Előfizetés

Puigdemont ismét elnök lehet

K. I.
Publikálás dátuma
2018.01.22. 15:09
Az eddig Belgiumban bujkáló volt katalán vezető hétfőn Dániába utazott, hogy előadást tartson a Koppenhágai Egyetemen. FOTÓ: JON

Az elmúlt hónapok után sem túlzás azt állítani, hogy egyedülálló helyzet állhat elő Katalóniában, miután tegnap Roger Torrent házelnök bejelentette: a régió korábbi első embere, Carles Puigdemont a jelöltje a vezetői pozícióra. A 38 éves házelnök hozzátette: tisztában van vele, hogy milyen bonyolult jogi helyzetben van a többek között zendülés és lázadás miatt Spanyolországban körözés alatt álló Puigdemont, ennek ellenére ő bír a legnagyobb támogatottsággal.

Hogy mi lesz a továbbiakban, egyelőre kérdéses, hiszen az eddig Belgiumban bujkáló volt katalán vezető hétfőn Dániába utazott, hogy előadást tartson a Koppenhágai Egyetemen. A spanyol ügyészség korábban már jelezte: ha a politikus elhagyja Belgiumot kérvényezni fogják, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene. Ez korábban már érvényben volt, de végül visszavonták. Az ügyészség hétfő reggel be is adta a kérvényt, ám a legfelsőbb bíróság elutasította azt.

Puigdemont eddig nem nyilatkozott épp következetesen arra vonatkozóan, hogy mik a tervei. Miután októberben Belgiumba szökött, azt mondta, nem tér vissza Spanyolországba, míg nem biztosítják számára, hogy fair eljárásban lesz része. Később azt állította, hogy amennyiben a tavaly decemberi katalán választásokon a függetlenségpárti erők szerzik meg a többséget, hazatér, mert kormányozni kíván. Egyelőre nem tett eleget ígéretének, sőt, néhány napja azt mondta: a modern technikának köszönhetően tulajdonképpen bárhonnan lehet vezetni egy országot. 

Kapcsolódó
Katalónia - Méltó vezető nyomában

Zuckerberg megtartja újévi fogadalmát

Publikálás dátuma
2018.01.22. 12:54
Illusztráció: Shutterstock
Úgy tűnik, a Facebook alapítója Mark Zuckerberg megvalósítja újévi fogadalmát; jobbá teszi a legnagyobb közösségi portált, ugyanis a hírfolyam javítására vonatkozó újabb ötlettel állt elő - írja a hvg.hu.

Bár Mark Zuckerberg minden újévkor komoly vállalást tesz a Facebookkal kapcsolatban, úgy tűnik, az idei tervei hamarosan meg is valósulnak. A néhány nappal ezelőtti, saját oldalán közzétett bejegyzése szerint a megbízhatóság növeléséhez a felhasználók véleményét használják majd, mert ezt tartják a leginkább objektív megoldásnak.

Mint megírtuk, Mark Zuckerberg év eleji bejegyzésében azt ígérte, a Facebook arra törekszik, hogy a felhasználók értékesebbnek tartsák az oldalon eltöltött időt, ezért az aktív tartalomra helyezi a hangsúlyt. Nagyobb teret kapnak például a vitaindító kommentek, az olvasmányos bejegyzések, az élő kapcsolatot jelentő videók és minden olyan tartalom, ami körül beszélgetések, párbeszédek alakulnak ki. Háttérbe szorulnak a csak lájkolt és továbbgörgetett posztok, ezzel párhuzamosan a komment lesz az új lájk. 

Lásd még: Európa védekezne az álhírek ellen 

Sokan vesztették el állampolgárságukat

Összesen 2130 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől 2018. január 19-ig – írta a bumm.sk. 

A belügyminisztérium statisztikái alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben, konkrétan 550-en a szlovák útlevelüket.

A további sorrend a következő: a német állampolgárságot felvevők 502-an, az osztrákot 312-an és a britet 204-an voltak. A magyar állampolgárságot választók és így a szlováktól megfosztottak száma 100. A továbbiak: amerikai (97), norvég (51), svájci (42), holland (38), ausztrál (37), belga és ír (35-35), kanadai (31), olasz (24), finn (15), francia (13), svéd (12), luxemburgi (8), orosz (5), kínai és lengyel (3-3), dán, izlandi, új-zélandi és ukrán (2-2), izraeli, spanyol, szerb és szingapúri (1-1) és egy ismeretlen.

A 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény az akkori parlament válasza volt a magyar országgyűlés által elfogadott törvényre, amely megkönnyítette a Magyarország határain kívül élő magyarok anyaországi honosítását. A jelenlegi törvény értelmében egy másik állampolgárság felvétele esetén elvesztik szlovák állampolgárságukat. A törvény elfogadása óta több kísérlet is történt a jogszabály enyhítésére, de egyik sem járt sikerrel. A jelenlegi jogi normával a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de nem tudta megítélni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyminisztérium az ígéretek ellenére egyelőre nem terjesztett elő újabb javaslatot.