Kormányzati stip-stop

Nem értem, miért ez a felhördülés a Stop Soros miatt. Mintha nem szoktuk volna meg, hogy a kormány mindent lestoppol. Stip-stop, ez mostantól az enyém! Miénk a vár, tiéd a lekvár! Bár újabban a lekvár is az övék. A KDNP frakciója az elszámolásuk szerint tavaly egymillió-kétszázezer forintért vásárolt lekvárt. Gondolom, frakcióülésen elnyalogatják, jobb híján, amikor semmi más nem esik kézre. Illetve nyelvre. De nekik sem mindig volt fenékig lekvár, vásároltak még pl. 224700 forintért gerincerősítő széket is, aminek szükséges voltához esetükben kétség sem férhet.

A kormány lestoppolt már ennél komolyabb tételeket is: stip-stop uniós pénzek, stip-stop közbeszerzések, stip-stop Alkotmánybíróság, ügyészség, Médiatanács, Számvevőszék. Stip-stop köztévé, közrádió, stip-stop Népszabadság, megyei lapok, TV 2. Stip-stop önkormányzati intézmények, iskolák, velük együtt - ha nem vigyázunk - stip-stop a gyerekeink lelke. Bekapják azt is egy-két falásra, az még nem olyan kemény és kiszáradt, mint a miénk lett a sok gyűlöletkampánytól.

Most lestoppolják a civil világot is, és akkor mi van? Eztán az övék, tetszés szerint megbélyegezhetik és sarcolhatják, akire rámutatnak: itt az ellenség! Stip-stop civil szféra, stip-stop helyetek a nap alatt. A Stop Soros a civil kurázsinak akar stoplábát állítani, nem Sorosnak, az ő neve csak megindítja a nyálelválasztást.

Orbán megmondta 2012-ben: „Reméljük, a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni.” Hát nem segített meg a Jóisten. És a gazdasági túlélés érdeke kétségtelenül előállt. Az Unió nem átallotta megpiszkálni az Orbán-család egyik tagjának gazdagodását, ráadásul az ellenzék is pimaszkodik a bevándorláspolitika zavaros elvei és a kötvénybiznisz miatt. Még a végén veszélybe kerül a kiváltságos családok milliárdjainak „gazdasági túlélése”. Muszáj a támadásokat visszafordítani, stip-stop lefoglalni az új törvénnyel a lapok címoldalát. Több Soros, kevesebb Tiborcz, megy ez. Itt a „más típusú rendszer”, sikerült kigondolniuk.

Különben az egész törvény a mi kedvünkért van. A belügyminiszter megmondta a sajtótájékoztatón: a jogszabályt azért alkották, hogy később ne érje meglepetés az érintetteket. Bár egy kis meglepit ő maga produkált: szerinte a törvény nem Sorosra vonatkozik, hiszen ő nem támogatja az illegális bevándorlást. (Na, ezért nem szabad engedni egyetlen katonát sem leszerelni a csapatból. Pintér nyugdíjba készül, és máris kinyílt a csipája. Pedig a TV-reklámokból már az óvodások is idézik: „Ő Soros György…Támogatja az illegális bevándorlást”. Ennek a Pintérnek nincs tévéje?)

