Előfizetés

Szerelemről és hivatásról vall Brigitte Macron

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:31

Csöndben, szinte feltűnés nélkül jelent meg az "első dáma" életrajzi könyve, amiből az is kiderül, hogy milyen közéleti szerepre készül.

Január elején még a vezető napilapok is hallgattak a közelgő megjelenésről, csupán néhány párizsi politikai hetilap jelentette be, hogy január 17-én megjelenik az első könyv, amely bepillantást enged abba, hogy miként élt az egykori pedagógus, mielőtt több mint fél éve az államfő társaságában beköltözött volna az Elysée-palotába.

A közzétett életrajz, „Brigitte Macron – L'affranchie" (A felszabadult Brigitte Macron) nem hivatalos biográfia, amely az életút legfontosabb állomásait tartalmazza. Az első dáma szemérmes ember hírében áll, aki nem szeret magáról mesélni. A könyvből azonban kiderül, hogy irodalmi tanulmányokat folytatott, tanárnő lett, s valósággal imádta hivatását. Nem sokkal később férjhez ment André-Louis Auziere banktisztviselőhöz. Hamar családot alapítottak, legidősebb gyermeke Sébastien, akit két lány, Laurence és Tiphaine követett. Brigitte Macron alkalmazkodott az új élethelyzethez és környezetéhez, aktívan részt vett a közéletben. Politizált is, de inkább jobboldalon: röplapokat osztogatott, néha fogalmazta is őket.

Férjét hamar áthelyezték Amiens-be, ami az egész család életében sorsdöntő lépésnek bizonyult. Az ekkor 38 éves tanárnő a jezsuiták gimnáziumába került, itt ismerte meg a nála 24 évvel fiatalabb Emmauel Macront, akivel egymásba szerettek. A kapcsolat nem korlátozódott az iskola falai közé, hiszen 300 méternyire laktak egymástól, mindketten a város jómódú negyedében éltek. Sokszor találkoztak, gyakran a pályaudvar környékén. A család rossz szemmel nézte a szoros tanár-diák viszonyt, majd amikor kiderült, hogy erről többről van szó, férjével szétváltak útjaik. A válás hivatalosan 2006-ban történt, az új pár egy évvel később, 2007-ben házasodott össze, immár Párizsban.

A rendkívüli korkülönbség szóbeszéd tárgya volt a politikai életben is, rosszindulatú találgatások keringtek arra vonatkozóan, hogy pontosan mi állhat a kapcsolat hátterében. Miután berendezkedtek az államfői palotában, ez alábbhagyott. A világ tudomásul vette, hogy ez is egy szokásos házasság, akár a többi. A „teljes harmónia”, és a politikai sikerek igazolták az összhangot.

Az arra vonatkozó kérdések azonban nem csitultak, hogy az első dáma milyen szerepet is kíván betölteni. Brigitte Macron korábban sem titkolta, hogy közvetlen politikai szereplési szándékai nincsenek ugyan, de igényt tart a férjétől független közéleti aktivitásra. A L’Express úgy tudja, hogy az elnöki hitves az idei évtől férjétől „önállóbb szereplésre is vágyik”, a hírek szerint különböző alapítványok élén. Több téma is foglalkoztatja, de kiemelkedik néhány ügy, amelyekre különösen nagy hangsúlyt fektetne: a rossz egészségi körülmények között élőké és a súlyos betegeké. Olyan orvosi-pedagógiai szervezeteket óhajt létrehozni, amelyek akár a gyógyuláshoz is közelebb segíthetnék az érintetteket, de mindenképp enyhítenék a szenvedéseiket. Már most, a gyakorlati munka megkezdése előtt napi 100-150 levél érkezik az alapítványokhoz, amelyekre igyekeznek reményteli válaszokat küldeni. Az Élysée-ben már működik a titkárság. Brigitte Macron természetesen nem részesül semmilyen illetményben, de nem költségvetési pénzből évi 400 000 euró áll a rendelkezésére. Nem csekély összeg, de a felhasználását egy hivatal ellenőrzi.

Vulkánkitörés, lavina, halottak Ázsiában (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.23. 16:29
Mayon Fotó: AFP
Több tűzhányó is működésbe lépett Ázsiában. Japánban egy ember meghalt és lavina is pusztított. A Fülöp-szigeteken 40 ezer embert kellett kitelepíteni.
MayonFotó: AFP

MayonFotó: AFP

A Fülöp-szigeteken, ahogy a szakértők előre jelezték, működésbe lépett a legaktívabb vulkán. A Mayon vörös lávát és fekete hamut lövell ki. Három kilométeres magasságba. A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül. A környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről. A rendőrség őrjáratokat indított, nehogy az evakuált emberek megpróbáljanak visszatérni otthonaikba. A hangos morajlások és az egyre hevesebben feltörő forró gázok ugyanis azzal fenyegetnek, hogy minden eddiginél nagyobb kitörés következhet be. A veszélyeztetett területeken egyelőre megszüntették a víz- és áramellátást. A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától. A népszerű kirándulóhelyen az utóbbi 500 évben mintegy ötven hasonló kitörés fordult elő. 

Japánban izzó kődarabok és félméteres hó

Kusatsu-ShiraneFotó: AFP

Kusatsu-ShiraneFotó: AFP

Japán középső részén, Tokiótól 150 kilométerre északnyugatra, egy üdülőközpont melletti Kuszacu-Sirane vulkán is izzó kődarabokat lövellt kedden. A 2160 méter magas vulkán kitörése elindított a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen éppen katonák gyakorlatoztak, egyikük meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült. Egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők.

Tizenegy ember megsérült, néhányan kritikus állapotban kerültek kórházba. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kellett kimenekíteni. Egy szemtanú arról számolt be, hatalmas robajt hallottak, majd fekete füstöt láttak, elképzelésük sem volt, mi történhetett. A japán meteorológia szolgálat arra figyelmeztette a környéken lévőket, hogy menjenek távolabb a helytől, mert újabb kitörések várhatók.

Veszélyes ország
Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halálát okozta az Ontake vulkán kitörése. Ez volt az utóbbi 90 év legsúlyosabb hasonló katasztrófája a szigetországban.

Japánt közben hatalmas havazás is sújtja közben. Helyenként félméteres a hótakaró, sokfelé megbénult a közlekedés. Évek óta nem esett ennyi hó a szigetországban.

Csökkentenék az EP-képviselői helyek számát

Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) 751-ről 705-re csökkentené az EP-képviselői helyek számát Nagy-Britannia európai uniós kilépését követően. Magyarország mandátumainak száma nem változna, a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezne az Európai Parlamentben - közölte az uniós parlament sajtószolgálata kedden. Az EP-bizottság elképzelése szerint a Nagy-Britanniának jelenleg járó 73 mandátumból a brit kilépés után 27-et 14 olyan uniós tagország között osztanának szét, amelyek jelenleg "alulreprezentáltak" az EP-ben. A megüresedő képviselői helyekből 46-ot félretennének transznacionális listán később bejutó képviselőknek és az eseteges uniós bővítésre.