blokk hivatali engedélyébe foglalt talajsüllyedésről is kérdezett. A fejlesztési tárca nevében Fónagy János parlamenti államtitkár néhány mondattal zárta rövidre az ügyet: az engedély megszületett, így nincs semmi vész.

Államközeli napelemláz

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:21
NAPELEMMEZŐ - A szántóföldeket is beborítanák FOTÓ: AFP/KISBENEDEK ATTILA

Napelemfarmot épít Százhalombattán a MET - közölte az Orbán Viktorhoz közel álló, offshore-jellegű társaság. A 40 hektáros, 76 ezer panelt befogadó helyszín részben az általuk négy éve megvett, gázalapú Dunamenti Erőmű kihasználatlan pereme. Az átadást ez év harmadik negyedére ígérik. A beruházás mértéke 25 millió euró - közel nyolcmilliárd forint -, amit a svájci MET Power AG alapította MET Dunai Solar Park Kft. piaci hitelből, állami támogatás nélkül valósít meg. A tervezett 17,6 megawattos (MW), körülbelül kilencezer háztartás igényeit kielégítő méret ma a legnagyobb lenne, de lapunk korábbi információi szerint ekkorra már az Orbán Viktorhoz szintén közel álló Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozó résztulajdonába kerülő Mátrai Erőműben a jelenlegi 16 MW már 56 MW-ra bővül. A 25 éves élettartamú telep megtérülését 20 évig kiemelt árú és biztos áramátvétel garantálja.

Tegnap Lázár János a kormányinfón is megerősítette: a magyar kormány a hazai áramtermelés jövőjét 50 százalékban nukleáris, 50 százalékban pedig napelem-alapon képzeli el. Megerősítette, hogy ennek érdekében támogatnák 3 ezer, egyenként fél MW-s, alapvetően földművesek által telepítendő, „nemzeti tulajdonú” napelemfarmot is. A Miniszterelnökség vezetője szerint ezzel 10 éven belül lenullázható lenne az árambehozatal. Ez egyesek szerint téves: ha ugyanis nem süt a nap és sok áram kell, jelentős egyéb (például gáz- vagy szénalapú) tartalék híján az ország a jelenleginél is több áram behozatalára szorul. Lázár János tévedett a nukleáris termelés jelenlegi áramfogyasztáson belüli arányát illetően is, ami nem 50, hanem kevesebb mint 40 százalék. A kancelláriavezető kérdésre ismét elvetette a szélerőművek telepíthetőségét.

Az NKM Áramhálózati Kft. - vagyis az állami tulajdonba került Démász – tegnapi közlése szerint területükön közel 2700 „háztartási méretű kiserőmű” működik, összesen 25 MW-t képviselve. Míg korábban intézmények, tavaly már inkább a lakosság kezdeményezte ilyenek létesítését – teszik hozzá.