Meglepetés az is, hogy a törvényről most nem nemzeti konzultáció lesz, hanem „társadalmi vita”. Már el is felejtettük, mi az. Nem tudom, miért, de valahogy az az érzésem, hogy a fideszes polgármesterek meg a CÖF támogatni fogják. Talán még a 888 és az Echo TV is, de ez nem biztos, mert nagyon igényesek. Én is átrágtam magam a tervezeten, mert homályos menekültsimogató múltam miatt aggódtam, hogy rám is lesújt. Márpedig költözni nem szeretnék. Pedig arról van szó, hogy a schengeni belépési pontok és határok 8 kilométeres környékéről kitilthatók azok a magyar állampolgárok is, akik ilyen gyanúba keverednek. Na most Ásotthalomra magamtól sem szeretnék menni, Toroczkai nem fogadna szívesen, Röszkén pedig már úgyis jártam (hiszen épp ez a baj: még ennivalót és vizet is vittünk, plusz a gyerekeknek szappanbuborékfújót, ami már a terrorizmus előszobája). Ám „belépési pont” a repülőtér meg a nemzetközi hajóállomás is. Ferihegy 15 kilométer tőlünk, de jaj! a kikötő csak párszáz méter. Utánanéztem a szakirodalomban, hogy folyt 1950-ben a határsávból a gyanús elemek kitelepítése. 50 kilónyi poggyászt vihetett az ember magával, jó vicc, hol volt még akkor tévé meg mosógép! A hűtő akkor se férne be a súlyhatárba, ha a porszívót itthon hagyom, fene se fog a Hortobágyon porszívózni.

Apró nehézség, hogy nem tudni, kikre vonatkozik a törvény. A paragrafusokban „az illegális migrációt” segítő szervezetekről és azok finanszírozóiról van szó (tessék vigyázni, kinek ajánlják majd fel az egy százalékot!), de a magyarázatokban már általában a migráció támogatásáról. (Itt lesz baj a szappanbuborékfújóval!) Márpedig sokszor hallottam, hogy aki a kormányt bírálja, az a migrációt támogatja. Ez afféle tűzpróba: Kovács szóvivő szerint ők tudják, kikről van szó (legalább valaki tudja), „most majd kiderül, hogy be fogják-e jelenteni”. Az érintetteknek t.i. magukat kell feljelenteniük. Ez nagyon tetszik, emlékszem az Angi Verából a kötelező önkritikára. Ha egy sunyi szervezet nem jelentkezik önként, akkor Polt Péter ügyészsége rácsap. Nemcsak fizet, mint a megtört önfeljelentők is (minek nekik annyi pénz a jótékonykodásra), de be is tilthatják.

Az nem mentség, hogy nem érted a zagyva törvényt. Tessék rendesen felelni: segíted-e a migránsokat vagy nem? Szerencsére tudom a helyes választ: boldog karácsonyt! Ez a miniszterelnöknek is bejött.

2018.01.20 07:08

Terv, utasítás!

Elvonna a kormány 28 milliárd forintot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetésből, mert mint azt Palkovics innovációs miniszter mondotta volt, össze kell hangolni és ezzel hatékonyabbá tenni a kutatásokat, garantálni kell az Akadémia gazdálkodásának átláthatóságát. (Persze lehet, hogy a kormánynak ez ügyben előbb a saját portája előtt kellene sepregetnie.)
Több akadémikus a valódi oknak azonban az intézmény autonómiáját tartja. Orbán Viktor semmilyen szinten nem tűri el bármely önálló civil szerveződés vagy autonóm közintézmény létét, az Akadémia pedig ma még olyan szervezet, amelynek a tevékenységébe közvetlenül nem szólhat bele a kormányfő. Ezen kell most változtatni. Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint az MTA visszakaphatja a 28 milliárdot, ha az Akadémia új "menedzsmentjébe" - paritásos alapon - kormánydelegáltak is beülhetnek. Ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról. De a tudós testületnek az "aktuálpolitizálástól" is vissza kellene térnie a „bölcs semlegességhez”.  
Lovász László, az MTA elnöke erre azzal válaszolt, hogy elfogadható számukra a kormány javaslata, ha a kutatóhálózat működéséhez közvetlenül szükséges összeg a kutatói bérekkel az MTA kezelésében marad, ami évi 17,1 milliárdot tesz ki a szóban forgó 28 milliárdból. Emellett garanciákat kér arra is, hogy az innovációs tárcához benyújtott pályázati források szakmai felügyeletét továbbra is ők gyakorolhassák. 
Lássuk be, kevés az esélye annak, hogy Orbán elfogadja ezt a javaslatot, hiszen ez valójában visszaverné az MTA megszállására tett kísérletét. A miniszterelnök forgatókönyve szerint a testület semmit sem nyerne, de nagyon sokat veszíthetne. Például az autonómiáját, a kutatás szabadságát és sok tehetséges fiatal kutatót. Azaz a jövőt.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:09

Éljen a munka társadalma!

