Baki a Stop, Soros!-ban

Publikálás dátuma
2018.01.20 06:00
CIVILEK - A kormány célja kizárólag a független kritikák elhallgattatása FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
A nemzetközi jogász szerint értelmezhetetlen és ellentmondásos jogi kategóriákat tartalmaz a Stop Soros törvénycsomag, a civilek hazugnak, önkényesnek és kártékonynak tartják.

A Stop Soros – a magyar helyesírás szabályai szerint Stop, Soros! – névre hallgató törvénytervezet a Dublini-rendelet 35. cikkelyére hivatkozik, amikor meghatározza, hogy kikre vonatkozna a jogszabály. Ez a cikkely azonban még nem lépett hatályba, az is lehet, hogy soha nem is fog, erről ugyanis még csak tárgyalnak – állította a Népszavának Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, aki szerint ennek megfelelően ez a törvény biztosan nem lesz majd alkalmazható.

A jogász megállapítása alátámasztja a civil szervezetek álláspontját is, több tucat egyesület képviselője ugyanis azt hangsúlyozta közös pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a három törvényből álló javaslatcsomag értelmezhetetlen és kizárólag a független kritikák elhallgattatása a célja. - A tervezet hazug, önkényes és kártékony – fogalmazott Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, aki szerint ezért azt mindenképpen vissza kell vonni.

- A kormánynak az a célja, hogy eltántorítsa az embereket attól, hogy kiálljanak saját érdekükben, valamint hogy részt vegyenek a közügyekben – érvelt szintén a várhatóan februárban a parlament elé kerülő javaslat ellen Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke. Azt is megjegyezte, hogy ezt a törvényt egy „demokratikus ország vezetése nem fogadhatja el”.

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász lapunknak adott interjújában arra is rámutatott, hogy a tervezetben értelmezhetetlen és ellentmondásos jogi kategóriák szerepelnek. - Nem tisztázott például, hogy mit jelent pontosan a külföldi támogató. Ha egy magyar állampolgár külföldről utal pénzt, az már külföldi szponzornak tekinthető? – vetette fel a nemzetközi jogász, aki szerint a Stop Sorost nem szabad jogszabály-tervezetként értelmezni, mert ami benne szerepel, az összeegyeztethetetlen a jogállamisággal. - Ez rendeleti önkény, különösen, mivel alkalmazásának feltétele a tömeges bevándorlás okozta migrációs válság rendeletileg kihirdetett megléte – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a törvényben leírtak szerint nincs válsághelyzet.

Nagy Boldizsár úgy vélte, a tervezet azon része, amelyik állampolgárságra való tekintet nélkül teszi lehetővé a távoltartást a schengeni külső határoktól számított 8 kilométeres sávban, szintén értelmezhetetlen. – Ennek alapján ugyanis, ha valaki ezen a területen él, és nem önkormányzati képviselő, országon belüli száműzetésre kényszeríthető – fogalmazott. Pintér Sándor belügyminiszter szerdán ugyan azt ígérte, hogy ezekre a személyekre nem vonatkozik majd a jogszabály, de ennek végül nyoma sincs a törvényben.

A nemzetközi jogász azt is kiemelte, hogy a törvénytervezet szerint, ha egy külföldi támogató pénzt ad egy hazai „illegális migrációt támogató szervezetnek”, akkor a magyar szervezet csak akkor utalhatja tovább az így kapott összeget, ha ehhez a támogató írásban hozzájárul. – Ez azonban azt jelentené, hogy ha például egy szervezet támogatást kap az ENSZ-től valamilyen oktatási tevékenység folytatására, és ebből a pénzből bérelne egy termet, akkor az ENSZ-nek írásos nyilatkozatot kellene tennie. Ugyanerre lenne szükség akkor is, ha a szervezet akár csak egy pizzát rendelne – fogalmazott. Az Európai Unió ráadásul jelenleg is kötelezettségszegési eljárást folytat a civiltörvény miatt Magyarország ellen, ebben ugyanis a jogalkotó különbséget tett külföldi és hazai pénz között. Ugyanez a gondolat jelenik meg a Stop Sorosban is, pedig ezt szigorúan tiltják az uniós szabályok.

- Az mindenesetre biztos, hogy számtalan jogtechnikai megoldás létezik arra, hogy a szervezetek megkerüljék a törvényt. Elegendő például átalakulni gazdasági társasággá, így ugyanis már biztosan nem vonatkozna rájuk a Stop Soros – mondta Nagy Boldizsár, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem tekinthető illegális migrációnak, ha valaki menedéket kér. A nemzetközi jogszabályok – így a Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, a Genfi egyezmény, valamint az uniós irányelvek - szerint mindenkinek joga van a menedékkereséshez és nem lehet szankciókat alkalmazni az ellen, aki menedékjogot kér. Ez még abban az esetben is igaz, ha valaki irregulárisan, azaz nem a szabályoknak megfelelően érkezett Magyarországra – tette hozzá.

