Te meddig mennél el?

Publikálás dátuma
2018.01.29 06:40
Maja ruhaárusok San Cristóbal házai között Fotók: Shutterstock
Fotó: /
Kevés olyan dolgot lehet megnevezni, ami az észak-amerikai országban nincs. Nem véletlenül vált a világ 8. leglátogatottabb országává. De a turizmus irányítói úgy vélik: ez még mindig nem elég. Új kampányba fogtak.

Mexikó - az egyedülálló világ. Ez az ország új turizmus kampányának a neve. Célközönsége pedig gyakorlatilag mindenki. A gyerekektől a nyugdíjasokig, a romantikára vágyó pároktól az üzletemberekig, de szerveznek külön programokat az LMBT közösség tagjainak is - nekik és velük indul útra például a tequila-vonat. A kulisszák festőiek: a fehér homokos tengerpart mellett ott a Grand Canyonnál négyszer nagyobb Réz-kanyon, a maja romvárosok, a színpompás halakkal teli, merülésre váró tengerek, hatalmas és változatos golfpályák. De Mexikóban nagyon népszerű az üzleti,- és a gyógyturizmus is - mondta Patricia Eversbusch, a Mexikói Turizmusfejlesztési Tanács berlini irodájának vezetője a budapesti sajtótájékoztatón.

Réz-kanyon

Réz-kanyon

Tehát a fő vonzerő, amitől a turisták számának további növekedését várják, a sokszínűség. Egyetlen nap alatt sokféle élmény élhető meg: napozhatunk a világ egyik legmenőbb strandján, aztán mászkálhatunk egy színes piacon, hallgathatjuk a még ma is beszélt maja nyelvet, megmártózhatunk a dzsungel rejtekében megbúvó cenote (kútszerű karsztképződmény) kristálytiszta vízében, majd a vacsoránál ősi és modern ízeket élvezhetünk. Mindeközben a mexikóiak meleg mosolya kísér.

A cél az, hogy visszatérjenek, akik már jártak ott. Egyszer, kétszer, de inkább háromszor. Hogy mindig találjanak valami újat, felfedezésre várót. Kalandot. Legyen szó akár a világ egyik legérdekesebb és legösszetettebb kulturális örökségéről, a még élő ősi tradíciókról, a piramisokról, a napfényes, szűk utcájú gyarmati városokról, a 34 világörökségi helyszínről, olyan kulináris őseredőkről, mint Tabasco vagy a maják csokoládéja. Ezért is nem azt kérdezi a kampány egyik hívó mondata, hogy el kell-e jutnunk Mexikóba, hanem hogy meddig mennénk el ott? Milyen élményekért?

Ilyen lehet akár a mágikus, már-már szürreális életérzés, melynek talán leghíresebb megnyilvánulása - nem is annyira paradox módon - éppen a Día de Muertos, vagyis a Holtak napja. A sok ezer éves hagyomány az Európában tabu témának számító halál barátságos megközelítéséről szól. A halottakkal együtt ünnepelnek az élők: oltárokat emelnek nekik, ezeket ételekkel, italokkal, virágokkal, színes dekorációkkal pakolják meg. Magán és közösségi fesztiválokon együtt énekelnek, táncolnak az élők a holtakkal. A halottak napja Mexikóban az élet ünnepe, jelmezbe öltözött ünneplőkkel. Mert a halál ugyanolyan színpompás, mint maga az élet - vallják.

Maja régészeti lelőhely

Maja régészeti lelőhely

Az ajánlatok gyakorlatilag mindent felölelnek: kaland, rejtett kincsek, vízalatti élmények, a Réz-kanyon sziklái és kövei, a maják városai, türkiz vizek, zöld dzsungelek, az egész évben szezonjukat élő golfpályák, a múltat és jövőt egyaránt megmutató Mexikóváros. Minden helynek saját személyisége van Mexikóban - vallja Patricia Eversbusch. Cancúnnak, a maja romoknak, a Yucatán-félszigetnek, Campechének, ahol A Karib-tenger kalózai jártak valamikor és ahol a filmeket forgatták róluk. Válogathatunk, hol akarjuk túlélni a telet. A célok nagyra törőek: az óceánjáró luxushajók első számú desztinációjává is kíván válni az ország.

Szerző
2018.01.29 06:40

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32