Andor László vezeti Karácsony tanácsadó csapatát

Publikálás dátuma
2018.01.22. 15:48
Fotók: Tóth Gergő/Népszava
A politikai belépő után most jön a technikai gépezet elindítása – ezt január elején mondta a Népszavának Balázs Péter volt külügyminiszter, amikor a frissiben megalakult a V18 terveiről kérdeztük. Mint akkor megírtuk: a tizenegy volt kormánytag által alapított csoport nem tart kapcsolatot egyetlen párttal sem, nem támogatja egyiket sem, konkurencia sem akar lenni, tagjainak egyetlen célja van: elérni, hogy a választók menjenek el szavazni 2018-ban. Azt is cáfolták, hogy - mint előzőleg a sajtó meglebegtette az esélyét - részt vállalnának Karácsony Gergely árnyékkormányában.  Nos, ha árnyékkormányban nem is, de az egyikük valami másban mégis.  

Andor Lászlóval, aki a V18-tagokat tartalmazó lista élén szerepel, a 24.hu készített interjút, ahol a volt uniós biztos elmondta: egy szakértő csapat részvételével megalakult Karácsony Gergely baloldali miniszterelnök-jelölt tanácsadó testülete, amelynek ő a vezetője. A riportban utalnak arra, hogy két éve az is felvetődött: Andor nem tanácsadóként, hanem maga is miniszterelnök-jelöltként vág neki a választásoknak.

Közelebb vagyunk a választáshoz, és kezd kirajzolódni, hogy melyek azok a formációk, amelyek valóban esélyt adnak a változáshoz. Ennek a folyamatnak része a miniszterelnök-jelöltek megnevezése. Karácsony Gergelyt több párt is támogatja, és fontos, hogy ha erre igénye van, akkor egy politikában jártas személyekből álló testület nyújtson neki segítséget akár a programalkotásban, akár a választók meggyőzésében - válaszolja a volt uniós biztos a felvetésre. 

Andor László azt is hangsúlyozza, hogy valóban nem valamiféle árnyékkormányban való részvételről van szó, miután a testület létszáma jóval nagyobb, mint egy kormányé, és egy-egy területről több szakértő is közreműködik. Bár néhányan vannak köztünk, akik a parlamentbe készülnek, a nagy többség szakértő vagy politikai tapasztalattal rendelkező pártonkívüli - magyarázza. Ami pedig a különbséget, illetve az összegyeztethetőséget illeti a már említett V18-cal, Andor László elmondja, hogy a 11 tagú testület egy választási mozgalom, a választási részvételt próbálja ösztönözni, illetve azt célozza, hogy az ellenzéki oldalon létrejöjjön egy tényleges alternatíva a jelenlegi pártkavalkád helyett. De tanácsot, azt nem ad egyik miniszterelnök-jelöltnek sem.

A teljes interjú itt olvasható. 

Szerző

A Fidesznél a kultúra is csak az "érdekkör" szolgálója

Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány súlyos százmilliárdokat szór el a kultúrafinanszírozás terén olyan beruházásokra, amelyek csak és kizárólag a fideszes érdekkör érdekeit szolgálják. 

A felesleges központi beruházások, mint például a kulturálisnak hazudott kormányzati negyed építése, a Városliget szétrombolásával járó múzeumi negyed építése, vagy éppen a Magyar Művészeti Akadémia kistafírozása nem helyettesítheti a kultúrához való hozzáférést a legszélesebb társadalmi csoportok számára! - írja az Együtt közleményében. Az ellenzéki párt a választási programjában megoldást kínál a magyar kulturális élet problémáira is. Így arra is garanciát vállal, hogy kormányváltás után a hátrányos régiókban is lehetővé teszi a kultúrához való hozzáférést. Az Együtt beépíti a kulturális, művészeti ismereteket és készségek fejlesztését az oktatásba az óvodától az érettségiig. A vidéki településeken, hátrányos helyzetű városrészekben pedig integrált közösségi tereket hoz létre a helyi civil kezdeményezéseknek - írják a dokumentumban.

Szerző

Még egy esküvő a brit királyi családban

Publikálás dátuma
2018.01.22. 15:29
Nagy-Britannia hercegnője és barátja, Jack Brooksbank Fotók: AFP
Újabb esküvő készül a brit királyi családban: a Buckingham-palota hétfői bejelentése szerint Eugénia hercegnő, II. Erzsébet királynő 27 esztendős unokája összeházasodik polgári származású barátjával, a 30 éves Jack Brooksbankkel- infromál az MTI.

Eugénia hercegnő András yorki hercegnek, a királynő harmadik gyermekének másodszülött leánya. Édesanyja András elvált felesége, Sarah Ferguson.

Eugénia a nyolcadik a brit trónutódlási sorban, de valójában senki nem számol azzal, hogy valaha is ő lenne az Egyesült Királyság uralkodója. Jóllehet hercegnőként és az uralkodó unokájaként jogosult a "királyi fenség" megszólításra, a királyi család hivatalos tevékenységében azonban nem vesz részt, polgári állása van, egy művészeti galéria igazgatója.

A Buckingham-palota az eljegyzést bejelentő rövid hétfői közleményben egyelőre csak annyit tett közzé, hogy Eugénia és Brooksbank esküvője ősszel lesz a windsori királyi rezidencia Szent György-kápolnájában. A tájékoztatás szerint a pontos dátumot "a megfelelő időben" bejelentik. A palota tudatta azt is, hogy Jack Brooksbank e hónap elején, nicaraguai utazásuk idején kérte meg barátnője kezét.

A vagyonos családból származó vőlegény divatos - a királyi család ifjabb tagjai által is látogatott - londoni klubok és szórakozóhelyek igazgatója volt, ezzel azonban nemrég felhagyott és saját borkereskedő céget alapított. Emellett az Oscar-díjas hollywoodi sztár, George Clooney és barátai alapította - a Diageo brit szeszesitalgyártó óriás által tavaly egymilliárd dollárért felvásárolt - Casamigos tequilacég globális márkanagykövete.

Alig néhány hete Eugénia unokabátyja, Harry herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - jelentette be, hogy eljegyezte amerikai barátnőjét, Meghan Markle-t. A 33 éves Harry és a 36 esztendős elvált amerikai színésznő esküvője május 19-én lesz, szintén a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György-kápolnájában.

Szerző