Előfizetés

Geréb: "Az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni"

Publikálás dátuma
2018.01.22. 11:09
Geréb Ágnes a Kúria ítélethirdetésén 2012-ben Fotó: Népszava
Először szólalt meg Geréb Ágnes azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla január elején elutasította a szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét, így jogerőssé vált a 2012-ben kiszabott kétéves fogházbüntetése és tízévi eltiltása.

„Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok” – mondta a Magyar Nemzetnek Geréb Ágnes. A szülész-nőgyógyásznak a bíróság január eleji döntése értelmében börtönbe kell vonulnia, azt azonban még nem tudja, mikor és hova.

Geréb Ágnes ügye óriási vihart kavart, és megosztja a közvéleményt. "A körülöttem kialakuló, társadalmat fölbolygató vita gyógyít és épít" - mondta ezzel kapcsolatban a szülész-nőgyógyász. A támadók mellett a hét végén például több ezren vittek virágot a Szabadság hídra támogatásuk jeleként, és már több mint ezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz is, amelyben egy napot vagy akár egy hetet is átvennének a büntetéséből. 

Geréb Ágnes mérföldkőnek nevezte az otthon szüléssel kapcsolatos 2011-es rendeletet, mert bár szakmai ellenállás, anyakönyvezési nehézségek, megfélemlítések ugyan előfordulnak ma is, mégis óriási változást hozott. „Ha vannak is a rendeletben olyan részletek, amelyekkel nem értek egyet, mégis megszületett. Mára egy magyar várandós, ha akar, tájékozódhat, szülési tervet készíthet, és megtalálhatja a számára megfelelő helyet, ahol biztonságban tudja a babáját és saját magát” - olvasható a cikkben.

Jogerős ítélet: két év fogház
Geréb Ágnest 2012-ben két év letöltendő fogház-büntetésre ítélték, a bíróság szerint az otthonszüléseket vezető nőgyógyász bába megszegte a szakmai szabályokat.

Az egyik esetben egy ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott elég oxigént. A másik alkalommal a bába gerincsérülést okozott egy szülés közben elakadt babának. Mindkét csecsemő meghalt.
A Geréb Ágnes és ügyvédje által kezdeményezett perújítási indítványt a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, így jogerőre emelkedett másodfokon hozott határozat, amely két év fogházra ítélte és tíz évre eltiltotta a hivatásától.

Már négy polgármester-jelölt küzdhet Vásárhelyen

Publikálás dátuma
2018.01.22. 10:16
Népszava illusztráció

Négyre nőtt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson indulók száma. A voksolást Almási István városvezető novemberi halála miatt kellett kiírni, február 25-én tartják - írja a Vasárnapi Hírek.

Az aláírásgyűjtés hétfőig tart a városban. A Fidesz–KDNP már leadott 2018 nevet, 300 kell összesen, Márki-Zay Péter és Hernádi Gyula mellett a Hajrá Magyarország Pártról tudni, hogy íveikkel járják a várost. Utóbbiak nem akartak fotón szerepelni, annyit mondtak, Fehérné Horváth Katalin a megbízójuk.

A jelöltállítás határideje ma 16 órakor jár le.

Sokan vesztették el állampolgárságukat

Összesen 2130 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől 2018. január 19-ig – írta a bumm.sk. 

A belügyminisztérium statisztikái alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben, konkrétan 550-en a szlovák útlevelüket.

A további sorrend a következő: a német állampolgárságot felvevők 502-an, az osztrákot 312-an és a britet 204-an voltak. A magyar állampolgárságot választók és így a szlováktól megfosztottak száma 100. A továbbiak: amerikai (97), norvég (51), svájci (42), holland (38), ausztrál (37), belga és ír (35-35), kanadai (31), olasz (24), finn (15), francia (13), svéd (12), luxemburgi (8), orosz (5), kínai és lengyel (3-3), dán, izlandi, új-zélandi és ukrán (2-2), izraeli, spanyol, szerb és szingapúri (1-1) és egy ismeretlen.

A 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény az akkori parlament válasza volt a magyar országgyűlés által elfogadott törvényre, amely megkönnyítette a Magyarország határain kívül élő magyarok anyaországi honosítását. A jelenlegi törvény értelmében egy másik állampolgárság felvétele esetén elvesztik szlovák állampolgárságukat. A törvény elfogadása óta több kísérlet is történt a jogszabály enyhítésére, de egyik sem járt sikerrel. A jelenlegi jogi normával a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de nem tudta megítélni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyminisztérium az ígéretek ellenére egyelőre nem terjesztett elő újabb javaslatot.