A Honvéd Kórházhoz hívta a sajtót Karácsony Gergely, nem véletlenül

Publikálás dátuma
2018.01.29. 16:39
Népszava fotó/Molnár Ádám
Végigfutott a sajtón - na, nem a hajdan a közt szolgáló mára már a kormányt kiszolgálóknál vagy a csatlósoknál - az a történet, amelyről a Népszava is beszámolt: fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg, aki aznap délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre. Az 58 éves férfi, gyakorlatilag a tehetetlenségtől és félelemtől gyötört gyerekei szeme láttára meghalt. A műtőbe ugyan még betolták a fél napos várakozás után, de már hiába. 
k

Az MTI arról már hírt adott, hogy Karácsony Gergely a fővárosi Honvédkórház előtt tartott sajtótájékoztatóján felemlegette a történeteket:  a szenvedő, rákos férfi - a sajtóbeszámolók szerint  - órákig nem kapott ellátást. A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor leszögezte, nem a konkrét ügy és a konkrét esemény miatt emelik fel a szavukat, hanem arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormányt súlyos mulasztás terheli:  nem tette meg azokat a lépéseket a sürgősségi ellátás javításáért, amelyeket a szakmai szervezetek kértek. A kabinetnek a luxusberuházások és a saját hobbijai helyett az egészségügy rendbetétele lenne az első dolga - jelentette ki a politikus.

Komáromi Zoltán, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének tagja azt mondta, hogy ha a sürgősségi osztályokon időben képesek felmérni a beteg állapotát és elegendő szakember áll rendelkezésre, akkor nem történhet meg, hogy valaki hat-nyolc órát fekszik, anélkül, hogy ellátást kapna.

Szerző

Akadálymentes metrót! - A héten kezdődhet az aláírásgyűjtés

Publikálás dátuma
2018.01.29. 15:35
Tüntettek is az érintettek - Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Az MSZP szerint még ezen a héten elkezdődhet az ellenzéki pártoknak a 3-as metró teljes akadálymentesítését célzó népszavazási aláírásgyűjtése, ha a Kúria kedden elutasítja a kezdeményezés ellen benyújtott fellebbezést. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Tarlós István főpolgármester megoldás helyett kifogásokat keres, holott a mozgássérülteknek, a kismamáknak és az időseknek szükségük lenne a teljes akadálymentesítésre. Kiemelte, a megállókhoz épített lifteken kívül nem ismer más olyan megoldást, amely maradéktalanul kielégítheti az érintettek igényeit. Horváth Csaba kérdésre válaszolva pénzügyileg is ostobaságnak nevezte a mintegy 20 milliárd forintba kerülő akadálymentesítés kihagyását, mivel szerinte így az Európai Unió ennél akár nagyobb összeggel is csökkentheti a beruházás támogatását. (MTI)

Szerző

Molnár ismét összehívja a nemzetbiztonsági bizottságot

Publikálás dátuma
2018.01.29. 14:24
Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke elhagyja az üléstermet január 25-én. A kormányp
Jövő csütörtökre ismét összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.

Az ellenzéki politikus hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a bizottság napirendjén olyan kérdések szerepelnek majd, amelyek a teljes magyar közéletet érintik, segítik a tisztán látást a magyar állampolgároknak. A testület előző ülésére nem ment el Orbán Viktor miniszterelnök, hogy bemutassa bizonyítékait a "Soros-terv" létezéséről, és nem sokat tudni az 1300 Magyarországra befogadott emberről sem.

Molnár Zsolt közölte, a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén lehetősége lesz a kormányfőnek, a belügyminiszternek vagy a helyettes államtitkárnak, hogy "megvilágítsa" a titkos befogadás részleteit. Hozzátette: nem lehet tudni arról sem, hogy az egyszerűsített honosítási eljárásban milyen visszaélések történtek. Nem lehet tisztán látni az azeri számlák, a letelepedési kötvények és a moszkvai vízumgyár ügyében sem - sorolta a szocialista politikus.

Azt mondta, számításai szerint a Fidesz-KDNP mintegy ötvenezer embert - lassan egy csepelnyi külföldit - fogadott be valamilyen eljárás keretében Magyarországra. Molnár Zsolt elmondta, egyeztetett a testület ellenzéki tagjaival, Mirkóczki Ádámmal (Jobbik) és Szél Bernadettel (LMP), akik támogatják e kérdések kivizsgálását.

Kitért arra, hogy írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez az 1300 befogadott ügyében, így ha Fidesz-KDNP nem engedi megtartani az ülést, így is választ kaphatnak a kérdésekre.

Kérdésre beszámolt arról, hogy pénteken levelet írt Soros Györgynek, azt kérve tőle, adjon választ a nemzeti konzultációban megfogalmazott felvetésekre. Ahogy boszorkányok, úgy a Soros-terv sem létezik - fogalmazott, jelezve, hogy ezt a kérdést szeretné a kampány kezdetéig lezárni.

Rögzítette azt is, Németh Szilárd (Fidesz) nem dönthet arról, ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Molnár Zsolt azt mondta, amíg ő vezeti a bizottság ülését, Szél Bernadett ott lesz a teremben.

Hangsúlyozta azt is, az MSZP nem támogatja a kötelező befogadási kvótát és nem akarja a határkerítést lebontani.

Szerző