A civil szervezetek egyébként arra kérték a velük szimpatizálókat, hogy minden lehetséges fórumon- így a kormány által megjelölt e-mail címen keresztül is – mondják el véleményüket a törvényről. - Mondják el, miben segítettek nekik civil szervezetek vagy hogy valamelyik egyesület tagjaként hogyan tudták megváltoztatni egy ember életét – kérik a résztvevők. A felhívásra reagálva a Fidesz egy mindössze kétmondatos közleményt adott ki, amelyben azt írták: Az beszél, akinek a háza ég. A magyarországi Soros-szervezetek támadják a STOP SOROS törvénycsomagot”. A kormány a nyilvánvaló hibák ellenére tehát kitart javaslata mellett, sőt már látható tévés kampánya is „Stop Soros” szlogennel.

Orbán magyarázkodott
Az újabb bevándorlóellenes törvénycsomag elfogadása után Soros György eldöntheti majd, befejezi-e, amit csinál – fogalmazott az állami rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor a szokásos pénteki beszélgetésen azt ígérte, nagyítóval nézik majd a migrációt támogató szervezetek gazdálkodását. Orbán szóba hozta azt is, hogy miért fogadott be az ország az évek óta tartó, milliárdokba kerülő gyűlöletkampány közepette 1300 menekültet. - Akikről most beszélünk illedelmesen megálltak az országhatárnál, odamentek a határátkelőhelyhez, és azt mondták, hogy ők védelemre szorulnak. A kvótára vonatkozó uniós szabályokat sose fogadtuk el, és nem is fogadtuk be, tehát azon az alapon itt, Magyarországon senki semmilyen jogot nem követelhet a maga számára – magyarázta a miniszterelnök.2018.01.20 06:00

Kordonnal vehetik körbe a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:50

Fotó: Facebook/ Oláh Lajos
Az első, kordonokat szállító kocsik már megérkeztek a Kossuth térre.
Kordont építhetnek a Parlamentnél – derül ki Oláh Lajos Facebook-bejegyzéséből. A DK-s képviselő egy képet tett közzé a közösségi oldalon, melyen látható, hogy elkezdték a Kossuth térre szállítani a kordonokat, az első kocsik már megérkeztek.
Szerdán a Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt. A résztvevőket egy szónok akkor csütörtök délutánra is demonstráció hívta: a tervek szerint 5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet eközben a Facebookon hirdetett tüntetést, az esemény 17 órakor kezdődik a Kossuth téren.
2018.12.13 13:50
Frissítve: 2018.12.13 13:50

Nem a multiknak, a rezsim oligarchiáinak ajándékoz dolgozó robotokat a kormány az MSZP szerint

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:39
Tóth Bertalan felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Május elsejéig munkások, civilek és szakszervezetek segítségével újraírja a Munka törvénykönyvét az ellenzéki párt.
Visszautasítja Kövér László és a fideszes képviselők fenyegetéseit Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a hatalomnak semmi oka, hogy toroljon, ugyanis a szocialista képviselők békés módon protestáltak egy embertelen törvény ellen. És, nyomatékosított Tóth Bertalan, semmi értelme fű alatt arról pletykálni, hogy ezt az egész felfordulást az MSZP szervezte, mert ő pártelnökként büszkén vállalja: igen, a szocialisták kezdeményezték a parlamenti obstrukciót, amihez végül minden ellenzéki párt csatlakozott.
És Tóth Bertalan szeretné, ha ez az egység nem repedne meg, és az összes ellenzéki párt vállvetve küzdene a rabszolgatörvény megsemmisítésért. Ami egyébként is érvénytelen közjogilag, hiszen egy házszabály-ellenes eljárás keretében fogadta el a fideszes többség. Emlékeztetőül: a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely értelmezésében minden a lehető legjogszerűbb volt. Csakhogy, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a Kövér-féle Házvezetés által az új képviselőknek kiadott tájékoztató cáfolja Gulyás Gergelyt.
A dokumentum úgy fogalmaz, hogy szavazni, felszólásra jelentkezni és felszólalni csak a kártya behelyezése után lehet. Illetve azt is rögzíti, hogy jelenlét ellenőrzés és szavazás szempontjából csak az számít jelenlevőnek, aki a saját ülőhelyén a kártyáját behelyezte (enélkül a gép nem fogadja el a gombnyomást) és gombot is nyomott.
minden megyeszékhelyen legyen egy munkásparlament, amin dolgozók, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
Hogy miért olyan fontos a Fidesz számára ez a törvény, miszerint súlyos népszerűségvesztést is hajlandó kockáztatni, arra Tóth Bertalan szerint egyértelmű a válasz: saját holdudvara érdekeit szolgálja ki. A Fidesz oligarchái akarnak rabszolgát csinálni saját alkalmazottaikból, hiszen a súlyos munkaerő-hiánnyal küzdő építőiparban, mezőgazdaságban és vendéglátóiparban vannak érdekeltségei többek között Mészáros Lőrincnek, Tiborcz Istvánnak és Garancsi Istvánnak. A dolgozók százreinek helyzetén csak az segíthet, ha újraírják a Munka törvénykönyvét. Így május elejéig  az MSZP minden megyeszékhelyen megszervez egy munkásparlamentet, amin, amin melósok, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
2018.12.13 13:39
Frissítve: 2018.12.13 13:44