Mozgásban a nagykoalíció ellenfelei

Publikálás dátuma
2018.01.25 06:35
Kevin Kühnert, az ifjú szocdemek vezetője megtorpedózná a koalíciót Fotó: AFP/Michael Kappeler
Fotó: /

Bár pénteken megkezdődhetnek a tárgyalások az új német kormányról az uniópártok és a szociáldemokraták között, a nagykoalíció ellenfelei nem adták fel a küzdelmet: új tagokat toboroznak az SPD számára. Méghozzá olyanokat, akik nemet mondanának az új kormányra, amikor – a nagykoalíciós tárgyalások lezárását követően – a szociáldemokrata tagság véleményét kérik ki a kérdésben. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára kifejtette, örülnek minden új belépőnek, az ideiglenes tagságot azonban elutasítják. „Aki csak azért lép be, hogy szavazzon a nagykoalíciós együttműködésről, majd utána ki is lép, annak nincs helye a pártban” – hangoztatta a Süddeutsche Zeitungban.

A Spiegel internetes kiadása arról számolt be, hogy elsősorban a „Jusóknak” nevezett ifjú szociáldemokraták mutatnak kivételes aktivitást az új tagok toborzásánál. „Lépj be, mondj nemet” – hangzik az általuk indított mozgalom neve. Frederic Cordes, a fiatalok tagszervezetének észak-rajna-vesztfáliai vezetője pedig „Tízest a nagykoalíció ellen” címszóval toboroz ideiglenes tagokat. Tíz euróba kerül kéthavi tagság az SPD-nél. Az utóbbi napokban 1700 tagfelvételi kérelem futott be az SPD-nél.

A kezdeményezés komoly felháborodást keltett a pártban. Karl Lauterbach szociáldemokrata képviselő a Spiegelnek elmondta, bár a múlt hétvégi rendkívüli kongresszuson dicsérettel illette az ifjú szociáldemokratákat okos beszédeikért, most súlyos hibát követnek el.

Közben tovább folyik a vita az SPD-n belül Martin Schulz sorsáról. A rendkívüli kongresszuson érzékelhető volt, hogy elvesztette hitelét a politikai erőn belül. Lemondását nem követelik ugyan, de mind többen látják úgy: nem lenne szerencsés, ha miniszteri tárcát vállalna Angela Merkel következő kormányában. Az SPD türingiai szervezetének vezetője, Wolfgang Tiefensee nyíltan felszólította arra, ne vállaljon kormányzati pozíciót. Nyilvánvalóan ezek a kérdések is szóba kerülnek az SPD csütörtöki kibővített elnökségi ülésén, amelyen a tárgyalási stratégiáról cserélnek eszmét.

Az SPD belső nehézségei ellenére a kereszténydemokraták továbbra a koalíciós tárgyalások gyors lezárását remélik. A kancellár abban bízik, hogy a megbeszélések még a karnevál előtt, azaz 14 napon belül véget érnek. Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke a Le Monde-nak adott interjújában meggyőződését fejezte ki, hogy Németországnak hamarosan cselekvőképes kormánya lesz.

Szerző
2018.01.25 06:35

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17