Trump esküszik, hogy nem volt összejátszás

Publikálás dátuma
2018.01.26 06:32
Fotó: AFP/Nicholas Kamm
Fotó: /
Donald Trump kész eskü alatt válaszolni Robert Mueller különleges ügyész kérdéseire a 2016-os elnökválasztási kampány orosz befolyásolása ügyében.

Az amerikai elnök azelőtt beszélt erről újságíróknak, hogy elrepült volna Svájcba, ahol Davosban részt vesz a Világgazdasági Fórumon. A Mueller - volt FBI-igazgató - által létrehozott és vezetett hivatal az igazságügyi tárca megbízásából azt igyekszik kivizsgálni, hogy milyen módon befolyásolta Oroszország a 2016-os elnökválasztási kampányt. Az amerikai hírszerzés korábban olyan jelentést tett közzé, amely szerint Vlagyimír Putyin orosz elnök ilyen beavatkozásra utasította az orosz különleges szolgálatokat.

Muellerék vizsgálódása főként arra összpontosít, összejátszott-e Oroszországgal Trump republikánus elnökjelölt kampánystábja. Az már közismert, hogy Trump családtagjai, illetve a kampánycsapat vezető emberei folytattak megbeszéléseket orosz személyekkel. Volt olyan találkozó, amelyen egybehangzó értesülések szerint arról volt szó, rendelkeznek-e az oroszok bármivel, ami kompromittáló jellegű Trump demokrata párti elnökjelölt-riválisára, Hillary Clintonra nézve.

Az elnök most is azt ismételgette az újságíróknak, hogy semmilyen összejátszás nem volt az oroszokkal, és ő ezzel kapcsolatban semmit nem próbált eltussolni. Erről kész eskü alatt nyilatkozni, és válaszolni Mueller kérdéseire – jelentette ki. Ezzel némiképp ellentmondott néhány nappal korábbi nyilatkozatának, miszerint miután Mueller hivatala szerinte eddig semmilyen bizonyítékkal nem tudott előállni, most már valószínűtlen, hogy sor kerülne az ő meghallgatására.

Muellerék azonban már több vádemelésig eljutottak a Trump-kampánycsapat egyes volt tagjaival szemben – igaz, a nekik felrótt cselekmények kapcsán eddig nem merült fel Donald Trump közvetlen érintettségére utaló információ az oroszokkal való bármilyen összejátszást illetően.

Kulcsfigurának látszik az ügyben Michael Flynn, aki egy ideig Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, és akit azzal vádolt meg Mueller hivatala: eltitkolta a nyomozók előtt egy korábbi FBI-vizsgálat során azt a tényt, hogy még Trump hivatalba lépése előtt konzultált a washingtoni orosz nagykövettel az Oroszország ellen – az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt – elrendelt amerikai szankciók kérdéséről. Flynn elismerte bűnösségét, és kinyilvánította készségét arra, hogy információszolgáltatás tekintetében együttműködjék Mueller hivatalával.

Nem ismeretes, hogy a sajtónyilatkozatoktól következetesen elzárkózó Mueller miket tudott meg Flynntől, de annek híre ment, hogy a különleges ügyész újabban a Trump hivatalba lépése utáni időszakra fordítja a figyelmét – arra, amikor Trump leváltotta James Comey FBI-igazgatót. Comey és Trump – nyilvános nyilatkozataik tanúsága szerint – egészen eltérően emlékeznek vissza kettejük négyszemközti beszélgetésére, amelyre még Comey leváltása előtt került sor. Trump tagadja Comey azon állítását, hogy azt jelezte volna a beszélgetés során, ne folytassa tovább Michael Flynn elleni vizsgálódásait.

Mueller hivatala már csaknem az összes volt Trump-munkatársat meghallgatta, lassan ideje „ráfordulnia” magára az elnökre. Ezt a hivatal jelezte is, és Trump – e legutóbbi megnyilatkozása szerint – nyitott arra, hogy leüljön a különleges ügyésszel és embereivel. Időpontot még nem tűztek ki a meghallgatásra, de Trump úgy vélekedett, az mintegy két-három hét múlva lehet esedékes.

2018.01.26 06:32

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11