Nagy lépést tettünk előre a teljes foglalkoztatás irányába. 
Na jó, azért akkorát nem, mint az átkosban, amikor a rendőrök árgus szemekkel vizslatták az utcán járó-kelő embereket, és ha napközben valaki olyat láttak, aki gyanúsan ráérősen jött-ment, azt azonnal igazoltatták. Megnézték, van-e bejelentett munkahelye, ha nem volt, közveszélyes munkakerülőként áristomba dugták. Az persze senkit nem érdekelt, hogy akinek volt munkahelye, ott mivel töltötte az idejét, de a statisztika szép volt, ismeretlen volt a munkanélküliség.
Innen nézve azok tényleg szép idők voltak. Tökéletesen megértem, hogy manapság is valami ilyesmi lebeg a NER urainak szeme előtt. Az év elején közzétett adatok szerint egyre kevesebb munkanélküli van Magyarországon, óriás léptekkel haladunk a munka társadalma felé. Az év eleji 3,8 százalékos munkanélküliségi rátára reagálva Varga Mihály miniszter akkor azt mondta: egyre közelebb a teljes foglalkoztatottság. 
Mindannyian tudjuk, aki dolgozni akar, az ne legyen finnyás. Jó lesz, ha ezt minden állami alkalmazott megjegyzi magának, mert ha beindulnak a beígért nagy leépítések a közszférában, akkor lehet majd választani: akit elbocsátanak, az beállhat a mintegy 250 ezer emberből álló munkakereső sor végére, vagy valamelyik nagyáruházban elszegődik árufeltöltőnek. Ha szerencsés, és korábban egy minisztérium pénzügyi osztályán dolgozott, akár még pénztáros is lehet az üzletláncnál. Akinek ez sem sikerül, ne csüggedjen: igaz, a munkanélküliek 37,9 százaléka legalább egy éve keres állást, de Varga miniszter szerint aki ma Magyarországon dolgozni akar, az előbb vagy utóbb egészen biztosan talál magának munkát.
Nem megvetendő az sem, ha közmunkát. Az ember büszkén elmondhatja magáról, nem heverészik odahaza naphosszat, ha kell, lapátot, seprőt ragadva munkálkodik a köz javán. Ahogyan annak idején a gyárkapukon belül sem kérdezte meg senki a ténfergőket, mi az, amit éppen nem csinálnak, a közmunkásokat sem szégyeníti meg senki ilyen kérdésekkel.
Falun különösen nem tesznek ilyet. Mindenki tudja, hogy közel s távol ez az egyetlen olyan munka, amiért többet fizetnek, mint ha valaki segélyért kuncsorog. Átkozzák is a gazdák a közmunkát, mert nem találnak embert, aki elmenne a termést betakarítani, nincs a faluban senki, akit jó pénzért rá lehetne bírni, hogy szabadidejében az idősek háza körül segítsen takarítani, levágja a füvet, netán helyére tegye a tetőn elmozdult cserepet. A közmunkások, ha letették a seprőt, békésen hazamennek. Ők már megkeresték azt a pénzt, amire a napi betevőhöz szükségük van. Majd holnap megkeresik a következőre valót is. És a gyerek se lát más példát maga előtt: tizenhat évesen „közmunkába” lehet állni, felesleges iskolába járni, szakmát tanulni.
Fogalmam sincs, kikből lesz ilyen körülmények között Debrecenben autószerelő az új gyárban, de megnyugtat, hogy amikor Parragh úr egyenesen azt szerette volna, tizenöt évesen szűnjön meg a tankötelezettség, biztosan tudta, mit csinál. 
Jó úton járunk. Közel már a munka társadalma.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:10