"A harmincas évek antiszemitizmusa fenyegeti Európát"

Az új Európa egyre inkább a harmincas évek Európáját idézi, és zsidóként semmit nem tartok veszélyesebbnek - mondta a Zsidó Világkongresszus elnöke az EBESZ Rómában tartott antiszemitizmus elleni nemzetközi konferenciáján hétfőn.

Ronald Lauder kijelentette, arra alapozza aggodalmát, hogy néhány európai országban a közelmúltban tartott választások a szélsőobboldali erők növekvő népszerűségével zárultak. 

A Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke Franciaországot és Németországot hozta fel példaként. Kijelentette, hogy jelenleg Oroszország az egyik legbiztonságosabb ország a zsidók számára, és Moszkva biztonságosabb számos más európai fővároshoz képest. Hangsúlyozta, hogy minden kormánynak ellenőrzés alatt kell tartani országában az antiszemitizmus összes megnyilvánulását.  Moshe Kantor az Európai Zsidó Kongresszus elnöke azt szorgalmazta, hogy az EBESZ összes tagállama fogadja el az antiszemitizmusnak a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) által meghatározott definícióját, amelyet eddig az Egyesült Királyság, Németország, Románia, Bulgária és Ausztria vezetett be.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a római külügyminisztériumban rendezett nemzetközi konferenciát a szervezethez tartozó államok, intézmények és egyének felelősségéről az antiszemitizmus elleni küzdelemben.
Thomas Greminger EBESZ-főtitkár szerint az antiszemitizmus a mai napig veszélyezteti a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmust mindenekelőtt emlékezéssel, neveléssel és a gyűlöletből fakadó bűncselekmények elleni fellépéssel lehet leküzdeni. A nemzetközi konferencián többek között részt vett Ingibjörg Sólrún Gísladóttir a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója, valamint Ivica Dacic szerb külügyminiszter. Magyarországot Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár képviselte. Az EBESZ-konferencia résztvevőit fogadta Ferenc pápa, aki hangsúlyozta: a világ országai felelősséget viselnek azért, hogy küzdjenek az antiszemitizmus és "a közönyösség vírusa" ellen, ami azzal fenyeget, hogy az emberiség memóriájából kitörlődik a holokauszt emléke. Az egyházfő arra kérte a keresztényeket és a zsidókat, hogy hozzák létre a holokauszt "közös emlékét". "A mi felelősségünk, hogy ezt méltó módon adjuk tovább a fiatalabb generációknak" - hangsúlyozta Ferenc pápa. (MTI)

Szerző

Bizalmat szavazott a román parlament Dancila kormányának

Publikálás dátuma
2018.01.29. 18:12
Viorica Dancila - AFP fotó
Bizalmat szavazott a román parlament hétfőn a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke.

A kabinetnek a szükséges 233 helyett 282 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is támogatták. 132 törvényhozó a Dancila-kormány beiktatása ellen voksolt. Dancila a bizalmi szavazás előtt elhangzott parlamenti beszédében a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2016-os választási győzelme nevében kért bizalmat. Az új kormány legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ra Románia a rangsor első felébe kerüljön a legerősebb európai gazdaságok listáján, megteremtve a feltételeit annak, hogy a fiatalok ne külföldön keressék boldogulásukat, akik pedig elmentek, azok térjenek haza - mutatott rá a kormányfő. (MTI)

Szerző

Már közel 600 halott a török-kurd konfliktusban

Publikálás dátuma
2018.01.29. 18:01
A kurd népesség országonként, 2016-os becsült adatok. Forrás: MTI

597 „terroristát ártalmatlanítottak” a török erők a török vezérkar közleménye szerint, írja az MTI. Az észak-szíriai enklávé, Afrín ellen január 20-án indították el az „Olajág” hadműveletet. Ankara célpontja az a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia, ami a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetőjeként fontos szerepet tölt be az Iszlám Állam elleni harcban. Az YPG-t az teszi terroristává Recep Tayyip Erdogan törökországának szemében, hogy a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges. Múlt szombaton Erdogan már arról beszélt, akár az Egyesült Államok csapatait is lövetné, ha az útjába kerülnek kurdok elleni háborújában.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Ahogy a török hírügynökség mondta, az elmúlt tíz napban erőik a velük szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) segítségével 15 falvat és öt stratégiailag fontos hegytetőt vontak ellenőrzése alá. A legfrissebb beszámoló szerint vasárnapról hétfőre virradóra a török légierő 44 célpontot semmisített meg, köztük óvóhelyeket, fegyverraktárakat és lőállásokat. Az áldozatok között van az YPG 40 tagja.

Ugyan erről hétfőn Afrín központi kórházának egy orvosa úgy nyilatkozott, a török csapásokban civilek haltak meg, ő hozzájuk egy család 25 tagjának testét vitték be. A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is megerősítette 13 civil halálát: öt gyerekről és három nőről, továbbá öt sebesültről számoltak be ugyanabból a családból.

Az SDF egy szóvivője, Musztafa Bali szerint a török harci gépek civilek által lakott területek fölött köröznek és főként falvakat bombáznak. Bali azt is elmondta, az YPG fegyvereseinek sikerült lelőniük egy török drónt. Ankara cáfol: szerint az áldozatok már évek óta halottak lehetnek, most csak eljátsszák a kurdok, hogy a török offenzívának estek áldozatul.

A török-kurd konfliktus Németországban is nagy port kavart, mivel a török hadsereg fegyvereinek jelentős része német gyártmány. Hétfőn a német szövetségi kormány tájékoztatóját zavarták meg transzparenseket feltartó tüntetők, akik a fegyverexport leállítását követelték.

Szerző